UNA CRUÏLLA QUE ENS FA DUBTAR ÉS UN NOU CONEIXEMENT.
LA COMPRENSIÓ, PERÒ, ÉS LA VERITABLE PORTA D'ENTRADA.
RC77

dilluns, 28 de febrer del 2011

CASTELLÀ AL DIA...

Ramon Castells  MESTRE DE L'ESCOLA JAUME MIRET   SOSES

Les qualificacions corresponents als controls de Llengua Castellana (sisè tema) són ja una realitat (de fet ja l'eren des del moment en què vàreu escriure la darrera aportació a les proves). Ara, anotades al quadern de notes, us esperen impacients. No heu de patir pas, però, atès que han estat prou satisfactòries. De fet, sou perfectament conscients que qui primer s'assabenta de la qualificació obtinguda en qualsevol tipus de prova és sempre l'alumne, doncs amb el bagatge del seu estudi, el treball desenvolupat al llarg de la unitat i l'interès dipositat en tot el procés d'explicació és capaç d'intuir com li ha anat el control.

Bona setmana de descans!

dijous, 24 de febrer del 2011

EFECTE HIVERNACLE I CANVI CLIMÀTIC

Ungrupunit      SOSES


Tot fent un tomb per l'escenari televisiu (de dubtosa qualitat -cal fer aquesta precisió de manera obligada-) ahir al vespre, vàrem topar amb una de les genialitats que encara és possible de trobar enmig de l'ampli ventall de despropòsits i bajanades que és capaç de vomitar l'aparell de plasma que tenim a casa.
El programa de Televisió de Catalunya QueQuiCom és una magnífica plataforma de llançament des d'on els estudiants que volen ampliar els seus coneixements i que constantment alberguen dubtes que necessiten resoldre peti qui peti poden llançar-se per tal de satisfer les seves inquietuds intel·lectuals.
En aquest cas, el programa abordava el greu problema de l'efecte hivernacle, del qual se'n deriva un soreescalfament del planeta. La tendència consumista irrefrenable dels països rics i el volum de contaminació per causa de l'ús desmesurat de combustibles fòssils està deixant la humanitat just al davant dels escassos metres que li resten abans de caure per un precipici que la menarà a la degradació total del seu entorn vital.
Si disposeu d'una franja de temps escaient per tal de poder visualitzar aquesta joia feu-ne ús... No us perdeu el document!


dimecres, 23 de febrer del 2011

23F 1981

ISAAC MESALLES      HASSAN SKAF         SOSES

Ja fa 30 llargs anys del famós cop d'estat orquestrat pel tinent coronel Tejero, intent desestabilitzador el qual, per sort, va poder ser avortat gràcies a la intervenció providencial , de matinada, del Rei Joan Carles I.
Darrerament s'han aportat noves informacions sobre el que va passar realment durant les hores en què Tejero intentava aconseguir de materialitzar el cop d'estat. Si Tejero hagués arribat al poder segurament molta gent hagués mort i hagués caigut també la democràcia que començava a caminar novament a Espanya.
La majoria dels espanyols opina que l'actuació del Rei fou l'autèntica clau de salvació. El Rei va dir que no permetria que s'acabés amb la democràcia...


diumenge, 20 de febrer del 2011

23 F 1981. PROPER DIMECRES, TRENTA ANYS DE L'INTENT DE COP D'ESTAT

Ungrupunit       SOSES

Des de l'inici del Cicle Superior, hem abordat el tema de la democràcia des de diverses àrees, com són ara l'Educació per a la Ciutadania o bé també des de l'àmbit de Coneixement del Medi (Social).
Ara, davant la imminent l'arribada del proper dia vint-i-tres, podem documentar-nos un xic sobre l'intent de cop d'estat i, per extensió, d'assalt contra la democràcia que començava a caminar al nostre país -amb ferides encara obertes com a conseqüència del règim dictatorial anterior- que el tinent coronel Tejero va intentar dur a terme (sortosament, sense èxit).
Sabeu que en repetides ocasions hem comentat aquesta efemèride i també que heu estat molts els qui heu manifestat la vostra voluntat d'aprofundir un xic més sobre el tema.
El programa Informe Semanal de TV1 (un dels programes amb més rigor, seriositat i profunditat documental de la nostra televisió) ha emès aquest dissabte un reportage al voltant de la dimensió del cop d'estat del 23 de febrer de 1981.
Trenta anys després, la societat encara recorda el fet.

