UNA CRUÏLLA QUE ENS FA DUBTAR ÉS UN NOU CONEIXEMENT.
LA COMPRENSIÓ, PERÒ, ÉS LA VERITABLE PORTA D'ENTRADA.
RC77

divendres, 26 de novembre del 2010

LEONARDO DA VINCI, UN DELS GENIS DEL RENAIXEMENT

Ungrupunit          SOSES

Ens trobem a dia d'avui empenyent els colors amunt i avall abans de donar definitivament vida als nostres quaderns de dibuix a l'obra Molí Blanc, una reproducció plena de color a la qual, però, hi manca encara d'afegir la cirereta de la pintura projectada amb el pulveritzador.
Com bé sabem, l'obra en qüestió s'enclava dintre del Renaixement (segles XV i XVI), època en què es recuperà la figura de la perfecció de la forma humana com a centre de treball, amb una explosió evident de color i un realisme plasmat en els detalls que poden ésser apreciats, a tall d'exemple, en les escultures de Miquel Àngel.
Us deixem ara, però, un fragment biogràfic de la vida d'un geni, un mestre renaixentista, un home inquiet el cap del qual bullia d'efervescència contínuament (es delia pel fet de crear, inventar i generar nous ginys i noves obres): Leonardo Da Vinci. Llegiu-lo amb atenció i, acte seguit, visualitzau el vídeo.
Bon cap de setmana!

LEONARDO DA VINCI.
A todos nos asombra la vida y la obra de esta personaje destacado del renacimiento italiano y uno de los genios más creativos y prolíficos de la historia.
Nacido en el pueblecito de Vinci en 1452, la vida de Leonardo es un sinfín de proyectos, estudios e inventos, a cada cual más innovador y original. ¡Era tan hiperactivo que le daba rabia dormir porque pensaba que así perdía tiempo para crear y estudiar!
Se formó como pintor en el estudio de Andrea Verrochio pero el maestro le llegó a decir que ya no le podía enseñar nada más al ver un ángel que Leonardo había pintado; tan perfecto era, que Verrochio decidió no pintar nunca más al comprobarse superado por su discípulo.
Leonardo tocó todos los campos: pintó cuadros y frescos maravillosos, fue urbanista, escultor, diseñó todo tipo de máquinas como el prototipo de la actual bicicleta o alguna máquina voladora, diseccionó cadáveres a escondidas para hacer estudios anatómicos que hoy siguen vigentes, creó sorprendentes ingenios bélicos y planificó defensas de ciudades, etc...
Semejante fiebre creadora se ha visto desde siempre rodeada de un halo de misterio, especialmente en lo referente a su pintura...

dimecres, 24 de novembre del 2010

HISPANIA

Isaac Mesalles i Hassan Skaf    SOSES

La sèrie Hispania ha tingut un èxit insospitat ja des del primer capítol. La sèrie en qüestió tracta de l'imperi romà, el qual es troba conquerint les terres hispàniques.
Una sèrie d'hispans s'estan rebel·lant perquè creuen que és injust l'atac que els estan infligint els romans. Els rebels, capitenejats pel seu cap Viriat, estan proclaman el pànic al centurió del campament romà -anomenat Galba- mitjançant petites accions i atacant a 5 o 6 romans de cop (ja n'han aconseguit de matar prop de 100 amb la seva astúcia i rapidesa i comptant només amb 5 rebels), però no poden fer res contra tot un imperi comandat per Galba el qual, per cert, és força intel·ligent. Avui emeten l'últim capítol: serà molt emocionant!


dilluns, 22 de novembre del 2010

LES GALÀXIES ESTAN SOLES?

Ramon Castells  Mestre de l'ESCOLA "JAUME MIRET"   Soses

El revolucionari telescopi espacial "James Webb" ha de permetre, entre d'altres accions d'investigació, el fet de poder estudiar de prop les primeres formacions estelars que van donar lloc a la complexa xarxa de galàxies que conformen el nostre univers actual.
Hom pot pernsar que les galàxies -agrupacions descomunals d'estels, astres no lluminosos, gas i pols- es troben aïllades dins l'immens teixit que és l'univers, però certament creen ESTRUCTURES COMPLEXES (els anomenast superclústers), que són en realitat XARXES D'UNIÓ DE MILERS DE MILIONS D'ESTELS en una mena de filament espacial de gran abast, com si es tractés d'una teranyina perfectament trenada de dimensions inimaginables.
Aquesta teranyina sembla ser el pilar sobre el qual en va anar teixint el nostre univers (una simbiosi o un agermanament de galàxies).
El següent vídeo (extret de la pàgina oficial de la NASA -http://www.nasa.gov/-) permet de completar aquesta explicació d'una forma gràfica. L'esmentat complement multimèdia és explicat, lògicament, en anglès, fet pel qual cal haver llegit en primer lloc l'article amb cura.


