UNA CRUÏLLA QUE ENS FA DUBTAR ÉS UN NOU CONEIXEMENT.
LA COMPRENSIÓ, PERÒ, ÉS LA VERITABLE PORTA D'ENTRADA.
RC77

dijous, 19 de desembre del 2013

FESTIVAL DE NADAL 2013, BRESSOL DE MÚSICA I DANSA

Ungrupunit  SOSES

A tocar de l'esperat Nadal, l'escola s'engalana i la comunitat educativa enceta la festa amb la tradicional actuació de les nostres alumnes i dels nostres alumnes a la sala La Unió. 
Un cop més, la sala del ball ha bressolat la participació de famílies i alumnes en una autèntica explosió de ritmes, melodies i danses, absolutament conjuntades i preparades amb molt d'encert i molt amor.
Cal fer extensiva una felicitació efusiva a la mestra de música, en primer terme, pel seu bon saber fer, al tècnic de so, a la brigada de l'ajuntament, a totes les tutores i tutors que han vetllat per la participació en els assajos i, en definitiva, a tots els integrants de l'escola, a totes i a tots, pel bon resultat de l'actuació d'enguany.
MOLT BON NADAL!


dimecres, 18 de desembre del 2013

FORMACIÓ DE LA TERRA, DINÀMICA DE LA GEOSFERA I TERRATRÈMOLS

Ungrupunit      SOSES

El descobriment de la classificació estàtica (escorça continental i oceànica, mantell i nucli) i dinàmica (litosfera, astenosfera, mesosfera, nucli extern i nucli intern) de les capes de la geosfera ha suscitat força expectació i interès avui, dins l'hora reservada al tractament de l'estructura de la Terra. Ens hem adonat de la distribució disposició de les plaques litosfèriques i hem pogut descobrir l'acció del magma dins l'astenosfera. Els fenòmens geològics interns (volcans i terratrèmols) hi estan directament relacionats, així com la deriva de les plaques amb el pas dels anys.
Amb els ànims i les ganes d'aprendre encesos aprofitem l'arribada de les vacances nadalenques per tal de penjar al nostre espai virtual una sèrie de vídeos explicatius sobre la formació de la Terra i també en relació al terratràmol que assotà la ciutat de Los Angeles l'any 1989. A més, podreu aprofundir en el coneixement de la geosfera, el moviment de les plaques litosfèriques i, si encara conserveu energies suficients, us resultarà possible de descobrir la figura d'Alfred Wegener, ideòleg de la teoria de la deriva continental.
MOLT BONES VACANCES!





divendres, 6 de desembre del 2013

UN CAGANER RESTRET...

Ungrupunit        SOSES


Al nostre pessebre particular, dins la unitat que acabem de treballar, els embolics no s'hi han pas acabat. Vàrem comprovar com la presència de figuretes incoherents pel que respecta a llur procedència va desencadenar tot un seguit de malentesos que ens van deixar ben intrigats. Si voleu saber què en pensa de tot plegat, la figureta més emblemàtica del naixement, apropeu-vos a la lectura que presidirà la propera prova de Llengua Catalana...
ENDAVANT!




L'ESTRUCTURA DE LA TERRA

Ungrupunit         SOSES



La nova unitat, dins l'àrea de Coneixement del Medi, ens apropa en primer terme l'estructura del nostre planeta a través de l'estudi de les diferents parts i capes que el conformen. Es tracta, fonamentalment, de dur a terme un recorregut visual pels diferents components (sòlids, líquids i gasosos) del planeta Terra.
Us emplacem a efectuar la visualització dels següents documents gràfics per tal de tenir una visió més propera de l'objecte d'estudi.
ENDAVANT!


dimecres, 4 de desembre del 2013

CANVIEM EL PUNT DE LECTURA

Ungrupunit    SOSES



Toca de canviar el punt de lectura. Toca de treure el marcador de l'anterior lectura proposada per a la prova de català i de disposar-lo a la nova proposta de Llengua Castellana.

Endinseu-vos en les línies que us han de transportar cap a l'assemblea de l'univers i valoreu si la lluna s'ha d'independitzar de la Terra o no.
Som-hi!



dimarts, 26 de novembre del 2013

APROXIMACIÓ A LES FRACCIONS


Ungrupunit   SOSES


Un cop encetat el tema corresponent a les fraccions, aprofitem aquest espai per tal de deixar una sèrie d'enllaços interactius que permeten de practicar el concepte de fracció, la fracció d'una unitat i d'un nombre i la representació de fraccions.
El darrer dels enllaços suposa una via d'exploració per als alumnes més agosarats.
Accediu-hi! Som-hi!

