UNA CRUÏLLA QUE ENS FA DUBTAR ÉS UN NOU CONEIXEMENT.
LA COMPRENSIÓ, PERÒ, ÉS LA VERITABLE PORTA D'ENTRADA.
RC77

dimecres, 30 de març del 2011

EL COMPLEMENT CIRCUMSTANCIAL

Ungrupunit   SOSES

Dintre del sintagma verbal predicat ens manca d'abordar el reconeixement i substitució del complement circumstancial.  Per tal de començar a identificar aquesta esctructura (recordeu que aboca les circumstàncies de lloc, temps, manera, instrument, companyia, matèria, causa i finalitat) us redrecem a un enllaç que efectua un recorregut global pels diferents tipus de complements que existeixen. A més, a la pàgina us podeu retrobar amb els adverbis, termes fonamentals a l'hora de generar els complements circumstancials (fins i tot aquestes peraules en poden fer la funció).
Preneu paciència i llegiu-vos amb atenció la informació continguda al web que us facilitem.

dijous, 24 de març del 2011

CIRCUMFERÈNCIA I CERCLE

Ungrupunit               SOSES

   Avui ha estat un dia de mesuraments i càlculs, dins la franja de temps dedicada a la Matemàtica. Avui, per primer cop, ens hem apropat de manera lògica i deductiva a la determinació del perímetre (longitud) de la circumferència a partir del diàmetre i bo i esbrinant la raó del nombre pi (3,1416, aprox.).
   Demà executarem de manera pràctica i a través de la PDI els procediments de càlcul de la longitud i també del diàmetre, amb la intervenció determinant d'aquest nombre de decimals infinits (pi).
   Mentrestant, podeu repassar els elements de la circumferència i del cercle a través del primer enllaç que disposem a la part inferior d'aquest article. Hi ha, a més, un segon link molt alliçonador en què podeu manipular una circumferència per tal de, després, calcular-ne la longitud i esbrinar la superfície del cercle que inclou al seu interior. Simplement heu de seguir les instruccions i moure el punt A amb el ratolí per tal de modificar la longitud del radi i poder obtenir així diferents mesuraments.
Som-hi! 

dimecres, 23 de març del 2011

POLSERES VERMELLES

ABEL FONT         LAURA COMPANY       SOSES

Polseres vermelles és la serie que més èxit ha tingut a TV3, la televisió pública de Catalunya.
La sèrie en qüestió tracta d'un grup de nois (el Lleó, la Cristina, el Jordi, el Roc, l'Ignasi i el Toni ). Cadascun d'ells té un problema diferent -càncer, anorèxia, estat de coma, els ossos aixafats i problemes al cor-. Els sis protagonistes enfronten les seves malalties i s'ajuden entre ells. El seu lema és que sempre hi ha d'haver un líder, un guapo, una noia, un llest, un segon líder i algú imprescindible.
Paga la pena mirar-la !!!

CAPÍTOLS POLSERES VERMELLES

diumenge, 20 de març del 2011

L'ESTRUCTURA I EL COR DE LA TERRA

Ungrupunit          SOSES

Iniciarem, demà mateix, el repàs enfocat a recordar l'estructura de la Terra; un recorregut mitjançant el qual farem memòria per tal de recuperar de la nostra base de dades els elements més importants de cadascuna de les tres capes -atmosfera, hidrosfera i geosfera- que constitueixen la nostra Terra.
Entorns gasosos, líquids i també sòlids possibiliten i sostenen, en una meravellosa interacció continuada, els nostres passos i el nostre alè.
De moment i, per tal d'anar fent boca, apropeu-vos a les següents projeccions...




divendres, 18 de març del 2011

PLANETA HUMÀ...

Ungrupunit   SOSES

Relaxeu-vos, ompliu els vostres pulmons d'aire i deixeu-lo anar a poc a poc...
Meravelleu-vos amb la diversitat que ens enriqueix, amb els colors que tenyeixen la nostra pell, amb les maneres de ser, de sentir, d'entendre i de sobreviure que gastem...
Admireu com l'ésser humà lluita per tal de seguir endavant i no deixar d'ésser una identitat més en aquest, el nostre PLANETA HUMÀ.