dissabte, 19 de febrer del 2011

REFLEXIÓ: LA REALITAT DEL MAGRIB I DEL PRÒXIM ORIENT

Ungrupunit        SOSES

Fa una setmana, uns companys de l'aula varen efectuar una investigació al voltant de la delicada situació que estava vivint Egipte (veure publicació del dia 09/02 a càrrec d'en Josep i d'en Redouane). Milers de persones havien sortit al carrer (havien ocupat la ja mítica Plaça Tahrir) per tal de protestar contra el règim dictatorial, restrictiu i constrictiu de Hosni Mubarak. En essència, amb la seva abnegada mobilització la gent demanava més llibertat, ajuts socials visibles i, sobretot, possibilitat d'accedir al pa (a un mitjà de vida digne) de forma transparent i justa.
Cansats de tanta corrupció, de l'omnipresent pobresa econòmica i de les desigualtats flagrants i clarament apreciables, els egipcis es van abocar al carrer per tal de generar una pressió  que inevitablement havia de desembocar en la dimissió del President.
Ara, superada la crisi egípcia, el símbol de la resistència i de la insistència popular ha despertat l'afany de reivindicació a la resta dels països del Magrib i del Pròxim Orient. S'està encenent la metxa d'una cadena de protestes que semblen indeturables i que apunten en qualsevol cas en la mateixa direcció que l'anterior: l'abolició dels règims marcadament autoritaris, restrictius i abusius en favor d'un hipotètic govern del poble (l'ansiejada democràcia),

Si voleu fer un cop d'ull panoràmic a la situació geogràfica dels territoris en conflicte, accediu a aquest magnífic enllaç que us redreça cap al diari El País. Es tracta d'un document gràfic el qual, a cop de clic, us permet de copsar la situació actual i de determinar els punts on s'estan duent a terme les manifestacions.
Recordeu que és important d'estar a l'aguait de la realitat que ens envolta, doncs aquesta realitat es reinventa i es construeix cada dia.

dijous, 17 de febrer del 2011

VISITA A L'INSTITUT D'ALCARRÀS

Ungrupunit      SOSES

Avui dijous, aprofitant l'horari de matí, els alumnes de Sisè ens hem desplaçat fins a Alcarràs per tal d'assistir a la jornada de portes obertes que l'institut de la localitat organitza any rere any. Mercès al guiatge del senyor Ramon Baches, director del centre, hem pogut descobrir les dependències de l'IES i també contactar amb alumnes, mestres i espais específics de la institució. A més, hem copsat de prop diferents activitats que s'hi duien a terme in situ.
Aquesta tarda els pares i mares hi són convocats. Esperem i confiem que els desvetllin l'itinerari formatiu que ens haurà d'acompanyar els propers anys...










dimarts, 15 de febrer del 2011

FELICITACIÓ

Ramon Castells   Mestre de l'ESCOLA JAUME MIRET     SOSES

Estimats alumnes...
És lícit i just que us faci arribar una sincera felicitació adreçada a valorar els treballs de redacció que heu desenvolupat dins l'apartat de Llengua Castellana. La composició "Perdidos en las antípodas" ha estat en tot moment plena de creativitat i d'encert imaginatiu, amb idees pròpies i ben desenvolupades, en cadascun dels casos.
He d'admetre que he passat una bona estona corregint els escrits.
No defalliu.
Sempre endavant!

Si voleu fer un tastet de les obres, us deixem el fragment que encapçala cadascuna de les redaccions...

ISAAC

<<El gran aventurero Jaime Pulido se enteró por las noticias de que en el océano Pacífico había sido avistado un pulpo de más de veinte metros de longitud. Cuando lo vio, quiso pasar a la historia por cuarta vez>>.

