UNA CRUÏLLA QUE ENS FA DUBTAR ÉS UN NOU CONEIXEMENT.
LA COMPRENSIÓ, PERÒ, ÉS LA VERITABLE PORTA D'ENTRADA.
RC77

dimarts, 30 d’octubre del 2012

ELS DIFTONGS (REVISIÓ)

Ungrupunit       SOSES

Un nou repte ortogràfic. EL DIFTONG!
Desconegut per bona part dels alumnes que s'inicien en el treball acurat de la llengua, tenim ara una magnífica oportunitat de descobrir les estranyes associacions que tenen lloc entre les vocals fortes o obertes (a, e, o) i les febles o tancades (i, u), o bé entre les mateixes vocals tancades, exclusivament.
Talment com hem pogut comprovar avui, la unió de dues vocals en un mateix cop de veu pressuposa l'existència d'un diftong. Hem estudiat la formació dels diftongs decreixents i també dels creixents i us hem demanat sol·lícitament que feu l'esforç de revisat el conjunt teòric i els exemples exposats per tal d'entrar amb bon peu a l'execució de les diferents activitats que tenim preparades.
Ara, però, us oferim un link molt adequat que presenta la formació de diftongs. Cliqueu a la granota per tal de copsar com va prenent forma cada diftong.
En acabat, accediu a l'apartat "PRACTICA" (MOLT RECOMANABLE!). Podreu posar-vos a prova i demostrar si sabeu caçar i classificar paraules amb diftong i paraules impostores.
E N D A V A N T!!!

PRÀCTICA DELS DIFTONGS!

diumenge, 28 d’octubre del 2012

REDUCCIÓ DE FRACCIONS A COMÚ DENOMINADOR I MULTIPLICACIÓ I DIVISIÓ DE FRACCIONS

Ungrupunit          SOSES



Arribem a la part més important dins el cos del treball amb fraccions. Un cop analitzat el mètode de determinació del m.c.m., efectuarem operacions amb fraccions que presenten diferent denominador -les quals reclamen un procés d'equiparació d'aquests termes per tal de poder treballar-hi-.
Així, doncs, farem un cop d'ull al mètode dels productes encreuats i al de reducció a partir del mínim comú múltiple. Observareu com, dins els enllaços corresponents, hi ha sempre un apartat d'explicació que ens permet de refrescar la memòria abans de calcular, si ho volem
Paral·lelament, recordarem el procés de multiplicació i divisió amb fraccions. 
Som-hi! Sempre endavant!





dimecres, 17 d’octubre del 2012

DIPTONGOS E HIATOS

UNGRUPUNIT        Soses


La presencia de vocales que guardan proximidad en el interior una palabra nos sitúa frente a un nuevo concepto ortográfico clave por lo que respecta a la separación de los términos en sílabas y, cómo no, a la siempre dificultosa acentuación. Hablamos de los  DIPTONGOS y de los HIATOS.
En el aula revisaremos las reglas de identificación de diptongos y asimismo de hiatos, conjuntamente con las normas de acentuación de los mismos.
Trabajaremos a fondo todos estos aspectos en clase, como es obvio, con el peso específico que merece tal empresa.
Mientras tanto, alumnas y alumnos, efectuad las prácticas de calentamiento que se detallan a continuación. ¡Puede resultar muy provechoso!
¡ÁNIMOS!


dilluns, 15 d’octubre del 2012

EL SISTEMA NERVIÓS

Ungrupunit         SOSES




Un cop treballada la morfologia i funcionalitat dels diferents òrgans dels sentits, avancem per tal d'aprofundir en el centre de processament i anàlisi de la informació i d'emissió de respostes. 
El SISTEMA NERVIÓS, de ben segur, fascinarà les alumnes i els alumnes més curiosos, els qui, delerosos de saber com funciona aquest complex entramat d'organs i nervis, decideixin d'investigar i fer un cop d'ull al material d'ampliació que pengem seguidament.
Alumnes... No us oblideu de llegir la dinàmica del moviment voluntari i també la del moviment reflex -ambdues incloses al dossier d'aula- per tal de copsar-ne una DIFERÈNCIA FONAMENTAL!
SOM-HI!


EL SISTEMA NERVIÓS (CONCEPTES FONAMENTALS)




divendres, 12 d’octubre del 2012

RECUPEREM EL TREBALL AMB FRACCIONS

Ungrupunit     SOSES

Les fraccions tornen a prendre possessió de l'aula i passen a ocupar, un cop més, bona part del gruix d'hores dedicades al treball matemàtic. El proppassat any vàrem efectuar un ampli recorregut pel concepte de fracció, el càlcul de la fracció d'un nombre (i llur aplicació en la resolució de problemes), l'obtenció de fraccions equivalents i les operacions bàsiques amb fraccions.
Enguany iniciem el camí de treball amb fraccions que poden presentar un denominador diferent, fet pel qual entrarà en joc el procediment del m.c.m., vist i desenvolupar en la unitat anterior.
Per mitjà del promer enllaç que us oferim seguidament, podeu repassar els procediments bàsics i accedir a algun element nou el qual, en qualsevol cas, veurem a l'aula. El segon linlk és un espai de pràctica on refrescar la memòria és possible.
Som-hi!






dilluns, 8 d’octubre del 2012

L'ACCENT DIACRÍTIC: TEORIA I PRÀCTICA

UNGRUPUNIT        Soses


Dins l'àmbit ortogràfic corresponent a l'accentuació, topem sovint amb paraules monosíl·labes (o d'altres, com són ara determinades bisíl·labes) que presenten o no accent segons el context   en què són introduïdes. Aquest accent que de vegades identifiquem sobre els termes esmentats és l'accent diacrític, el qual permet de diferenciar paraules que s'escriuen de la mateixa manera (excepció feta de l'accent, és clar) i que en qualsevol cas PRESENTEN UN SIGNIFICAT DIFERENT
Utilitzem l'accent, doncs, en aquests casos, per tal de dotar l'oració en què estem treballant o bé que estem llegint d'un significat concret (He fet els exercicis / Aquell be no vol entrar a la pleta).

Accediu ara, si us és possible, als enllaços prooposats.Els dos primers ens conviden a dur a terme un repàs de les principals paraules que poden presentar accent diacrític. El tercer llança ja un repte de pràctica. És el quart, però, el link que us aproparà amb més encert a un espai d'aplicació per tal que pogueu posar-vos a prova. 
Endavant!










divendres, 5 d’octubre del 2012

ELS ÒRGANS DELS SENTITS. MORFOLOGIA I FUNCIONALITAT

UNGRUPUNIT    Soses

La funció de relació és, d'entre les tres que conformen l'univers dels éssers vius, una de les més determinants, atès que ens permet de captar i analitzar la informació del medi circumdant i emetre les respostes més adequades en cada moment.
Començarem, a l'aula, treballant la morfologia i la funcionalitat dels òrgans encarregats de captar els inputs (informacions) que constantment ens arriben de l'exterior (per bé que també el nostre propi cos en genera): els òrgans dels sentits.
Podeu començar a investigar i a apropar-vos a aquest nou àmbit ara, si ho voleu.
SOM-HI!