Bon cap de setmana...


dimecres, 16 de març del 2011

PER QUÈ, AL JAPÓ?

Ramon Castells Mestre de l'ESCOLA JAUME MIRET   SOSES

Aquests dies la humanitat resta -des que es lleva el sol i fins que es gita al capvespre-commocionada i perplexa davant les successives rèpliques sísmiques que estan assotant i assolant a la vegada bona part de la costa nord-est del Japó.
A l'aula hem estudiat la teoria de la deriva continentat formulada per Alfred Wegener i avalada més endavant per tota la comunitat científica. Ens hem adonat de com la litosfera  conforma en el seu conjunt global una espècie de trencaclosques sòlid que llisca imperceptiblement sobre l'astenosfera, on el magma rabeja delerós de manifestar-se. Sabem, a més, que l'anomenat cinturó de foc del Pacífic és la zona que recull una major quantitat d'activitat sísmica i que allotja, al seu torn, nombrosos volcans.
Per tal de contrastar la informació exposada a classe, us apropem ara un article del socioecòleg Ramon Folch, escrit periodístic que resulta summanent clarificador i explica de forma planera per què determinats habitants de la Terra escullen zones "perilloses" (i alhora fèrtils) per tal de viure-hi.
Tingueu paciència i llegiu l'article. Paga la pena!


Ara, si encara teniu forces, visualitzeu el vídeo de l'InfoK (TV3)

Vídeo explicatiu tsunami al Japó

FESTES ESCOLARS AL LLARG DE L'ANY

MOUHCINE SKAF         MARIA FLIX       SOSES

Avui ja és setze de març i falten pocs dies perquè acabi el segon trimestre. Aviat no ens n'adonarem i... Ja sera estiu!
Quan va començar el període escolar tots estàvem molt tristos, però teníem ganes de començar...
Vam celebrar diferens festes; entre elles es comptava la Castanyada, Nadal, el dia de la Pau , la visita a l'institut...
Totes les festes van ser divertides... I encara en falten moltes més per celebrar i recordar que ben aviat anirem a l'institut!


dilluns, 14 de març del 2011

SORTIDA A LA RESERVA NATURAL DE SEBES (FLIX, Ribera D'Ebre)

RAMON CASTELLS   Mestre de l'Escola JAUME MIRET  SOSES

Aquí podeu copsar el recull de fotografies que resumeixen la interessant sortida que vàrem efectuar el proppassat divendres a la reserva natural de Sebes, a la localitat de Flix.
A banda de conèixer l'ecosistema orquestrat al voltant del riu Ebre i l'evolució del mateix curs fluvial i del seu traçat al llarg dels anys, vàrem poder descobrir l'enorme riquesa de la reserva natural i conèixer de primera mà el funcionament de l'estació depuradora d'aigües residuals.
Summament interessant i instructiu!















EL JOC DEL BIG BANG A TRAVÉS DE L'XTEC

RAMON CASTELLS  Mestre de l'Escola JAUME MIRET  SOSES

La pàgina de l'XTEC (Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya) ens regala avui un magnífic enllaç cap a una web en què, de forma interactiva i lúdica, podem efectuar interessants descobertes relacionades amb el Big Bang - la "Gran Explosió" que, segons la teoria científica, fa 13.700 milions d'anys suposà la gènesi i origen de la formació i expansió del nostre univers-.
Si us animeu i disposeu d'alguna estoneta en què sentiu curiositat, podeu accedir-hi!


