UNA CRUÏLLA QUE ENS FA DUBTAR ÉS UN NOU CONEIXEMENT.
LA COMPRENSIÓ, PERÒ, ÉS LA VERITABLE PORTA D'ENTRADA.
RC77

divendres, 31 de desembre del 2010

MOLT BONA ENTRADA D'ANY

Ramon Castells  Mestre de l'escola Jaume Miret   SOSES

A totes i a tots aquells qui formeu part de la comunitat educativa de la nostra escola, als qui amb impagable esforç i dedicació contribuïu a fer créixer l'educació, la formació, els valors i els hàbits dels nostres menuts, dels nostres nois i noies, de les nostres sosines i dels nostres sosins en edat escolar, a tots vosaltres us desitjo un immillorable acabament d'any i una excel·lent i venturosa entrada al nou dos mil onze.
BON CAP D'ANY!
FELIÇ ANY NOU!

dissabte, 25 de desembre del 2010

FAMOSOS AL DIARI SEGRE

Ungrupunit   SOSES

MOLT BON NADAL A TOTHOM!
Som conscients que els vostres cors són plens a vessar d'alegria, de joia i de pau. Les portes de l'escola són ja tancades amb pany i forrellat i ara us toca gaudir en família, divertir-vos i invertir el temps en el fet de descansar (excepció feta de l'horeta de deures que cal respectar a partir del dilluns, és clar...).
Si teniu el diari SEGRE d'avui (25/12) a les mans, no us perdeu pas el suplement "Esport de Base" en què s'hi pot apreciar una fotografia de l'equip de futbol del Baix Segrià, concretament la imatge de l'Oriol disputant una pilota i de l'Isaac seguint el joc en segon terme. A més, la notícia és acompanyada de la corresponent crònica del matx. Si no podeu aconseguir la fotografia, aquí en teniu una de l'any passat...
MOLT BON NADAL!
MOLT BONES FESTES!

dimarts, 21 de desembre del 2010

M'AGRADA EL NADAL!

Ramon Castells  MESTRE DE L'ESCOLA JAUME MIRET  Soses

Avui hem dut a terme la tradicional representació nadalenca del centre, la qual incloïa una instructiva obra de teatre i la cantada de nadales a càrrec de tots els alumnes de l'escola.
Pares i mares, mestres i nens hem apropat posicions i llaços d'unió a la remodelada sala del ball de la població, un espai ampli i confortable que ens ha aplegat durant tota la tarda i on hem pogut veure en joc les habilitats i capacitats artístiques dels menuts aprenents.
L'escola, a banda de transmetre un programa formatiu d'indubtable importància, endega accions que cerquen la interacció transversal de tots i cadascun dels agents de la comunitat educativa. Avui, doncs, hem canviat la cerimoniositat, seriositat i rigor de les pissarres pels somriures, el moviment i la xerinola propis d'aquestes dates en què, per sobre de tot, hem de celebrar amb mesura la festa i buscar la unió més propera i franca amb els éssers més estimats.
Molt Bon Nadal.
Molt Bones Festes, pares i alumnes!









divendres, 17 de desembre del 2010

ESTIC DECEBUT AMB L'ORTOGRAFIA

Ramon Castells    MESTRE DE L'ESCOLA JAUME MIRET  SOSES

Estimades alumnes. Estimats alumnes. No puc fer res més que reconèixer obertament en el nostre espai d'expressió la meva profunda i absoluta decepció davant els darrers canvis que la Real Academia Española de la Lengua acaba de fer efectius respecte a l'ús de l'idioma castellà i en referència al tractament que cal donar a algunes paraules.
Sabeu que a l'aula insistim molt en la consideració curosa i mesurada de les paraules. A tall d'exemple, hem analitzat de prop l'accentuació de l'adverbi "sólo" quan equivalia a "solamente". Aquesta lluita, però, ara resulta infructuosa. Molts dels alumnes espanyols (i potser, també, vosaltres) s'alegraran de saber que aquest adverbi, a partir d'ara, ja no ha d'anar accentuat (els pensadors de la Real Academia consideren que simplement amb el context de la frase -"solo quiero ayudarte" o bé "siempre estudia solo"- ja n'hi ha prou per tal de saber si la paraula fa referència a un adverbi o a un adjectiu).
A banda d'aquesta famosa paraula, discutida a classe, n'hi ha moltes d'altres que experimenten canvis substancials. Us demano només uns minuts perquè les observeu i hi reflexioneu. Si em permeteu de fer-vos extensiva la meva opinió personal us diré que, sota la meva perspectiva, els canvis responen a la necessitat social de simplificar l'escriptura de paraules que a la gran majoria de gent els costa de reproduir (evitant així, lògicament, algunes faltes d'ortografia). Ara bé, aquests mateixos canvis deixen algunes paraules amb un aspecte certament deplorable (com pirsin -element metàl·lic que s'insereix a la pell- o cáterin -servei de subministrament de menjar a domicili i en grans quantitats). Llegiu i jutgeu. Si voleu ampliar la informació, tingueu paciència i llegiu l'article que us enllaço a continuació. Finalment podeu visualitzar el vídeo.
Bon cap de setmana...