LAURA

<<Hace un mes, aproximadamente, fue mi cumpleaños y toda mi familia me regaló una entrada para ver una película que se titulaba "Perdidos en las antípodas". Me explicaron de qué iba solo un poco, pero no los escuché; preferí verlo yo misma... Ahora os explicaré qué sucedió.>>
ABEL

<<Decidimos hacer un viaje con nuestro profesor a las antípodas de nuestro país. Vivíamos en el país de los trabajadores y observamos que nuestras antípodas eran justamente el país de la vagancia...>>

MARIA

<<Abrí los ojos... Estaba sola... No podía moverme y no sabía dónde estaba ni qué hacía... Tan solo podía recordar que mi amiga Laura y yo habíamos ido a esquiar... ¡Laura! ¿Dónde estaba mi amiga Laura? Intenté moverme, pero no podía...>>

ORIOL

<<Ahora mismo me encuentro en medio de las Islas Galápagos muerto de miedo, sin bebida ni comida. Ahora mismo os explico lo que me ha pasado... Cada año voy de viaje a algún lugar del mundo; en este caso quería hacer algo especial, ya que estoy a punto de alcanzar la edad de jubilación.>>



EL VOLCÀ SANTA HELENA (ESTAT DE WASHINGTON, EUA)

Ungrupunit          SOSES

Hem indicat que, par tal de complementar el treball de català al voltant dels volcans, pot resultar escaient de visualitzar el vídeo de la catàstrofe del volcà Santa Helena, la ràbia del qual es desfermà l'any 1980. En aquest cas és un enllaç directe (donat que no ha estat possible de pujar-lo com a arxiu). Pengem, a més, un mapa que recull de manera gràfica la localització mundial dels principals volcans.

ERUPCIÓ CATASTRÒFICA DEL VOLCÀ SANTA HELENA 1980


diumenge, 13 de febrer del 2011

COSSOS GEOMÈTRICS

Ungrupunit               SOSES

Refresqueu aquesta memòria! Demà posarem fil a l'agulla per tal de fer una revisió de l'apartat corresponent als cossos de tres dimensions. Recorrerem novament els políedres (prismes i piràmides) i els cossos rodons; paral·lelament, n'analitzarem els seus elements (bases, cares laterals, arestes bàsiques, arestes laterals, vèrtexs) i observarem com la geometria és present en les edificacions més espectaculars que alberga la Terra.
De moment, accediu al web que us facilitem i proveu de reconèixer els elements esmentats a partir de les figures que apareixen progressivament...


dijous, 10 de febrer del 2011

SALVEM EL PLANETA. COMBATIM EL CANVI CLIMÀTIC

Ungrupunit                 SOSES

Ens ha semblat oportú de redreçar-vos cap a aquesta interessant pàgina en què, d'una forma jugada i lúdica (aquest cop, finalment, podreu jugar), és al vostre abast el fet d'investigar sobre el fenomen estès del canvi climàtic.
L'ús abusiu dels combustibles fòssils en la nostra societat suposadament desenvolupada ens fa esclaus, alhora, d'una dependència que ens pot arribar a destruir. És per aquest motiu que cal potenciar les accions envers la reducció de la contaminació, el reciclatge i el canvi de xip respecte de quines han de ser les fonts d'energia sobre les quals caldrà construir el futur d'aquesta Terra sentenciada de mort.

JOC D'INVESTIGACIÓ SOBRE EL CANVI CLIMÀTIC

ACCÉS AL WEB INFORMATIU DEL DEPARTAMENT D'ENSENYAMENT

Ungrupunit                SOSES

Ja us hem fet a mans els impresos i les instruccions que ens ha facilitat l'IES d'Alcarràs per tal que pugueu efectuar la inscripció al primer cicle de l'Educació Secundària Obligatòria. No us oblideu de llegir amb paciència i deteniment els documents i així mateix d'adjuntar al full de sol·licitud les fotocòpies indicades.
En qualsevol cas, us passem aquest enllaç directe al web d'Ensenyament perquè pugueu, si s'escau, esclarir qualsevol inquietud que tingueu. Recordeu, a més, que si hi ha quelcom que us neguiteja i que no sabeu omplir, podeu efectuar la consulta corresponent el mateix dia que aneu a la secretaria de l'institu a lliurar els papers.
Recordeu-vos, a més, de fer una fotocòpia del full on consigneu les vostres dades per tal de tenir constància del procés que heu dut a terme.