SÍLABA TÓNICA, DIPTONGOS E HIATOS

Ungrupunit        SOSES


Hemos trabajado con anterioridad concretamente durante el trimestre inicial del curso- el reconocimiento de la sílaba tónica de una palabra y, asimismo, la presencia de diptongos e/o hiatos en la misma. Hemos llevado a cabo dicho proceso, sin embargo, dentro del ámbito correspondiente  a Lengua Catalana.
Llegado ahora es el momento de abordar el mismo proceso en al apartado de Lengua Castellana. Los más avispados advertirán que existen numerosas coincidencias en la unión de dos vocales en una misma sílaba (diptongo) tanto en castellano como en catalán, aunque la asociación entre vocales abiertas (a,e,o) y vocales cerradas (i,u) o bien entre dos vocales cerradas resulta mucho más sencilla en el primer caso que en el segundo, teniendo en cuenta que no existen diptongos crecientes y decrecientes. Lo mismo sucederá en el caso del hiato, aunque habrá que tener especialmente en cuenta la pronunciación cuando llegue el momento de discriminar las vocales que pertenezcan a sílabas distintas.
Es crucial que visionéis el siguiente enlace multimedia, para después entrar de lleno en la resolución de las actividades propuestas. En cualquier caso y, como viene siendo habitual, la consulta de las páginas complementarias puede resultar de especial ayuda para los estudiantes concienciados con su labor.





dijous, 21 de novembre del 2013

UNA NOVA AGRADABLE ESTONA...

Ungrupunit       SOSES


Aprofiteu els moments en què pugueu gaudir de pau i assossec personals i apropeu-vos a l'entrada del bloc per tal de conèixer què els succeeix als personatges de les nostres històries, ben properes i familiars sempre.

Gaudit llegint!
Gaudiu d'una nova agradable estona!


dimarts, 19 de novembre del 2013

PRACTIQUEM LES DESTRESES PERSONALS AMB ELS ANGLES

Ungrupunit         SOSES

De cap al treball manipulatiu amb angles, els alumnes i les alumnes hem passat de primer, trepitjant ben fort, pel reconeixement de rectes segons la seva posició. Ara, però, les regions compreses entre dos costats coincidents en un vèrtex (és a dir, els angles) reclamen la nostra atenció i és bo i molt recomanable que complementem el treball de descoberta fet a l'aula amb un seguit d'oportunitats manipulatives que garanteixin l'adquisició completa dels coneixements.
En el cos dels enllaços virtuals que facilitem trobareu un bon grapat de propostes en què haureu de posar en joc la vostra perícia a l'hora d'identificar, mesurar i traçar angles. Fins i tot podreu jugar a golf fent servir els angles! Cas que la pantalla us demani d'executar el programa Java, premeu l'opció afirmativa (és recomanable d'anar actualitzant Flash i Java als vostres ordinadors per tal de visualitzar correctament els programes).

SOM-HI!



dimarts, 12 de novembre del 2013

LECTURA PER A GAUDIR I ESCALFAR MOTORS

Ungrupunit         SOSES


Ja és disponible al bloc la lectura corresponent a la tercera prova de Llengua Castellana. Passeu una estona plaent tot efectuant el recorregut lector pel fragment que us proposem. De ben segur, hi trobareu personatges que us seran ben coneguts...
Gaudiu llegint!


diumenge, 10 de novembre del 2013

TALLER "FLASH" DE TEATRE: TEATRE EXPRÉS

Ungrupunit         SOSES



El divendres vàrem poder gaudir, plegats, d'una masterclass de teatre impartida per un actor barceloní que ens va delectar amb una gran versatilitat de recursos aplicats a l'àmbit de l'expressió corporal. Els nois i les noies dels cicles Mitjà i Superior van assistir, atònits, expectants i riallers, a tot un veritable desplegament exprés de moviments, expressions mímiques i trucs teatrals que els van captivar i, sobretot, motivar.
Amb l'acompanyament d'una part eminentment pràctica, els discents van posar en joc les seves habilitats  en el pla de la comunicació personal arribant a entendre, transcorreguda una hora de diversió, que el teatre és una forma directa d'expressió, un llenguatge especial capaç de transmetre intencions i emocions de forma directa i transparent.
Delecteu-vos amb algunes de les intervencions dels nostres nens i de les nostres nenes.