CANVIS ORTOGRÀFICS

a) La "y" ja no es dirà "i grega", sinó "ye"
b) El terme piercing passa a denominar-se pirsin.
c) El terme catering passa a denominar-se cáterin.
d) La paraula guión ja no ha de portar accent.
e) Les paraules Rey, Príncipe i Papa són oficialment noms comuns i, en conseqüència, s'han d'escriure en minúscula.
f) El terme quorum (acord suficient entre un grup d'opinió o de vot) s'escriu a partir d'ara cuorum.
g) El famós adverbi sólo (això em desil·lusiona profundament) s'ha d'escriure SENSE ACCENT!
h) La conjunció "o" escrita entre nombres (exemple: Tiene 10 ó 11) no ha de portar accent.
i) Finalment, els demostratius (éste, ésta, ésos, ésas...) tampoc han d'anar accentuats quan fan la funció de substantiu -i, per tant, no acompanyen un nom- (recordeu que sobre aquest fet també en vam parlar?)



dilluns, 13 de desembre del 2010

LA FUNCIO DE NUTRICIÓ: APARELLS IMPLICATS.

Ungrupunit            SOSES

Per tal d'iniciar el procés d'estudi dels diferents aparells que inervenenn de manera directa en la funció de nutrició (obtenció i tránsformació de les substàncies nutrients necessàries per al d'obtenir energia i poder desenvolupar les activitats quotidianes), us deixem tot seguit una sèrie d'enllaços que us permetran d'endinsar-vos en la morfologia i funcionalitat de les estructures direcament implicades en la dinàmica d'aquesta funció vital.


LA NUTRICIÓ
LA DIGESTIÓ
LA RESPIRACIÓ
LA CIRCULACIÓ
L'EXCRECIÓ

Afegim, a més, un excel·lent enllaç a vídeos sobre cadascun dels diferents aparells. Recordeu, però, que de primer és imprescindible el fet d'haver llegit els links de la part superior. Els vídeos són la continuació ideal després d'haver estudiat.
Ànims

dissabte, 11 de desembre del 2010

UNA AUTÈNTICA JOIA...

Ungrupunit   SOSES

Us apropem avui un enllaç d'excepcional vàlua. La Biblioteca Nacional de España ha composat un excepcional document literari que, de fet, ja és una de les obres més importants del panorama mundial global: El ingenioso hidalgo don Quijote de La Mancha.
El Quijote, de Miguel de Cervantes Saavedra (1547 - 1616), ens arriba ara a les mans en format digital amb la possibilitat de fullejar-ne les pàgines amb un sol clic de ratolí, pàgines que poden ser fidels reproduccions del castellà antic (tal i com Cervantes les escrigué) o bé transcripcions fidedignes al castellà actual (alfabetització internacional).
Lògicament, no pretenem que us llegiu de cop (ni ara) l'obra en qüestió, però potser podreu guardar-ne l'enllaç en una carpeta ben custodiada o, si s'escau, endinar-vos encara que només sigui una mica en les esbojarrades (o no) aventures de l'enginyós cavaller manxec i del seu inseparable escuder, Sancho Panza.
Endavant i no perdeu mai aquesta joia de les lletres (ara, digitals).


dimecres, 8 de desembre del 2010

URGENT!!! DIES AMB VOSALTRES...

Ramon Castells   Mestre de l'Escola Jaume Miret    SOSES

Tornen, un cop més, els dies amb vosaltres...

Després d'un cap de setmana que s'ha allargat força, arriba la recta final abans que el teló del primer trimestre s'abaixi per sempre. Aquesta recta inclou una sèrie de proves i de tasques que encara hem de dur a terme. Un d'aquests controls és el corresponent al tema de la reproducció, encabit dins l'àrea de Coneixement del Medi.
El present article ha estat creat, fonamentalment, per tal de fer un parell de consideracions addicionals sobre la PLACENTA, consideracions que no han estat desplegades específicament a l'aula, però que en qualsevol cas cal que tingueu en compte, analitzeu i recordeu:
a) Com bé sabeu, la placenta és l'òrgan que, durant l'embaràs, subministra oxigen i nutrients al fetus a través del cordó umbilical (d'aquest fet ja en sou conscients).
b) Heu de saber però que, a la vegada, la placenta recull també les substàncies de rebuig que genera el fetus dins el sac amniòtic i, paral·lelament, exerceix una important acció de protecció -és com una mena de barrera- envers la possible invasió d'organismes patògens.

Amb el mateix objectiu, i amb la voluntat d'oferir un espai interactiu de pràctica de mapes, us deixo el següent enllaç (cortesia de la senyoreta Pietat de segon) en què haureu de fer una estimació sobre la localització d'una capital o d'un lloc determinat a nivell mundial. Cada cop la localització és més difícil, però estic segur que us encantarà i us sorprendrà...
UN REPTE PER ALS TEUS CONEIXEMENTS DE GEOGRAFIA
Au, estimats alumnes, una empenteta més i ja hi serem... ÀNIMS!

divendres, 3 de desembre del 2010

DIES SENSE VOSALTRES...