L'EDAT CONTEMPORÀNIA

Ungrupunit  SOSES

Hem fet via a través de la història i, finalment, hem arribat al punt d'inici de l'edat contemporània. Inicialment ens centrarem en l'estudi de la il·lustració, el liberalisme i la primera revolució industrial com a pilars de canvi de la societat estamental i motors que apunten cap a la predominància dels moviments revolucionaris que reclamen un nou panorama polític i social  (llibertat, igualtat, sobrania popular, extensió de la raó i de l'educació...).
L'enllaç que es detalla a continuació ens mena cap a una base de recursos que ens ha de permetre ampliar els coneixements sobre el tema (sempre, és clar, de manera selectiva i en funció dels interessos propis).


dimecres, 9 de març del 2011

CARNAVAL


DAVID RODRÍGUEZ         ORIOL PALAU      SOSES

Aquest dissabte dia dotze de març és un dels dies més esperats per la infància i per qualsevol grup d'edat: és CARNAVAL!
Gairebé tots els habitants de Soses que formen part d'una colla han creat la seva pròpia carrossa; sempre n'hi ha, però, que s'han esforçat més i també gent que no s'ha esmerçat gaire. El que compta, però, és la intenció i les ganes de passar-ho molt i molt bé.
Aquest dia és una data única de festa i de gresca extrema i això és el que fa que sigui inoblidable.
Una de les coses més característiques d'aquest dia al nostre poble és el gran dinar de germanor amb botifarra i llonganissa al camp de futbol i, després, el partit; allò més important, però, és, sens dubte, la cercavila en què hi participen les carrosses de totes les colles que les han muntat.


divendres, 4 de març del 2011

VIATGEM A L'INTERIOR DEL CERVELL

Ungrupunit         SOSES

Hem topat amb aquest interessant reportatge presentat pel programa Informe Semanal de Televisión Española el qual ens apropa a la bioquímica del cervell, a les empremtes deixades pels records, a la intel·ligència i, sobretot, a la possibilitat real d'esculpir el nostre aprenentatge.
Si disposeu d'una estoneta i voleu aprofitar una alternativa intel·ligent al messenger, facebook, twitter, tuenti i d'altres galimaties virtuals, accediu-hi!


ELS NOMBRES ENTERS ENTREN AMB FORÇA

Ungrupunit          SOSES

Dins l'àmbit del coneixement matemàtic, entrarem properament de ple en el treball amb nombres enters. Un cop entès que els nombres naturals formen part de la nostra vida quotidiana i del nostre entorn més proper -"M'han donat 25 euros". "Encara queden 4 mesos per acabar el curs". "He fet 2.500 exercicis durant tot el cicle superior"- accedirem ara a la nova dimensió dels nombres que en certa manera complementen el primer grup, doncs se situen per sota o per sobre del 0. Treballarem els nombres enters positius i negatius: els coneixerem i manipularem sobre la recta (un termòmetre n'és un bon exemple), operarem amb ells i resoldrem problemes que requreixen la seva intervenció directa.
Podeu consultar els següents enllaços per tal de familiaritzar-vos amb aquest tipus de nombres.
Som-hi!


ENXARXATS...

Ramon Castells              MESTRE DE L'ESCOLA "JAUME MIRET"        SOSES

Encara sou a temps d'anar al cinema...
Les darreres setmanes s'ha discutit molt sobre quin tipus d'activitats resultava més escaient de dur a terme durant la "setmana blanca". Lògicament, fruit del diàleg social  ha vist la llum un ampli ventall d'opinions que s'obria amb la possibilitat d'efectuar una esquiada (opció que, amb tota seguretat, no era a l'abast de tothom) i es tancava amb la multiplicitat d'activitats econòmicament més assequibles que ampes, comissons de festes, ajuntaments i la pròpia administració autonòmica posaven a disposició dels nens i de les famílies.
Alguns alumnes heu pogut romandre a casa amb les padrines o els padrins o, fins i tot, amb els pares -els quals han pogut manegar-s'ho per tal de disposar d'uns dies de festa-. Així, haureu aprofitat per a relaxar-vos, avançar un xic de feina, jugar al carrer que us és més familiar o bé llegir.
Dins el marc de les activitats realitzades en família, hi ha també la possibilitat d'anar al cinema. Aquests dies es projecta a les sales de Lleida la pel·lícula Enxarxats (Enredados,  Rapunzel), un magnífic film que enllaça acció, emoció, sorpresa i tendresa. Als qui encara us queda un racó a la guardiola i voleu tancar amb una dolça cirereta aquesta setmana de descans, us animo a anar al cinema...