UNA CRUÏLLA QUE ENS FA DUBTAR ÉS UN NOU CONEIXEMENT.
LA COMPRENSIÓ, PERÒ, ÉS LA VERITABLE PORTA D'ENTRADA.
RC77

dimarts, 29 d’octubre del 2013

SORTIDA AL COSMOCAIXA

Ungrupunit         SOSES


Finalment, un cop completada l'arrencada del present curs escolar i, per extensió, del nou cicle, hem dut a terme la primera sortida pedagògica al CosmoCaixa de Barcelona. 
Amb la incertesa generada per un temps mig marejat, hem començat el nostre particular procés de descoberta tot efectuant un recorregut guiat pels diferents estands presents a la sala de la matèria. A la planta inferior del museu hi hem descobert la composició de la matèria i les seves propietats, l'evolució del sistema solar i de la vida, el creixement del sistema neuronal i, també, diversos fenòmens físics relacionats amb la força de la gravetat, la inèrcia i les radiacions.
Hem ampliat els nosttres coneixements amb un taller sobre l'impacte de la matèria través de la història del nostre univers i amb una visita al sempre espectacular bosc inundat.
En definitiva, una primera sortida que ens ha de permetre engegar un projecte interdisciplinar que esperem pugui resultar motivador i, sobretot, útil.
Us deixem la galeria fotogràfica de la nostra experiència.







diumenge, 27 d’octubre del 2013

FENT LECTORS MOT A MOT

Ungrupunit        SOSES


Més i més lectures... 
Un raig potent i indeturable de mots, una deu d'aigua fresca, una font d'on brollen noves paraules.
Aquí teniu el text que encapçalarà el segon control de Llengua Catalana. Aneu fent boca amb aquest entrant i, sobretot, gaudiu llegint i comprenent el que llegiu.

Sempre endavant!




dijous, 24 d’octubre del 2013

PARAULES QUE ENRIQUEIXEN EL FET ESCRIPTOR

Ungrupunit       SOSES


Sabem que el nom o substantiu és la paraula que indica o anomena persones, animals, idees, objectes i/o sentiments. Ben sovint, però, comprovem, dins les tasques d'expressió escrita que ens són encomanades de dur a terme, que aquestes paraules necessiten anar acompanyades d'uns termes que, ben col·locats, indiquen qualitats o estats que ens permeten de complementar les nostres composicions.
Les paraules que indiquen qualitats o bé estats dels noms són els ADJECTIUS els quals, al seu torn, poden presentar diferents graus, segons la intensitat que atresoren i els elements que decidim de comparar (grau positiu, grau comparatiu i grau superlatiu).
Els dos enllaços que us proposem de visitar contenen activitats interactives que posen en joc la identificació, l'escriptura i la composició d'adjectius i, paral·lelament, són també una proposta de pràctica dels diferents graus que l'adjectiu pot presentar.
Us esperonem a accedir i a fer bona part de les pràctiques indicades.
Endavant!




diumenge, 20 d’octubre del 2013

SEGUIM LLEGINT!

Ungrupunit            SOSES



Per als qui, impacients, voleu esvair els dubtes sobre què passarà amb les llavors de Mariamín, enllacem la lectura corresponent al segon control de Llengua Castellana. És una història de carícies i d'amor, de tendresa i paciència, de dedicació envers els altres. En qualsevol cas, la reina i les seves plantes ens obsequiaran amb un relat ple de valors, molt necessaris avui dia.
A llegir sou cridats, doncs! Som-hi!




dijous, 17 d’octubre del 2013

TREBALLEM LA DIVISIÓ A FONS

Ungrupunit        SOSES


Encetem una nova unitat de treball dins l'àmbit matemàtic. Un cop vistes les propietats de la suma i de la multiplicació, analitzades les operacions combinades (aplicació de la jerarquia de les operacions) i resolts els problemes preceptius (claus, a l'hora d'aplicar un raonament que posi en joc els procediments aplicats), iniciem el procés de pràctica, sedimentació i, si és possible, domini de l'algorisme de la divisió.
A l'aula durem a terme un bon nombre d'operacions i, alhora, ens enfrontarem a un grapat significatiu de problemes que posin en joc aquest algorisme. Per tal d'obrir camí, enllacem un vídeo tutorial per tal de fiançar el procediment i tres espais de pràctica on un bon nombre de divisions us esperen.
Endavant i molt bon càlcul!