Ramon Castells      MESTRE DE L'ESCOLA JAUME MIRET    SOSES

DIES SENSE VOSALTRES...
L'encapçalament de l'article és temptador -des del punt de vista literari- si algú es vol esbravar i evadir-se d'un grup d'alumnes exigents, no sempre motivats i amb ganes que arribi l'estiu per tal de tancar l'etapa escolar, no trobeu?
Que aquest títol, però, no us faci reflexionar massa ni, per descomptat, que de cap manera us meni a pensar en idees macabres que suposadament li poden passar pel cap al vostre "estimat" professor (idees com, per exemple, lligar-vos amb una cinta daurada de Nadal dins un paquet de parets encoixinades, fer un nus ben cridaner a l'embalum amb cinta vermella revestida d'estrelletes nadalenques i passar per l'oficina de correus per tal d'enviar el voluminós detallet uns quilòmetres oceà enllà, a un país com per exemple Islàndia, per tal de no tornar-vos a veure...). No, no es tracta pas d'això...
L'encapçalament de l'article, contràriament al que us pugui passar pel cap, no fa referència a unes ganes irrefrenables de desfer-me de vosaltres... No us feu il·lusions, que us conec!

Efectivament, ara estaré cinc dies sense vosaltres, cinc jorns en què us trobaré a faltar. Sí, sí, ho heu sentit (o, en aquest cas, llegit) bé: he dit que us trobaré a faltar... No es tracta d'una al·lucinació atribuïble al desgast mental que patiu per culpa meva. És una gran veritat.

Sembla estrany, oi? Després de tants deures, d'incomptables exàmens i de duríssimes i inacabables explicacions, de cares llargues i serioses, de pous profunds en què caieu i támbé dels somriures que regaleu en comptagotes... He de reconèixer que us trobaré a faltar! Sé que els dies de descans ens aniran bé per tal d'encarar la recta final del trimestre i sóc conscient també que ja els teníeu ben marcats a l'agenda però, què voleu que hi faci: us enyoraré!

L'escola, una institució d'incalculable valor, una obra d'art que és reinventada cada dia que passa amb el vostre esforç i amb la vostra presència, és capaç de crear, si aprenem a estimar-la i a gravar-la dins el nostre cor, quelcom més que carteres i motxilles personals plenes d'aprenentatges. A l'escola hom aprèn a viure l'educacíó, a conviure enmig d'uns valors de pau i respecte i, si ens hi fixem bé, a construir unes referències de relació personal que tenen com a base la proximitat i l'estima. Aprenem la capital de Geòrgia, dominem el m.c.m, sabem escriure històries creatives i esbojarrades, plasmem l'art pictòric i, fins i tot, juguem a caçar conills però, estimats alumnes, a l'escola també aprenem a estimar-nos. Això, poca gent ho reconeix...

Abans que feu un judici equivocat i penseu en dues opcions immediates després d'haver analitzat les meves afirmacions (OPCIÓ A: el mestre ha embogit, l'han internat en un sanatori mental i s'ha begut l'enteniment  / OPCIÓ B: el professor s'ha adonat que és un ogre massa dur i ara ha decidit de no manar més deures i d'aprovar-nos a tots per la cara) us diré que no, que no he canviat, que segueixo sent jo, el mestre que us esperarà amb la pissarra preparada el proper dijous a les nou del matí, el mateix homenet que us seguirà burxant perquè aprengueu, el mateix homenot seriós que farà ús constant de les ironies per tal de llevar-vos un somriure, el professor que desitgeu intercanviar per la piscina i les hores interminables de l'estiu torrats al sol...

Abans que feu un judici equivocat us he d'advertir que segueixo sent jo. He d'admetre, però, que US TROBARÉ A FALTAR AQUESTS DIES SENSE VOSALTRES...

Després d'aquesta última lliçó del dia, us faré un petit regalet...
Amb l'ajut dels vostres pares i familiars (si ho desitgen) podeu visualitzar els següents documents musicals històrics. Són vídeos que contenen joies de la música dels anys 80, autèntics fenòmens de masses nacionals i internacionals. De ben segur, la interpretació (potser emocionada) dels vostres pares serà completament diferent de la vostra.
Au... A gaudir!




dimecres, 1 de desembre del 2010

DELICIOSA DOBLE RACIÓ...

Ungrupunit              SOSES

A manera d'homenatge a tots els interessats i fidels seguidors del bloc, us deixem avui dues perles que us han de permetre d'ampliar la tasca d'estudi amb una mica de pràctica directa en relació al tema dels polígons -el qual encetarem dins l'àrea de Matemàtiques (de fet, quan llegiu aquesta entrada, ja l'haurem inaugurat oficialment a l'aula)-.
Així, doncs, si voleu incloure una sèrie d'activitats interactives dins del vostre univers de treball personal, visiteu els enllaços que trobareu a la part final de l'article. El primer link aborda experiències corresponents a la geometria plana. En el cas de la segona adreça, si hi pitgeu accedireu a un entorn clic on és possible posar en joc el vostre enginy a l'hora de resoldre problemes.
Valentes i valents membres d'Ungrupunit... Endavant!




divendres, 26 de novembre del 2010

LEONARDO DA VINCI, UN DELS GENIS DEL RENAIXEMENT

Ungrupunit          SOSES

Ens trobem a dia d'avui empenyent els colors amunt i avall abans de donar definitivament vida als nostres quaderns de dibuix a l'obra Molí Blanc, una reproducció plena de color a la qual, però, hi manca encara d'afegir la cirereta de la pintura projectada amb el pulveritzador.
Com bé sabem, l'obra en qüestió s'enclava dintre del Renaixement (segles XV i XVI), època en què es recuperà la figura de la perfecció de la forma humana com a centre de treball, amb una explosió evident de color i un realisme plasmat en els detalls que poden ésser apreciats, a tall d'exemple, en les escultures de Miquel Àngel.
Us deixem ara, però, un fragment biogràfic de la vida d'un geni, un mestre renaixentista, un home inquiet el cap del qual bullia d'efervescència contínuament (es delia pel fet de crear, inventar i generar nous ginys i noves obres): Leonardo Da Vinci. Llegiu-lo amb atenció i, acte seguit, visualitzau el vídeo.
Bon cap de setmana!

