UNA CRUÏLLA QUE ENS FA DUBTAR ÉS UN NOU CONEIXEMENT.
LA COMPRENSIÓ, PERÒ, ÉS LA VERITABLE PORTA D'ENTRADA.
RC77

dijous, 29 de novembre del 2012

FRASES HECHAS: sentido figurado en estado puro

Ungrupunit     SOSES


Una vez trabajadas las frases hechas en Catalán, nos enfrascamos ahora en el necesario recorrido por las más conocidas expresiones en sentido figurado que alberga nuestra Lengua Castellana, un recorrido cuioso, pues admite paralelismos con su equivalente en Catalán y, a su vez, posibilita la ampliación del abanico léxico personal.
Aprendamos, pues, nuevas frases hechas y sus correspondientes significados.
¡Manos a la obra!


FRASES HECHAS (II)


FRASES HECHAS (III)


FRASES HECHAS (IV)

dimarts, 27 de novembre del 2012

LA DIÈRESI

Ungrupunit           SOSES


Un cop treballats a fons els diftongs i els hiats, és necessari que identifiquem la dièresi com un caràcter fonamental que ens permet de destruir la unió de dues vocals (sempre que sigui necessari i les normes d'accentuació no se n'hagin encarregat prèviament) o bé de fer sonar la lletra u en els diftongs creixents güe, güi / qüe, qüi. Lògicament, existeixen casos d'estalvi de la dièresi (els quals també analitzarem a l'aula).
Per tal d'anar fent boca, accediu al següent enllaç i feu un tomb per l'apartat "eines" i també per la zona de pràctica.
Som-hi!

dilluns, 26 de novembre del 2012

ÀREA I SUPERFÍCIE


Ungrupunit       SOSES

Farem nostres les extensions! Sí... Ben aviat, la determinació de l'extensió de qualsevol superfície delimitada per dues magnituds com són ara la llargada i l'amplada ja no tindrà secrets davant els nostres ulls. Ens submergim, dins la propera unitat de Matemàtiques, en el descobriment del concepte de superfície, de les unitats que en permeten llur càlcul i dels processos de demostració d'on brollen les fórmules que ens han de fer més fàcil el fet de treballar amb l'àrea de qualsevol mena de polígon.
El ventall d'enllaços que proposem a continuació inclou el treball al voltant de l'àrea de figures plenes poligonals de diferent índole. 
Indagueu, un cop encetat el treball, què succeix en els diferents casos...

diumenge, 25 de novembre del 2012

LES FRASES FETES!


Ungrupunit     SOSES

Per als qui no esteu a la lluna ni us ofegueu en un got d'aigua, per als qui esteu sempre disposats a agafar el bou per les banyes i no teniu mai el cap a tres quarts de quinze, aquesta és una magnífica oportunitat de posar a prova el vostre enginy i d'investigar un xic més sobre el sentit figurat i les frases fetes.
Treballarem, dins l'apartat corresponent al lèxic, l'adequació de diferents expressions en funció del context (del moment i de la situació) en què les utilitzem. La classe de Llengua Catalana, doncs, serà profundament amena i ens permetrà de fer-nos un tip de riure, fet que obrirà la porta, alhora, a la contextualització en diferents situacions de les nostres frases fets.
Accediu ara al següent enllaç i... PASSEU UNA BONA ESTONA! (No us oblideu l'apartat "practica" i "avalua't", i recordeu-vos d'activar el volum).

FRASES FETES A DOJO!

dimarts, 20 de novembre del 2012

ACENTUACIÓN DE PALABRAS COMPUESTAS

Ungrupunit           SOSES



El cuerpo de palabras compuestas que podemos encontrar en nuestra lengua es amplio y muy diversificado. A cada palabra de nueva formación le puede corresponder una regla específica que dicte su correcta acentuación (en caso de que esta sea necesaria).
Finalizado el estudio de las normas que nos permiten disponer la tilde sin miedo a equivocarnos -en el caso de las palabras compuestas-, llegado es el momento de poner a prueba nuestros conocimientos. Así, pues, acceded, si lo deseáis, a este espacio interactivo de práctica. 
¡Adelante!
(no olvidéis efectuar un repaso en el apartado teórico y, a continuación, abordar la parte correspondiente a la ejecución de los ejercicios)






LA FECUNDACIÓ HUMANA

Ungrupunit    SOSES


Un cop analitzada la morfologia i funcionalitat dels aparells reproductors masculí i femení, ens apropem ara al procés de la fecundació -el miracle de la vida, sens cap mena de dubte-.
La fecundació humana és un procés refinat, gelosament estructurat i orquestrat, cuidat fins el més mínim i imperceptible detall, una autèntica declaració de principis biològics a favor de la supervivència.
Accediu ara a la visualització del següent document per tal d'endinsar-vos en el desenvolupament d'un dels processos més espectaculars i increïbles que tenen lloc dins el cos humà femení.
Som-hi!