dijous, 7 de novembre del 2013

SÍL·LABA TÒNICA I ACCENTUACIÓ EN CATALÀ

Ungrupunit           SOSES

Dins l'àmbit corresponent a Llengua Catalana treballarem ben aviat -o, més ben dit, repassarem- el procés d'indentificació de la síl·laba tònica de les paraules, la corresponent classificació dels mots i començarem també a interioritzar i a solidificar les normes d'accentuació -elements vitals a l'hora de garantir una escriptura sense irregularitats ortogràfiques-. Així, podeu accedir a una sèrie d'enllaços que expliquen la disposició de la síl·laba tònica, us proposen d'accentuar paraules i, fins i tot, us ofereixen la possibiliat d'indentificar mots que presenten accent diacrític.
Endavant!


dimecres, 6 de novembre del 2013

IDENTIFICACIÓN DE PALABRAS SEGÚN POSICIÓN DE LA SÍLABA TÓNICA Y REGLAS DE ACENTUACIÓN

Ungrupunit     SOSES


Llegamos a un punto de inflexión importante por lo que a mejora de la ortografía personal se refiere. Con frecuencia, los acentos se nos resisten y nos resulta especialmente complicado escribir correctamente una palabra teniendo en cuenta las normas de acentuación en curso. 
A través de los siguientes enlaces podréis acceder a un espacio de práctica muy válido si pretendemos potenciar nuestra capacidad de escritura (sin faltas, claro).

Ánimos y adelante. ¡Practiquemos!









diumenge, 3 de novembre del 2013

LA FUNCIÓ DE RELACIÓ: SENTITS, SISTEMA NERVIÓS I APARELL LOCOMOTOR

Ungrupunit        SOSES


La recepció d'estímuls que provenen de l'entorn, el procés d'interpretació d'aquestes informacions i l'emissió de respostes adients, conformen l'eix central d'estudi de la funció de relació, eix en què els sentits, el sistema nerviós i l'aparell locomotor són pilars fonamentals. En el decurs de la present unitat descobrirem la perfecta coordinació que existeix entre el seguit d'elements que intervenen en la complexa funció de relació. Allò que ens pot semblar més curiós és la normalitat amb què contínuament assistim al desplegament de la funció d'interacció amb el món que ens envolta (sovint no som ni conscients que l'estem duent a terme), fet pel qual és hora que prenguem consciència que, des del moment en què un estímul és captat pels nostres sentits i fins que l'acció perfectament compassada de músculs i ossos materialitza la resposta, transcorre un brevíssim espai de temps però es posa en joc una multiplicitat de mecanismes absolutament impressionant.
Apropem-nos, doncs, a l'acció de les neurones, dels músculs, dels ossos, dels sistemes i aparells que pugen a l'escenari segon a segon en el nostre dia a dia. Descobrim la funció de relació.









dimarts, 29 d’octubre del 2013

SORTIDA AL COSMOCAIXA

Ungrupunit         SOSES


Finalment, un cop completada l'arrencada del present curs escolar i, per extensió, del nou cicle, hem dut a terme la primera sortida pedagògica al CosmoCaixa de Barcelona. 
Amb la incertesa generada per un temps mig marejat, hem començat el nostre particular procés de descoberta tot efectuant un recorregut guiat pels diferents estands presents a la sala de la matèria. A la planta inferior del museu hi hem descobert la composició de la matèria i les seves propietats, l'evolució del sistema solar i de la vida, el creixement del sistema neuronal i, també, diversos fenòmens físics relacionats amb la força de la gravetat, la inèrcia i les radiacions.
Hem ampliat els nosttres coneixements amb un taller sobre l'impacte de la matèria través de la història del nostre univers i amb una visita al sempre espectacular bosc inundat.
En definitiva, una primera sortida que ens ha de permetre engegar un projecte interdisciplinar que esperem pugui resultar motivador i, sobretot, útil.
Us deixem la galeria fotogràfica de la nostra experiència.







diumenge, 27 d’octubre del 2013

FENT LECTORS MOT A MOT

Ungrupunit        SOSES


Més i més lectures... 
Un raig potent i indeturable de mots, una deu d'aigua fresca, una font d'on brollen noves paraules.
Aquí teniu el text que encapçalarà el segon control de Llengua Catalana. Aneu fent boca amb aquest entrant i, sobretot, gaudiu llegint i comprenent el que llegiu.