LEONARDO DA VINCI.
A todos nos asombra la vida y la obra de esta personaje destacado del renacimiento italiano y uno de los genios más creativos y prolíficos de la historia.
Nacido en el pueblecito de Vinci en 1452, la vida de Leonardo es un sinfín de proyectos, estudios e inventos, a cada cual más innovador y original. ¡Era tan hiperactivo que le daba rabia dormir porque pensaba que así perdía tiempo para crear y estudiar!
Se formó como pintor en el estudio de Andrea Verrochio pero el maestro le llegó a decir que ya no le podía enseñar nada más al ver un ángel que Leonardo había pintado; tan perfecto era, que Verrochio decidió no pintar nunca más al comprobarse superado por su discípulo.
Leonardo tocó todos los campos: pintó cuadros y frescos maravillosos, fue urbanista, escultor, diseñó todo tipo de máquinas como el prototipo de la actual bicicleta o alguna máquina voladora, diseccionó cadáveres a escondidas para hacer estudios anatómicos que hoy siguen vigentes, creó sorprendentes ingenios bélicos y planificó defensas de ciudades, etc...
Semejante fiebre creadora se ha visto desde siempre rodeada de un halo de misterio, especialmente en lo referente a su pintura...

dimecres, 24 de novembre del 2010

HISPANIA

Isaac Mesalles i Hassan Skaf    SOSES

La sèrie Hispania ha tingut un èxit insospitat ja des del primer capítol. La sèrie en qüestió tracta de l'imperi romà, el qual es troba conquerint les terres hispàniques.
Una sèrie d'hispans s'estan rebel·lant perquè creuen que és injust l'atac que els estan infligint els romans. Els rebels, capitenejats pel seu cap Viriat, estan proclaman el pànic al centurió del campament romà -anomenat Galba- mitjançant petites accions i atacant a 5 o 6 romans de cop (ja n'han aconseguit de matar prop de 100 amb la seva astúcia i rapidesa i comptant només amb 5 rebels), però no poden fer res contra tot un imperi comandat per Galba el qual, per cert, és força intel·ligent. Avui emeten l'últim capítol: serà molt emocionant!


dilluns, 22 de novembre del 2010

LES GALÀXIES ESTAN SOLES?

Ramon Castells  Mestre de l'ESCOLA "JAUME MIRET"   Soses

El revolucionari telescopi espacial "James Webb" ha de permetre, entre d'altres accions d'investigació, el fet de poder estudiar de prop les primeres formacions estelars que van donar lloc a la complexa xarxa de galàxies que conformen el nostre univers actual.
Hom pot pernsar que les galàxies -agrupacions descomunals d'estels, astres no lluminosos, gas i pols- es troben aïllades dins l'immens teixit que és l'univers, però certament creen ESTRUCTURES COMPLEXES (els anomenast superclústers), que són en realitat XARXES D'UNIÓ DE MILERS DE MILIONS D'ESTELS en una mena de filament espacial de gran abast, com si es tractés d'una teranyina perfectament trenada de dimensions inimaginables.
Aquesta teranyina sembla ser el pilar sobre el qual en va anar teixint el nostre univers (una simbiosi o un agermanament de galàxies).
El següent vídeo (extret de la pàgina oficial de la NASA -http://www.nasa.gov/-) permet de completar aquesta explicació d'una forma gràfica. L'esmentat complement multimèdia és explicat, lògicament, en anglès, fet pel qual cal haver llegit en primer lloc l'article amb cura.


dimecres, 17 de novembre del 2010

PORT AVENTURA

Redouane Rbii    Josep Cabal       SOSES

PortAventura és un parc d'atraccions molt original on les persones hi van sovint. Hi ha diferens atraccions, com són ara el Dragon Khan, el Tutuki Splash, etc.
Ens agrada perquè inclou atraccions molt excitants. És situat a Vila-seca. El TutukiSplash és una barca gegant que baixa per un pendent molt pronunciat.
A alguns nens, però, les atraccions no els resulten gaire atractives perquè comporten un cert perill, poden desencadenar un estat de nervis important i generar, fins i tot, malestar i mal de cap.


dilluns, 15 de novembre del 2010

SI TENIU CURIOSITAT...