Fecundacion humana: La odisea de los... por raulespert

dimarts, 13 de novembre del 2012

BENVINGUTS A TARRAGONA...

Ungrupunit          SOSES


Rebuts per un sol esperançador a la porta de l’escola, inicialment, i força escèptics arrel de les gotes de pluja que ens han donat la benvinguda quilòmetres enllà de la Terra Ferma            -concretament al Portal del Roser, a les muralles romanes de Tarragona-, així hem iniciat avui l’aventura de descoberta de la Tàrraco romana – capital de província d’important renom i influència durant l’etapa d’ocupació dels romans, a l’Edat Antiga-.
Tarragona sempre s’engalana i s’obre esplendorosa i captivadora -estigui banyada pel sol o tenyida per la pluja-. Tarragona és sempre una ciutat empolainada que es vesteix amb nombrosos atractius que conviden el visitant o el passavolant a trepitjar-la a fons i a descobrir-ne els racons més amagats.
Bona part de les bondats arquitectòniques de l’urbs procedeixen del llegat que els pobladors romans varen aixecar en l’època d’emperadors, escipions i centurions les quals, avui dia, restaurades i lliurades a la seva ciutat moderna i al seu públic curiós, poden ser recorregudes amb la justa pausa i la necessària dedicació que es mereixen.
Avui, apressats per l’amenaça de la pluja, caminant amb gran cuita per l’assot del fred incipient, els alumnes de Cicle Mitjà i també de Cicle Superior han pogut gaudir d’una visita guiada per les muralles, el pretori, el circ romà i l’amfiteatre de Tarragona. Amb les pertinents explicacions, nenes i nens han volat panoràmicament cap a una època daurada i han pogut copsar de prop alguns dels elements més significatius de l’antiga Tàrraco, ancorada ara sobre les presses de la ciutat moderna.
Fem un cop d’ull, ara, a les vivències que hem pogut recollir gràficament...


dimecres, 7 de novembre del 2012

L'APARELL REPRODUCTOR

Ungrupunit   SOSES

En el decurs de les properes setmanes, analitzarem a fons una nova funció vital que duen a terme els éssers vius. Concretament, ens centrarem en l'anàlisi de la funció de reproducció en els éssers humans, la reproducció sexual.
Estudiarem les cèl·lules sexuals haploides masculines i femenines, parlarem del zigot, de la mòrula i de la blàstula. Deixarem el resultat de la múltiple divisió cel·lular implantat a l'úter, on s'iniciarà un viatge meravellós a través del temps (9 mesos) fins a culminar amb el sorprenent naixement d'una nova vida.
Si voleu avançar-vos a la lliçó, visualitzeu el següent vídeo, un document molt clar i vàlid a l'hora d'efectuar un recorregut per tot el tema...

dilluns, 5 de novembre del 2012

EL REFRANERO POPULAR

Ungrupunit            SOSES

Ampliaremos ahora un poco más nuestra cultura popular en su vertiente lingüística. Los refranes son dichos o expresiones de carácter popular -son aportaciones que nacen fruto de la experiencia, la observación y la sabiduría acumululadas con el pasar de los años- que encieran una valiosa moraleja, enseñanza o comunicación relacionada con valores -como la reflexión, la paciencia, el esfuerzo, la temperancia, etc.-
Es necesario disponer de puntos de referencia que nos acerquen a dichos refranes para así conservar viva la tradición popular que normalmente se ha perpetuado por la vía oral y que, en una época de contacto tecnológico permamente, pueden restar sumidos en el olvido.
Consulta, pues, los refranes que más te apetezcan accediendo al siguiente enlace.




divendres, 2 de novembre del 2012

INSTITUCIONS ESPANYOLES I UNIÓ EUROPEA

UNGRUPUNIT   Soses



Fem un pas endavant i creuem les fronteres de Catalunya per tal d'analitzar les institucions democràtiques d'Espanya, conjuntament amb la seva divisió territorial i la concentració de població en cadascuna de les comunitats autònomes que conformen el país. Analitzarem, a poc a poc, les funcions que la Constitució Espanyola atribueix a cadascun dels òrgans institucionals i observarem els principals drets i deures que són reflectits a la Carta Magna.
Un cop desenvolupat el treball indicat, avançarem cap a la Unió Europea per tal de descobrir-ne els estats membres i també llurs institucions (òrgans que, avui dia, són a l'ull de l'huracà atesa la situació de crisi global i la possibilitat d'intervenció d'Espanya).
Podeu aprofitar per tal de repassar els països i capitals d'Europa, conèixer la UE a fons i analitzar les institucions espanyoles. 
SOM-HI!