dimecres, 17 de novembre del 2010

PORT AVENTURA

Redouane Rbii    Josep Cabal       SOSES

PortAventura és un parc d'atraccions molt original on les persones hi van sovint. Hi ha diferens atraccions, com són ara el Dragon Khan, el Tutuki Splash, etc.
Ens agrada perquè inclou atraccions molt excitants. És situat a Vila-seca. El TutukiSplash és una barca gegant que baixa per un pendent molt pronunciat.
A alguns nens, però, les atraccions no els resulten gaire atractives perquè comporten un cert perill, poden desencadenar un estat de nervis important i generar, fins i tot, malestar i mal de cap.


dilluns, 15 de novembre del 2010

SI TENIU CURIOSITAT...

Ramon Castells       MESTRE DE L'ESCOLA JAUME MIRET     SOSES

A fi i efecte de poder ampliar l'horitzó de treball corresponent al domini del procediment de càlcul de superfícies, us plantegem un enllaç virtual al qual hi haureu d'accedir per tal de recordar els conceptes fonamentals desplegats a l'aula.
Seguidament, si voleu, podeu tastar dos vídeos. La primera reproducció mostra les fórmules de càlcul de les figuers poligonals més comunes. Per als alumnes que desitgen saber abans d'aprendre, però, existeix també la possibilitat de visualitzar el segon vídeo, on ja s'explora l'àrea del cercle. Som-hi!!!

dimecres, 10 de novembre del 2010

RECORDS D 'INFANTESA

LAURA COMPANY   Soses

Quan fèiem tercer de primària vam celebrar la primera festa de pijames a casa d'una amiga. Ens ho vam passar super bé i el menjar era boníssim: pizza!!! Després de sopar vam menjar un munt de llaminadures boníssimes i vam mirar Scary Movie. Llavors, a dormir!
Cap a les tres de la matinada, ens vam despertar i ja no ens vam poder adormir més. Durant tota la nit vam estar parlant, contant acudits i fent el brètol per allí . A les vuit del matí  vam anar a jugar al carrer i, després, vam anar a esmorzar xocolata calenta a casa meva. Ha estat la millor festa de pijames... Fins el moment!


dilluns, 8 de novembre del 2010

L'APARELL REPRODUCTOR

Ungrupunit   SOSES

Avui hem iniciat a l'aula l'aventura de la vida...
En el decurs de les properes setmanes, analitzarem a fons una nova funció vital que duen a terme els éssers vius. Concretament, ens centrarem en l'anàlisi de la funció de reproducció en els éssers humans, la reproducció sexual.
Hem estudiat ja les cèl·lules sexuals haploides masculines i femenines, hem parlat del zigot, de la mòrula i de la blàstula. Hem deixat el resultat de la múltiple divisió cel·lular implantat a l'úter, on s'iniciarà un viatge meravellós a través del temps (9 mesos) fins a culminar amb el sorprenent naixement d'una nova vida.
Si voleu avançar-vos a la lliçó i ser més ràpids que el mestre (el qual, per descomptat, aprecieu amb bogeria), visualitzeu el següent vídeo, un document molt clar i vàlid a l'hora d'efectuar un recorregut per tot el tema...


dimecres, 3 de novembre del 2010

ELS CAMPS DE CONCENTRACIÓ

MARIA FLIX     MOUHCINE SKAF     SOSES


Tècnicament, ara mateix al món en què vivim no hi ha gent que sigui maltractada, deixada de banda o traslladada a camps de concentració.
Abans, només pel fet de ser jueu, els nazis et traslladaven a un camp de concentració. Allí, aquests cruels i deplorables personatges de la història explotaven les persones, les mataven i les turmentaven.
Una de les morts més terribles era la que es produïa quan els presoners eren conduïts a les càmeres de gas o bé eren cremats vius.
El fet d'anar a visitar un camp de concentració és quelcom impressionant: un cop allí, els guies t'ensenyen les armes que utilitzaven els nazis per a matar a les persones, per exemple...
La gent surt amb el cap cot dels camps, donat que s'adonen perfectament de com podien arribar a ser-ne, de bojos, els nazis, sempre obsedits a matar i aniquilar persones.