Ramon Castells       MESTRE DE L'ESCOLA JAUME MIRET     SOSES

A fi i efecte de poder ampliar l'horitzó de treball corresponent al domini del procediment de càlcul de superfícies, us plantegem un enllaç virtual al qual hi haureu d'accedir per tal de recordar els conceptes fonamentals desplegats a l'aula.
Seguidament, si voleu, podeu tastar dos vídeos. La primera reproducció mostra les fórmules de càlcul de les figuers poligonals més comunes. Per als alumnes que desitgen saber abans d'aprendre, però, existeix també la possibilitat de visualitzar el segon vídeo, on ja s'explora l'àrea del cercle. Som-hi!!!

dimecres, 10 de novembre del 2010

RECORDS D 'INFANTESA

LAURA COMPANY   Soses

Quan fèiem tercer de primària vam celebrar la primera festa de pijames a casa d'una amiga. Ens ho vam passar super bé i el menjar era boníssim: pizza!!! Després de sopar vam menjar un munt de llaminadures boníssimes i vam mirar Scary Movie. Llavors, a dormir!
Cap a les tres de la matinada, ens vam despertar i ja no ens vam poder adormir més. Durant tota la nit vam estar parlant, contant acudits i fent el brètol per allí . A les vuit del matí  vam anar a jugar al carrer i, després, vam anar a esmorzar xocolata calenta a casa meva. Ha estat la millor festa de pijames... Fins el moment!


dilluns, 8 de novembre del 2010

L'APARELL REPRODUCTOR

Ungrupunit   SOSES

Avui hem iniciat a l'aula l'aventura de la vida...
En el decurs de les properes setmanes, analitzarem a fons una nova funció vital que duen a terme els éssers vius. Concretament, ens centrarem en l'anàlisi de la funció de reproducció en els éssers humans, la reproducció sexual.
Hem estudiat ja les cèl·lules sexuals haploides masculines i femenines, hem parlat del zigot, de la mòrula i de la blàstula. Hem deixat el resultat de la múltiple divisió cel·lular implantat a l'úter, on s'iniciarà un viatge meravellós a través del temps (9 mesos) fins a culminar amb el sorprenent naixement d'una nova vida.
Si voleu avançar-vos a la lliçó i ser més ràpids que el mestre (el qual, per descomptat, aprecieu amb bogeria), visualitzeu el següent vídeo, un document molt clar i vàlid a l'hora d'efectuar un recorregut per tot el tema...


dimecres, 3 de novembre del 2010

ELS CAMPS DE CONCENTRACIÓ

MARIA FLIX     MOUHCINE SKAF     SOSES


Tècnicament, ara mateix al món en què vivim no hi ha gent que sigui maltractada, deixada de banda o traslladada a camps de concentració.
Abans, només pel fet de ser jueu, els nazis et traslladaven a un camp de concentració. Allí, aquests cruels i deplorables personatges de la història explotaven les persones, les mataven i les turmentaven.
Una de les morts més terribles era la que es produïa quan els presoners eren conduïts a les càmeres de gas o bé eren cremats vius.
El fet d'anar a visitar un camp de concentració és quelcom impressionant: un cop allí, els guies t'ensenyen les armes que utilitzaven els nazis per a matar a les persones, per exemple...
La gent surt amb el cap cot dels camps, donat que s'adonen perfectament de com podien arribar a ser-ne, de bojos, els nazis, sempre obsedits a matar i aniquilar persones.


diumenge, 31 d’octubre del 2010

NIT DE BRUIXES? DE BRUIXOTS? O... TOTS DOS ALHORA?

Ungrupunit   SOSES

Abans de llegir aquesta entrada, activeu el vídeo de la part inferior per tal de generar un ambient propici...

Diuen que avui és nit de difunts o, potser, vesprada de bruixes o de bruixots. En tot cas, avui és moment d'assaborir castanyes i panellets, de tastar la companyonia vora el foc i de compartir la gran i desfermada gatzara -sempre, però, ben mesurada...-.
Les simpàtiques castanyeres i els decorosos castanyers que ens saluden tot seguit conformen l'equip que enguany s'ha encarregat de dinamitzar la tradicional festa a la nostra escola. Ara bé, talment com a la següent imatge els podeu veure vestits d'acord amb les normes dictades pel folklore, ningú ens assegura que aquesta nit no ens visitaran disfressats de vampirs i vampiresses o bé coberts amb una carabassa al cap...
Bona castanyada o, com diuen els més "moderns", Happy Halloween!

dimecres, 27 d’octubre del 2010

EPIDÈMIA DE CÒLERA A HAITÍ

Ungrupunit   SOSES

Malauradament, gairebé sempre acaba plovent sobre mullat i les desgràcies no vénen mai soles. Quan van maldades, la situació, lluny d'albirar els primers rajos d'esperança, s'enfonsa encara més en les tenebres de l'infortuni... 
Haití, el país caribeny durament castigat per un sisme d'enormes magnituds que ha deixat el territori absolutament despullat i desproveït d'infraestructures -vestit només amb el vel de la pobresa i la misèria- compta ara amb un mortífer aliat entre les files dels factors que mosseguen amb força la població damnificada. El còlera, malaltia infecciosa que es transmet per mitjà d'una bactèria present a l'aigua contaminada i als aliments en mal estat, ha causat ja la mort de centenars de persones i, dia rere dia, escriu amb puny ferm una interminable llista d'haitians afectats que necessiten atenció urgent.
Si desitgeu conèxer a fons la situació que es viu a Haití, accediu al següent article i efectueu-ne la lectura. A continuació, si considereu factible el fet d'ampliar la visió global de l'epidèmia, visualitzeu el vídeo.