ENLLAÇ DIRECTE A LA PÀGINA DEL DEPARTAMENT D'ENSENYAMENT

dimecres, 9 de febrer del 2011

OBJECTE DIRECTE I PRONOMS FEBLES

Ungrupunit    SOSES

Estimats alumnes... (remarco l'adjetiu "estimats")
Aquí teniu un enllaç que us permetrà de posar-vos a prova en l'àmbit de substitució de l'objecte directe pels corresponents pronoms febles.
Ànims!
És molt clar i fàcil d'aplicar!

SUBSTITUCIÓ PRONOMS FEBLES

REVOLUCIÓ A EGIPTE!

REDOUANE RBII     JOSEP CABAL     SOSES

A Egipte la gent protesta enèrgicament. A la capital, El Caire, el president Mubarak té els egipcis totalment arruïnats. Gairebé tots els ciutadans són molt pobres, no tenen res i ara es barallen els uns amb els altres.
El poble vol que es produeixi el canvi del mandatari, però el president no vol perquè fa més de 30 anys que fa de cap del país i això provoca el malestar de la gent. De moment, ja han mort més de 300 persones i hi ha un gran nombre de ferits.
Hem d'esperar, però, que la situació millori.


dilluns, 7 de febrer del 2011

DARRERA EMBRANZIDA

Ungrupunit          SOSES

S'apropa la data de comprovació del treball desenvolupat al voltant dels angles (mesura i traçat), de les transformacions de quantitats (de forma simple a complexa i viceversa) i així mateix dels càlculs i problemes que impliquen unitats pròpies del sistema sexagesimal (suma, resta, producte i divisió).
Bo i tenint en compte que demà arrodonirem de forma activa el tema relacionat amb els diferents càlculs i situacions problema, us oferim la possibilitat d'accedir a aquests dos enllaços en què, d'una forma més o menys lúdica, podeu practicar i repassar de manera relaxada diferents aspectes del treball que hem dut a terme a l'aula.
Fins demà.
Ja manca menys per tal de tornar-nos a veure...

dimecres, 2 de febrer del 2011

LA PISSARRA DIGITAL

LAURA COMPANY   Soses

Ja fa uns quants dies que a l'aula  de sisè ha arribat un nou aparell que ens ha agradat molt a tots. És la pissarra digital!!! És molt divertit fer-la servir perquè alhora estudiem i anem aprenent. Al nostre bloc hi surten alguns articles per a poder estudiar i, a través de la pissarra, et pots connectar a internet i buscar alguns enllaços.
En aquest últim examen que hem fet de Naturals a alguns nens els ha anat bé de tenir-la perquè han pogut repassar, estudiar i mirar tots  els aparells que fan possible la funció de nutrició.
La pissarra ens l'ha lliurat la Generalitat de Catalunya a partir d'un sistema de punts.


dimarts, 1 de febrer del 2011

DE CAP A L'EDAT MODERNA

Ungrupunit        SOSES

L'any passat vàrem deixar enrere l'Edat Mitjana, amb la societat feudal, la formació de Catalunya, la recuperació dels territoris cristians, l'expansió mediterrània i l'hegemonia de la Corona d'Aragó i Catalunya, amb Peronella d'Aragó i Ramon Berenguer IV.
Ara és hora de fer una revisió panoràmica del regnat dels Reis Catòlics, l'entrada dels àustries i l'arribada dels borbons al poder; és moment d'analitzar els profunds canvis científics, tecnològics i socials que va experimentar el món i també d'analitzar l'absolutisme monàrquic.
Per tal de tenir algun document de suport a l'estudi de l'Edat Mitjana, us deixem dos enllaços.


Ah, estimats alumnes... Aprofito l'avinentesa i l'espai del present article per tal de fer-vos arribar un darrer vídeo sobre el funcionament del cor, curtet i amb una gran càrrega formativa. Segurament, en traureu força profit!