dijous, 10 d’octubre del 2013

PRIMERS PASSOS AMB ELS DIFTONGS


Ungrupunit       SOSES

Un nou repte ortogràfic. EL DIFTONG!
Desconegut per bona part dels alumnes que s'inicien en el treball acurat de la llengua, tenim ara una magnífica oportunitat de descobrir les estranyes associacions que tenen lloc entre les vocals fortes o obertes (a, e, o) i les febles o tancades (i, u), o bé entre les mateixes vocals tancades, exclusivament.
La unió de dues vocals en un mateix cop de veu pressuposa l'existència d'un diftong. Estudiarem la formació dels diftongs decreixents i també dels creixents i caldrà que feu l'esforç de revisar el conjunt teòric i els exemples exposats per tal d'entrar amb bon peu a l'execució de les diferents activitats que tenim preparades.
Ara, però, us oferim un link molt adequat que presenta la formació de diftongs. Cliqueu a la granota per tal de copsar com va prenent forma cada diftong.
En acabat, accediu a l'apartat "PRACTICA" (MOLT RECOMANABLE!). Podreu posar-vos a prova i demostrar si sabeu caçar i classificar paraules amb diftong i paraules impostores.
E N D A V A N T!!!

dimarts, 8 d’octubre del 2013

CONTACTE AMB ELS RIUS DE CATALUNYA

Ungrupunit     SOSES


Hem dut a terme un ampli recorregut de descobriment de les principals unitats de relleu de Catalunya dins l'àrea de Coneixement del Medi i és ara arribat el moment de treballar els rius de la nostra comunitat autònoma per tal de tenir més arguments des del punt de vista del relleu que ens acull.
A l'aula treballarem els vessants hidrogràfics o xarxes fluvials i ens endinsarem en les característiques dels nostres rius. Així, doncs, us esperonem a posar-vos en marxa i accedir als enllaços de descoberta i pràctica que clouen aquesta entrada.
Seguim progressant!



divendres, 4 d’octubre del 2013

A LLEGIR UNA ESTONA!

Ungrupunit         SOSES

Tal i com hem pactat avui a l'aula, pengem a l'espai del bloc la primera lectura corresponent a  la prova d'avaluació periòdica de Llengua Catalana. Si us hi fixeu bé, podreu advertir la presència de "personatges coneguts" dins el fil narratiu de la creació. 
Desitgem que pugueu gaudir de la lectura d'una forma reposada i plaent.
Endavant!


MULTIPLICACIONS I OPERACIONS COMBINADES

Ungrupunit   SOSES

En aquesta nova unitat -inclosa dins l'àmbit matemàtic- aprofitarem les estones de treball per tal d'interioritzar definitivament, mitjançant la pràctica, el procediment de càlcul i la resolució de problemes que impliquen la consideració d'operacions combinades. Ens endinsarem a fons en la JERARQUIA DE LES OPERACIONS.
Incialment, però, us proposem de fer un breu recordatori relacionat amb el mecanisme de la multiplicació. D'entre els enllaços que us oferim, el primer inclou una mena de joc en què cal posar a prova la memòria respecte de l'algorisme del producte. Seguidament, trobareu dos vídeos tutorials per tal que no perdeu el fil del procediment de resolució d'operacions combinades. Per acabar, podreu posar fil a l'agulla tot calculant operacions variades en què cal tenir ben presents les normes incloses en l'esquema de la jerarquia de les operacions.
Com sempre, ànims i... A LA FEINA!!!









ARA... APLICA LA JERARQUIA!!!

dimecres, 2 d’octubre del 2013

PROPIETATS BÀSIQUES DE LA SUMA I DE LA MULTIPLICACIÓ

Ungrupunit             SOSES



Enfilem el treball previ d'aproximació als procediments que són inclosos en la segona unitat de Matemàtiques i ho fem amb l'ànim i la voluntat d'acabar de fiançar el procés de càlcul quan cal sumar, restar i multiplicar (tot un element clau si pretenem poder resoldre problemes de forma acurada). Més endavant analitzarem a fons la divisió; ara, però, és hora de començar a apropar-nos a les propietats fonamentals de la suma i de la multiplicació.
Per mitjà dels accessos que trobareu a la part inferior de l'entrada, podreu començar a prendre contacte amb les propietats commutativa, associativa i també distributiva (de la multiplicació respecte de la suma o de la resta, en el darrer cas)
Visualitzeu els vídeos explicatius i proveu de dur a terme algunes de les activitats enllaçades al final.
Molta sort i molt bon estudi!







ACTIVITATS D'APLICACIÓ DE LA PROPIETAT COMMUTATIVA

ACTIVITATS D'APLICACIÓ: LA PROPIETAT ASSOCIATIVA

ACTIVITATS D'APLICACIÓ: LA PROPIETAT DISTRIBUTIVA

ACTIVITATS GLOBALS: TOTES LES PROPIETATS