divendres, 22 d’octubre del 2010

FELICITATS I MOLT BON CAP DE SETMANA

RAMON CASTELLS  Mestre de l'ESCOLA Jaume Miret   SOSES

Felicitats, alumnes! El vostre magnífic treball i la dedicació aplicada en el tractament i l'estudi del tema corresponent al medi natural d'Espanya, d'Europa i del Món, mereix un reconeixement. Aquesta felicitació, doncs, és per a tots vosaltres.
Gaudiu del cap de setmana!
Abans, però, un repte... Visualitzeu el primer vídeo i deixeu els vostres comentaris tot fent referència al procés que hi és reflectit. Ep, no feu pas trampa i escriviu les vostres opinions abans de visualitzar el segon enllaç (en què, clarament, apareix d'una forma gràfica la resposta). L'única pista que us puc subministrar és el fet de dir-vos que es tracta d'un tema que hem analitzat en algun moment d'aquesta setmana...




dimecres, 20 d’octubre del 2010

LA VAGA A FRANÇA

DAVID RODRÍGUEZ     ORIOL PALAU    Soses

La vaga francesa està aclaparant les notícies de tot el món, donat que hi ha moltes benzineres i estacions de servei que s'han quesdat sense gasolina. A més, hi ha radicals que sembla que vulguin destruir tot París, aprofitant l'avinentesa.
El motiu de la protesta se centra en el fet que el govern francès ha fet una reforma laboral que estipula que, en comptes de jubilar-se a seixanta anys, ara el ciutadans s'hauran de jubilar als seixanta-dos.
Ja porten uns quants dies de protesta, però cada dia hi participa menys gent, sortosament...


dilluns, 18 d’octubre del 2010

AMPLIACIÓ DE L'APARELL LOCOMOTOR

Ungrupunit      SOSES

Després del treball desplegat al voltant del sistema nerviós, arriba l'hora de conèixer el braç executor de les ordres motores. Ben aviat entrarem de ple en el descobriment de l'aparell locomotor, fet pel qual us deixem un enllaç que us permetrà de revisar a fons tot allò que aneu treballant a l'aula. Ull! Cal estudiar un xic cada dia!
Com a complement audiovisual, us deixem també dos vídeos, l'un relacionat directament amb l'esquelet i l'altre amb la meravellosa capacitat del sistema nerviós. Finalment, no us perdeu pas el clarificador vídeo de la neurona (simplement, genial!)

INDAGA SOBRE L'APARELL LOCOMOTOR  (enllaç)





divendres, 15 d’octubre del 2010

ART RELAXANT...

Ungrupunit       SOSES

Una altra setmana a la butxaca...

Finalment, el Taj-Mahal ha estat completat. Les tècniques pictòriques aplicades ens han permès de descobrir noves vies d'interpretació de l'art i, especialment, de sorprendre'ns amb la multiplicitat de colors desplegats i amb la seva atzarosa combinació. La pintura bufada ens ha apropat a mescles inesperades les quals, a poc a poc, han anat prenent cos.
Ara, però, és hora de descansar.
Si ho voleu, gaudiu amb aquesta artista que imprimeix també la seva visió personal sobre una base translúcida de metacrilat. Ho fa, però, amb el toc suau de les seves mans impregnades de sorra...

dimecres, 13 d’octubre del 2010

GRAN RESCAT DELS MINERS A XILE!

ISAAC MESALLES    HASSAN SKAF    SOSES
                                             
L'esperat rescat dels treballadors de la mina xilena ha començat després de seixanta-nou dies enterrats sota terra. De moment han sortit ja vuit miners els quals, segons sembla, es troben bé físicament i mental (de fet, els responsables ja van advertir que primerament ascendirien els més ben preparats).
S'ha creat un campament que allotja els familiars perquè quan arribi el gran retrobament siguin allí i puguin veure recompensada l'espera que ha durat tant temps. La gent està molt il·lusionada; saben que aviat veuran els seus éssers estimats. Al campament hi ha en total 700 periodistes i 160 canals de televisió;  l'ascenció de cada miner atrapat hauria de durar uns quinze minuts, però es pot perllongar fins a una hora. Encara falten miners per pujar, però l'esperança no s'esgotarà pas...

diumenge, 10 d’octubre del 2010

ELS SENTITS I EL SISTEMA NERVIÓS

Ungrupunit      SOSES

Les dues darreres sessions de Medi Natural ens han permès d'endinsar-nos en el coneixement de la morfologia i funcionalitat dels sentits i també en les generalitats de processament del sistema nerviós. Així, a grans trets, hem començat a apreciar els mecanismes que regeixen els moviments voluntaris i involuntaris (recordeu l'afectuosa punxadeta amb el llapis al clatell de la Laura o l'ordre que convidava l'Abel a tancar el quadern) i ens hem adonat de la crucial tasca dels òrgans dels sentits en la captació i transmissió de la informació que ens permet d'integrar-nos en el medi circumdant i, alhora, de relacionar-nos-hi.
Els següents enllaços que us proposem tenen una especial rellevància, doncs permeten d'efectuar nous descobriments al voltant del sistema nerviós i, fins i tot, de dur a terme experiments. El primer link és molt clar i accessible; en el segon cas, si realment voleu aprofundir, necessitareu el cop de mà d'algú que sàpiga un xic d'anglès. En qualsevol cas, us el deixem per si voleu xafardejar.
Ai, la pluja...!