Sempre endavant!




dijous, 24 d’octubre del 2013

PARAULES QUE ENRIQUEIXEN EL FET ESCRIPTOR

Ungrupunit       SOSES


Sabem que el nom o substantiu és la paraula que indica o anomena persones, animals, idees, objectes i/o sentiments. Ben sovint, però, comprovem, dins les tasques d'expressió escrita que ens són encomanades de dur a terme, que aquestes paraules necessiten anar acompanyades d'uns termes que, ben col·locats, indiquen qualitats o estats que ens permeten de complementar les nostres composicions.
Les paraules que indiquen qualitats o bé estats dels noms són els ADJECTIUS els quals, al seu torn, poden presentar diferents graus, segons la intensitat que atresoren i els elements que decidim de comparar (grau positiu, grau comparatiu i grau superlatiu).
Els dos enllaços que us proposem de visitar contenen activitats interactives que posen en joc la identificació, l'escriptura i la composició d'adjectius i, paral·lelament, són també una proposta de pràctica dels diferents graus que l'adjectiu pot presentar.
Us esperonem a accedir i a fer bona part de les pràctiques indicades.
Endavant!




diumenge, 20 d’octubre del 2013

SEGUIM LLEGINT!

Ungrupunit            SOSES



Per als qui, impacients, voleu esvair els dubtes sobre què passarà amb les llavors de Mariamín, enllacem la lectura corresponent al segon control de Llengua Castellana. És una història de carícies i d'amor, de tendresa i paciència, de dedicació envers els altres. En qualsevol cas, la reina i les seves plantes ens obsequiaran amb un relat ple de valors, molt necessaris avui dia.
A llegir sou cridats, doncs! Som-hi!




dijous, 17 d’octubre del 2013

TREBALLEM LA DIVISIÓ A FONS

Ungrupunit        SOSES


Encetem una nova unitat de treball dins l'àmbit matemàtic. Un cop vistes les propietats de la suma i de la multiplicació, analitzades les operacions combinades (aplicació de la jerarquia de les operacions) i resolts els problemes preceptius (claus, a l'hora d'aplicar un raonament que posi en joc els procediments aplicats), iniciem el procés de pràctica, sedimentació i, si és possible, domini de l'algorisme de la divisió.
A l'aula durem a terme un bon nombre d'operacions i, alhora, ens enfrontarem a un grapat significatiu de problemes que posin en joc aquest algorisme. Per tal d'obrir camí, enllacem un vídeo tutorial per tal de fiançar el procediment i tres espais de pràctica on un bon nombre de divisions us esperen.
Endavant i molt bon càlcul!







dijous, 10 d’octubre del 2013

PRIMERS PASSOS AMB ELS DIFTONGS


Ungrupunit       SOSES

Un nou repte ortogràfic. EL DIFTONG!
Desconegut per bona part dels alumnes que s'inicien en el treball acurat de la llengua, tenim ara una magnífica oportunitat de descobrir les estranyes associacions que tenen lloc entre les vocals fortes o obertes (a, e, o) i les febles o tancades (i, u), o bé entre les mateixes vocals tancades, exclusivament.
La unió de dues vocals en un mateix cop de veu pressuposa l'existència d'un diftong. Estudiarem la formació dels diftongs decreixents i també dels creixents i caldrà que feu l'esforç de revisar el conjunt teòric i els exemples exposats per tal d'entrar amb bon peu a l'execució de les diferents activitats que tenim preparades.
Ara, però, us oferim un link molt adequat que presenta la formació de diftongs. Cliqueu a la granota per tal de copsar com va prenent forma cada diftong.
En acabat, accediu a l'apartat "PRACTICA" (MOLT RECOMANABLE!). Podreu posar-vos a prova i demostrar si sabeu caçar i classificar paraules amb diftong i paraules impostores.
E N D A V A N T!!!

dimarts, 8 d’octubre del 2013

CONTACTE AMB ELS RIUS DE CATALUNYA

Ungrupunit     SOSES


Hem dut a terme un ampli recorregut de descobriment de les principals unitats de relleu de Catalunya dins l'àrea de Coneixement del Medi i és ara arribat el moment de treballar els rius de la nostra comunitat autònoma per tal de tenir més arguments des del punt de vista del relleu que ens acull.
A l'aula treballarem els vessants hidrogràfics o xarxes fluvials i ens endinsarem en les característiques dels nostres rius. Així, doncs, us esperonem a posar-vos en marxa i accedir als enllaços de descoberta i pràctica que clouen aquesta entrada.
Seguim progressant!



divendres, 4 d’octubre del 2013

A LLEGIR UNA ESTONA!