divendres, 8 d’octubre del 2010

JOC D'AGUDESA VISUAL

L'equip d'handbol que apareix a la fotografia fou campíó dels jocs esportius escolars de Catalunya l'any 1990 -si no em traeix la memòria-, cal dir que amb una superioritat manifesta...
Arriba el cap de setmana i, després de fer deures, estudiar al màxim i treure profit de les nostres accions d'aprenentatge a l'aula, us proposo un joc d'agudesa visual (màxima dificultat).
Sabeu dir-me si, entre els integrants de l'equip, hi ha algú conegut???
Molt bon cap de setmana, aplicats alumnes.
Seguim aprenent...

dimecres, 6 d’octubre del 2010

EL DESCOBRIMENT DEL GRAFÈ, PREMI NOBEL DE FÍSICA 2010

RAMON CASTELLS   Mestre de l'ESCOLA JAUME MIRET  Soses

Endinseu-vos durant una estona en la lectura d'aquest article que us oferim a continuació i adoneu-vos de fins on pot arribar la curiositat científica. Enguany, el prestigiós premi Nobel de Física ha anat a parar a les mans de dos intrèpids científics russos els quals, mercès a l'obervació i dissecció del grafit -mitjançant un element adhesiu que en desprèn les diverses capes de què està composat-, han arribat a aïllar el grafè, un revolucionari material present en forma de capes superposades en aquest tipus de carboni tou (com el que nosaltres utilitzem habitualment per escriure, present a la punta d'un llapis de fusta).
El grafè es revela com un material polifacètic que pot albergar diferents usos i aplicacions que van des de la conducció de l'electricitat i la calor, i fins a la generació de noves pantalles tàctils mal·leables, captadors solars i panells lluminosos.
Aquest és un exemple que certifica que, de vegades, la ciència ens fa créixer...

L'ARTICLE

dijous, 30 de setembre del 2010

MOLT INTERESSANT: SOCIALS!

RAMON CASTELLS  Mestre de l'ESCOLA JAUME MIRET   SOSES

Si voleu posar-vos a prova o bé repassar els vostres coneixements sobre el relleu i els rius d'Espanya i Europa, podeu accedir a qualsevol dels dos enllaços que us oferim a continuació. Mitjançant un simple clic sereu redirigits a dues pàgines atractives, de fàcil manipulació, i podreu autoavaluar-vos respecte d'allò que ja heu après.
No deixeu passar l'oportunitat d'identificar els paisatges i les principals unitats de relleu estiudiats.
Som-hi!

dimecres, 29 de setembre del 2010

M.C.M. (EL MÍNIM COMÚ MÚLTIPLE)

JOSEP CABAL RUBIO     PROFESSOR RAMON     Soses


El m.c.m. és una operació matemàtica que consisteix en buscar els múltiples de dos o més nombres.
Un cop tenim els múltiples agafem el número comú (igual) més petit de la llista de múltiples de cada número.
Ja haurem trobat el mínim comú múltiple!

6 = 6, 12, 18, 24, 30, 36, 42, 48, 54...
8 = 8, 16, 24, 32...

Un cop feta l'operació, el mínim comú múltiple és 24. També podem obtenir el m.c.m per mitjà de la taula de descomposició factorial, Us n'ofereim un exemple.


dimarts, 28 de setembre del 2010

EL PROFESOR A LA CARTA

Ramon Castells  Mestre de l'ESCOLA JAUME MIRET  Soses

Durante los últimos días hemos llevado a cabo el estudio de los verbos irregulares y, asimismo, hemos descubierto el proceso de identificación y de separación de la raíz y la desinencia de los mismos.
Puesto que la técnica de detección de verbos irregulares ha quedado, en algún caso, pendiendo de un hilo, es necesario que hagamos un ejercicio de recapitulación con el fin de recordar aquellos aspectos que resultan más importantes:

a) Son verbos irregulares aquellas acciones (formas verbales) que presentan variaciones en la raíz o bien no preservan las mismas desinencias que su correspondiente verbo modelo (cantar/temer/partir).

b) Para identificar si una forma verbal es regular o irregular, debemos identificar incialmente cuál es su raíz (pensar en el infinitivo acabado en -ar, -er o -ir nos será de gran ayuda):

        ejemplo)   "cosieron"                coser (cos-er)
                                                       cosieron (cos-ieron)

c) Una vez identificada su raíz, debemos verificar que las desinencias respecto al verbo modelo de su conjugación se mantienen de igual forma o bien experimentan una variación. Para ello resulta imprescindible conjugar el presente, el pretérito perfecto simple y el futuro del verbo que analizamos y también de su correspondiente modelo:

        ejemplo)   "anduvo"                   and-o (presente)
                                                        and-uve (pretérito perfecto simple)
                                                        and-aré (futuro)

                           lo comparamos con las formas de su modelo (en este caso, "cantar").

                                                        cant-o (presente)
                                                        cant-é (pretérito perfecto simple)
                                                        cant-aré (futuro)

                          Si observamos con atención, la desinencia del pretérito perfecto simple del verbo andar presenta variaciones respecto a la misma forma de su verbo modelo (cantar). Así pues, podemos afirmar que el verbo andar es irregular (al menos en algunas de sus formas).

Una vez efectuado el necesario repaso teórico -recordad, ya explicado y trabajado ampliamente en clase- podéis acceder mediante estos dos enlaces a páginas de práctica con verbos. La primera de ellas incluye una serie de pruebas con verbos (elegís el tiempo que queréis conjugar y probáis suerte). En el segundo caso, el enlace nos lleva a actividades clic para profundizar en la conjugación de los verbos.

Ánimo a todos. Estudiad y... ¡Mucha suerte!




dilluns, 27 de setembre del 2010

ELS TRASPLANTAMENTS, PORTA CAP A LA VIDA

Ramon Castells  Mestre de l'ESCOLA "JAUME MIRET"   Soses

Un cop finalitzat  el tema de les malalties infeccioses i no infeccioses, examinats els hàbits de salut, coneguts els símptomes d'algunes afeccions i examinats els sistemes de guariment i de prevenció de les mateixes, hem abordat un aspecte cabdal a l'aula: els trasplantaments.
Hem aprofundit sobre la importància de disposar d'un ampli banc de donants per tal de poder garantir la intervenció quirúrgica a un bon nombre de possibles receptors.
Trasplantament és sinònim de vida possible, símbol de solidaritat i de fraternitat amb els nostres congèneres.
Si voleu ampliar la informació, podeu accedir a l'enllaç que l'Organització Catalana de Trasplantaments ens facilita (web on, a banda de saber un xic més sobre aquestes intervencions, podreu endinsar-vos en diferents tipus de trasplantaments específics amb un sol clic). Així mateix, us animem a visualitzar un vídeo esperançador on s'explica que el nombre de substitucions d'òrgans s'ha incrementat a Catalunya.



divendres, 24 de setembre del 2010

ENS HO MEREIXEM...

Ungrupunit    SOSES

Per a tots aquells que formem part activa d'Ungrupunit...
Per a tots aquells que, al llarg de les tres primeres setmanes, hem començat a treballar de valent i volem seguir fent-ho...
Per a tots aquells que ens esforcem a aprendre -malgrat un significatiu 99,9% de les classes resulti avorrit i només un reduït 0,1% sigui un desgavell terriblement excitant-...
Per a nosaltres, alumnes i mestres...
Avui no cal pensar.
Es tracta, només, d'escoltar, amb els ulls oberts o tancats.
Agafem forces i relaxem-nos.
Apugem el volum...


dimecres, 22 de setembre del 2010

REPASEMOS LA SEPARACIÓN DE PALABRAS Y LA ACENTUACIÓN

RAMON CASTELLS Mestre de l'ESCOLA Jaume Miret de Soses


A fin de poder disponer de un espacio interactivo para revisar el estudio efectuado en el aula acerca de la separación de sílabas y la correspondiente acentuación de las mismas (si es necesario), os dejamos un enlace con una actividad "clic" para que pongáis a prueba vuestro dominio ortográfico. Además, la ejecución de la actividad puede suponer un buen entrenamiento para el examen... ¡SUERTE!

Camp Rock 2

LAURA COMPANY CAMÍ   Soses

El passat dissabte van estrenar a Disney Channel "Camp Rock 2", la nova pelicula basada en la vida dels germans Jonas.
Al film, els atractius germans hi canten un munt de cançons; les més boniques són <<Fire>> i <<Introducing me>> (aquesta cançó la hi canta en Nick a la Danna).
La pel·li tracta d'un campament que es diu Campstar (un campament on hi ha brètols que molesten els altres adolescents i roben els monitors  de CampRock). Aviat han de tancar el campament i llavors la protagonista busca més monitors i així poden continuar amb les activitats. El més bonic de tot succeeix quan en Nick li canta a la Danna una cançó molt graciosa. Al final, els de Campstar veuen com s'ho passen de bé els altres i llavors volen anar a Camp Rock!!!!!!






dimarts, 21 de setembre del 2010

FLASHBACK... ESPECTACLE EN ESTAT PUR!

Ramon Castells     Mestre de l'Escola JAUME MIRET  Soses

Com que els mestres també hem estat nens i no hem manat deures des de sempre, com que  també hem tingut afeccions, us deixo un bocinet de la meva memòria i de la meva il·lusió.
Any 1986. Final de l'Slam Dunk o concurs d'esmatxades de l'NBA, la millor lliga de bàsquet del món, sens cap mena de dubte.
Observeu amb atenció què és capaç de fer l'Spud Webb, un jugador dels Atlanta Hawks de només 1,68 m. d'alçada (la mateixa alçada que té en Lionel Messi, perquè us en feu una idea). Sí, sí, ho heu sentit bé. Un superjugador d'alçada més aviat modesta contra un company d'equip, en Dominique Wilkins (un autèntic home volador) en una final veritablement espectacular i irrepetible.
Com a curiositat us confessaré que, l'endemà del concurs, un amic i jo vàrem estar esmatxant tot el matí en una cistella situada a menor altura (no arribava als 3,05 metres, és clar).


diumenge, 19 de setembre del 2010

ELS ANTIBIÒTICS I LA DIETA

RAMON CASTELLS   Mestre de l'ESCOLA Jaume Miret   SOSES

Si desitgeu ampliar la informació sobre l'ús dels antibiòtics en el guariment de malalties causades per microorganismes (recordeu, sempre bacteris i no pas virus) podeu accedir al següent enllaç PDF amb una explicació que complementarà l'estudi que hem dut a terme a l'aula.
A més, deixem penjada la pàgina de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària per tal que, si desitgeu investigar un xic més, pugueu conèxier l'abast d'altres afeccions i malalties.
Finalment, us emplacem a visionar el darrer enllaç, un vídeo sobre la dieta equilibrada (recordeu que menjar bé és un dels hàbits saludables i de prevenció més importants).

ANTIBIÒTICS