Ungrupunit         SOSES

Tal i com hem pactat avui a l'aula, pengem a l'espai del bloc la primera lectura corresponent a  la prova d'avaluació periòdica de Llengua Catalana. Si us hi fixeu bé, podreu advertir la presència de "personatges coneguts" dins el fil narratiu de la creació. 
Desitgem que pugueu gaudir de la lectura d'una forma reposada i plaent.
Endavant!


MULTIPLICACIONS I OPERACIONS COMBINADES

Ungrupunit   SOSES

En aquesta nova unitat -inclosa dins l'àmbit matemàtic- aprofitarem les estones de treball per tal d'interioritzar definitivament, mitjançant la pràctica, el procediment de càlcul i la resolució de problemes que impliquen la consideració d'operacions combinades. Ens endinsarem a fons en la JERARQUIA DE LES OPERACIONS.
Incialment, però, us proposem de fer un breu recordatori relacionat amb el mecanisme de la multiplicació. D'entre els enllaços que us oferim, el primer inclou una mena de joc en què cal posar a prova la memòria respecte de l'algorisme del producte. Seguidament, trobareu dos vídeos tutorials per tal que no perdeu el fil del procediment de resolució d'operacions combinades. Per acabar, podreu posar fil a l'agulla tot calculant operacions variades en què cal tenir ben presents les normes incloses en l'esquema de la jerarquia de les operacions.
Com sempre, ànims i... A LA FEINA!!!









ARA... APLICA LA JERARQUIA!!!

dimecres, 2 d’octubre del 2013

PROPIETATS BÀSIQUES DE LA SUMA I DE LA MULTIPLICACIÓ

Ungrupunit             SOSES



Enfilem el treball previ d'aproximació als procediments que són inclosos en la segona unitat de Matemàtiques i ho fem amb l'ànim i la voluntat d'acabar de fiançar el procés de càlcul quan cal sumar, restar i multiplicar (tot un element clau si pretenem poder resoldre problemes de forma acurada). Més endavant analitzarem a fons la divisió; ara, però, és hora de començar a apropar-nos a les propietats fonamentals de la suma i de la multiplicació.
Per mitjà dels accessos que trobareu a la part inferior de l'entrada, podreu començar a prendre contacte amb les propietats commutativa, associativa i també distributiva (de la multiplicació respecte de la suma o de la resta, en el darrer cas)
Visualitzeu els vídeos explicatius i proveu de dur a terme algunes de les activitats enllaçades al final.
Molta sort i molt bon estudi!







ACTIVITATS D'APLICACIÓ DE LA PROPIETAT COMMUTATIVA

ACTIVITATS D'APLICACIÓ: LA PROPIETAT ASSOCIATIVA

ACTIVITATS D'APLICACIÓ: LA PROPIETAT DISTRIBUTIVA

ACTIVITATS GLOBALS: TOTES LES PROPIETATS


divendres, 27 de setembre del 2013

ELS PLURALS ESPECIALS

Ungrupunit     SOSES



Després de l'acció de descoberta de la formació dels plurals, us deixem aquest enllaç pràctic a l'Edu per tal que disposeu d'un espai de pràctica útil i motivador. Feu fora la mandra i aventureu-vos a descobrir el link.
Ànims i molt bon estudi, en aquest cap de setmana!



divendres, 20 de setembre del 2013

IMMENSITAT VISUAL MÀGICA. UN COP D'ULL A L'UNIVERS

Ungrupunit      SOSES


Hem recorregut amb èxit (i molt d'esforç, pel que respecta al procés d'adaptació), el camí traçat dins els límits de la primera setmana d'escola. Noies i nois, oficialment us heu enrolat al nou Cicle Superior i pujat al carro de la necessària responsabilitat de forma definitiva, fet pel qual heu de ser plenament conscients de la necessitat de fer vostres les tres màximes que vèrem establir el primer dia d'escola: atenció, compromís amb els deures i estudi madur i progressiu.
Ara, però, arribats a les portes del cap de setmana, mereixeu gaudir d'una interessant i relaxant galeria fotogràfica que de ben segur us captivarà i se us endurà cap al terreny de la màgia inabastable. El diari El País ha publicat una fotogaleria amb les millors imatges d'astonomia de l'any, un cop el Reial Observatori de Greenwich ha fet pública la llista dels autors de les instantànies que han estat premiats.
No dubteu pas: feu clic a l'enllaç que us deixem a continuació i, amb el mode de pantalla completa activat, deixeu-vos seduir per l'espai, les galàxies, les nebuloses, els detalls dels astres en primer pla, la dansa esfilagarsada i silenciosament melòdica de les aurores boreals...
BON CAP DE SETMANA!





dijous, 19 de setembre del 2013

REVISEM EL SISTEMA DE NUMERACIÓ DECIMAL

Ungrupunit     SOSES


El treball de revisió i d'ampliació del sistema de numeració decimal, un cop arribats als nombres de nou xifres, és proper a la seva completa culminació. Ens manca, però, de dur a terme una aproximació als nombres d'extensió superior, arribant fins a la unitat de bilió, sota el prisma que ofereix la curiositat natural davant dels nombres d'estranya magnitud. 
A tocar de la cloenda de la unitat, però, us deixem cinc interessants enllaços on podreu posar a prova els coneixements adquirits. Es tracta d'una sèrie de links força lúdics però a l'hora alliçonadors, propostes d'utilitat si hom s'anima a practicar una mica.
Som-hi, noies i nois!





diumenge, 15 de setembre del 2013

ENDISEM-NOS EN LA FUNCIÓ DE NUTRICIÓ!

Ungrupunit            SOSES

Per tal d'iniciar el procés d'estudi dels diferents aparells que inervenenn de manera directa en la funció de nutrició (obtenció i tránsformació de les substàncies nutrients necessàries per al d'obtenir energia i poder desenvolupar les activitats quotidianes), us deixem tot seguit una sèrie d'enllaços que us permetran d'endinsar-vos en la morfologia i funcionalitat de les estructures direcament implicades en la dinàmica d'aquesta funció vital.


LA NUTRICIÓ
LA DIGESTIÓ
LA RESPIRACIÓ
LA CIRCULACIÓ
L'EXCRECIÓ

Afegim, a més, un excel·lent enllaç a vídeos sobre cadascun dels diferents aparells. Recordeu, però, que de primer és imprescindible el fet d'haver llegit els links de la part superior. Els vídeos són la continuació ideal després d'haver estudiat.
Ànims

divendres, 13 de setembre del 2013

ELS DÍGRAFS. AMPLIACIÓ DELS ELEMENTS TREBALLATS A L'AULA

Ungrupunit        SOSES



Dins l'àmbit ortogràfic, en aquesta primera unitat de treball de Llengua Catalana topem amb els dígrafs, els elements conformats per dues lletres i que representen un sol so. 
Hem vist a l'aula que podem topar amb dos tipus de dígrafs, els que se separen i els que ho ho fan, i també hem analitzat els casos en què l'agrupació de les dues lletres pot o no ésser separada en funció de la posició que ocupa dins la paraula. 
És, doncs, arribat el moment de complementar el treball efectuat amb una estoneta d'aplicació pràctica. El portal edu365 ens ofereix la possibilitat de gaudir d'un molt bon recurs per tal d'acabar de fiançar l'aprenentatge encetat.
Som-hi!

dilluns, 9 de setembre del 2013

L'ENTORN. APROXIMACIÓ AL RELLEU DE CATALUNYA

Ungrupunit              SOSES


Ben trobats en aquest nou curs escolar 2013 - 2014, iniciem el camí de descobriment de l'entorn i de les peculiaritats del relleu català dins l'àrea de Coneixement del Medi.
Aprendrem que el perfil català és variat i diversificat, amb cims elevats, serralades, una gran depressió i nombroses formacions costaneresTot això i més, emmarcat dins una gran diversitat de climes.
A banda de la visualització de les unitats de relleu a l'aula, del corresponent treball i de la pertinent explicació, podeu accedir a tres magnífics enllaços que us permetran de descobrir encara més a fons quin és el relleu de Catalunya.
No deixeu passar l'oportunitat de posar-vos a prova i d'aventurar-vos en l'execució d'algunes de les activitats que us presentem. heu de tenir en compte que, a poc a poc, ens hi anirem endinsant amb més rigor i profunditat.




Si disposeu de temps per a visualitzar les propostes que enllacem a continuació, podreu descobrir de manera ben gràfica algunes de les formacions pròpies de muntanya, costa i també de plana, atès que hi és inclòs un vídeo sobre la nostra comarca, El Segrià.




dimecres, 28 d’agost del 2013

PER ALS ASSIDUS AL BLOC...

Ungrupunit              SOSES


A punt d'encetar el preceptiu i alhora curt període de preparació d'un nou curs escolar, l'actualitat irromp novament dins el nostre bloc amb l'objectiu de palesar un significatu nombre de fets que enllacen directament amb alguns dels continguts desplegats a l'aula. 
En aquest cas, relacionades amb les àrees d'Educació per a la Ciutadania i de Coneixement del Medi, dues notícies aparegudes al diari El País ens permeten fer-nos resssò, d'una banda, de la celebració del cinquantenari del discurs que Martin Luther King va pronunciar a Washington l'any 1963 en favor de la igualtat social i l'equiparació de drets i oportunitats desitjable per a tothom, sense excepció vàlida per qüestió derivada de la procedència i/o color de la pell i, de l'altra, d'un estudi efectuat per científics suecs el qual aborda el tema de l'estancament provisional del famós escalfament global del planeta, suposadament degut al refredament de les aigües oceàniques del Pacífic tropical.
Pot resultar interessant de mirar d'enllaçar alguns dels aprenentatges forjats a l'aula amb la realitat que ens envolta i que, paral·lelament, els recolza.

Us deixem, en primer lloc, el vídeo del discurs de Martin Luther King (cal que activeu l'opció de subtítols, present a la barra inferior del vídeo, a la banda dreta, en forma de quadre de text propi del word) per tal que el pugueu comprendre (paral·lelament, podeu aprofitar per tal de practicar la comprensió oral en anglès).




Seguidament, us facilitem l'enllaç del diari El País on es presenta una aproximació a l'estudi sobre l'estancament de l'escalfament global del planeta. Confiem que el link continuï operatiu quan decidiu fer-ne ús.

ESCALFAMENT GLOBAL DEL PLANETA, ESTANCAT

dijous, 18 de juliol del 2013

IMPRESSORES 3D: EL TEU PROPI MÓN, A MIDA

Ungrupunit                 SOSES


La revolució tecnològica i l'avenç indeturable que experimenten la societat i els coneixements dins el segle XXI que a nosaltres ens toca de començar a recórrer ara no deixen de generar una sana estupefacció en les ments dels éssers humans que no participem directament del procés creador pròpiament dit de ginys i dispositius hiperavançats, però que com molts d'atres en som usuaris cada cop més fidels i acèrrims.
La revolució de les xarxes socials, la connectivitat global total allotjada a les nostres tauletes o bé als dispositius mòbils que cada cop sacsegen amb més força l'esfera de la comunicació, els nous descobriments que dins el camp de la biologia apunten envers una hipotètica curació del malauradament estès càncer, els experiments en matèria nuclear a nivell atòmic duts a terme al CERN de Suïssa... Tot el seguit d'empentes que la ciència dóna cada cop amb més freqüència ens fan pensar que la història viu, avui dia, un procés d'acceleració que difícilment podem seguir asseguts dins la nostra acomodació quotidiana, atès que per tal d'enrolar-nos-hi cal pujar a un tren que avança a una velocitat de vertigen i que no s'atura mai a recollir nous passatgers.
Avui us proposem que us apropeu a una de les darreres revolucions en l'àmbit de la tecnologia, les anomenades impressores 3D, dispositius que a partir de plàstics, resines, capes de pols superposades o fins i tot cèl·lules mare són capaços de recrear a escala qualsevol patró que prèviament hagi estat dissenyat per ordinador. Amb imaginació i, sobretot, una bona suma de diners (tot i que progressivament el preu d'aquests ginys anirà disminuint tal i com ja ha succeït en el cas d'altres aparells que al principi semblaven inabastables per a les butxaques de les ciutadanes i dels ciutadans), serà factible crear infraestructures, sabates a mida perfectament adaptades al peu de cada persona, qualsevol tipus d'objecte o, fins i tot, òrgans del cos humà.
Feu-hi un cop d'ull. Paga la pena.