UNA CRUÏLLA QUE ENS FA DUBTAR ÉS UN NOU CONEIXEMENT.
LA COMPRENSIÓ, PERÒ, ÉS LA VERITABLE PORTA D'ENTRADA.
RC77

divendres, 30 d’octubre del 2015

UN TOMB PER LA HISTÒRIA I PER LA TRADICIÓ

Ungrupunit           SOSES



Encetem la llauna de les sortides escolars i ens apropem, en el cas que ens ocupa, a la revisió històrica dins el màgic i imponent cor de l'Espluga de Francolí. Totalment renovades i molt ben condicionades, les coves de la localitat (un dels enclavaments més llargs d'Europa) conserven el seu encant i llur majestuositat i incorporen, alhora, un perfil tecnològic més acurat que permet obtenir, de forma ràpida, intuïtiva i comprensiva, una visió global de les diferents etapes de la Prehistòria. La primera visita del dia ha estat summament interessant i pedagògicament instructiva, molt recomanable si a nivell docent volem apropar les nostres alumnes i els nostres alumnes a un tast ben lligat dels gairebé 1,5 milions d'anys d'època anterior a la història.
En clau de proposta de cloenda de les activitats del matí, hem dut a terme una ruta en bicicleta de muntanya per la zona perimetral de la localitat, experiència que ha arribat a bon port al final del camí però que alhora ha requerit de la intervenció de monitors i mestres-infermers-mecànics per tal de garantir que qualssevol alumne pogués completar un recorregut fet a mida (no exempt d'alguna rascada, simbiosi amb el terra, col·lisió envers mobiliari i desajustament de la cadena de transmissió de força motriu del plat a la roda de la bicicleta). El temps ha estat un bon aliat i, de tornada, la lleu brisa i els rajos bonhomiosos han aixecat els ànims de tothom.
Finalment, dins les experiències corresponents a la jornada de tarda, hem assistit a la demostració pràctica de l'art de la manipulació amb el vidre. Un mestre vidrier alegre, eixerit, jovial i galtavermell ha convertit la massa de pasta de vidre convenientment escalfada en interessants estructures que han desembocat, davant els atònits ulls de menuts i grans, en la gènesi d'un cargol, una estrella i un setrill.
Desitgem que pugueu reviure els instants compartits dins la present jornada per mitjà de la galeria gràfica que adjuntem.
Bon cap de setmana.


dijous, 29 d’octubre del 2015

DE CAP A LES FRACCIONS!

Ungrupunit   SOSES

(Important accedir als enllaços tot fent ús del Mozilla Firefox)
Un cop encetat el tema corresponent a les fraccions, aprofitem aquest espai per tal de deixar una sèrie d'enllaços interactius que permeten de practicar el concepte de fracció, la fracció d'una unitat i d'un nombre i la representació de fraccions.
El darrer dels enllaços suposa una via d'exploració per als alumnes més agosarats.
Accediu-hi! Som-hi!




diumenge, 25 d’octubre del 2015

ELS DETERMINANTS, BEN A LA VORA DELS NOMS

Ungrupunit       SOSES


Un cop treballat el nom i llurs catagories de classificació, busquem l'apropament a les paraules que els acompanyen i els determinen tot aportant-los un afegitó de significat (possessió, quantitat indefinida, ordre...).
És el moment d'abordar els articles, els demostratius, els possessius, els numerals , els indefinits i els quantitatius. Si disposeu d'una estona, feu si us plau un cop d'ull als següents links per tal de començar a fer boca.






TEMPS I CLIMA. VARIETATS CLIMÀTIQUES DE CATALUNYA. ESPÈCIES VEGETALS DE LA NOSTRA COMUNITAT AUTÒNOMA

Ungrupunit         SOSES


Properament efectuarem un salt en la dimensió del coneixement personal i aplicarem els aprenentatges atresorats en el camp del relleu i els rius de Catalunya, dins l'àmbit del clima i de la vegetació del nostre territori. 
Un dels elements clau que caldrà tenir molt en compte pren llur fonament en el fet que les condicions climàtiques depenen de factors físics (la latitud, la longitud, la presència de muntanyes i la proximitat del mar) i de factors atmosfèrics (temperatura, precipitació, pressió atmosfèrica i humitat), fet que ens comminarà a recuperar els continguts ja apresos en la unitat anterior amb la voluntat d'extreure conclusions vàlides quan encarem els nous elements de treball (a tall d'exemple, el clima present a la zona del Baix Segrià no podrà ser el mateix que el de la Vall d'Aran pel que a temperatures i precipitacions respecta, atès que les condicions de posicionament físic ja no són les mateixes).
Us proposem ara, doncs, que feu un tomb virtual pels següents enllaços els quals, ordenats lògicament, exposen quin són els factors que determinen el temps i el clima, quines grans zones climàtiques hi ha a la Terra, quina és la panoràmica visual de la distribució climàtica al nostre país i, finalment, quins detalls concrets abraça cadascuna de les varietats climàtiques de Catalunya (amb concreció, també, de les espècies vegetals més significatives).

Som-hi! FEU CLIC SOBRE ELS ENLLAÇOS! Investigueu!





FEU DE METEORÒLEGS!

dijous, 15 d’octubre del 2015

UN ESCARABAJO PELOTERO EN LA BORDETA...

Ungrupunit           SOSES


Nuestro amigo Lluís, el escarabajo pelotero, se presenta ante nosotros -los lectores- como todo un modelo de buen hacer, constancia, prudencia, humildad y paciencia. La vida ha cambiado mucho a su alrededor y el barrio de La Bordeta no es ya un lugar apacible en el que moverse con total libertad sea una realidad posible. Ahora, los edificios, el bullicio, el ir y venir de coches y viandantes, han convertido su entorno vital en todo un campo de obstáculos que debe superar para conseguir sobrevivir y poder alimentar a sus crías.
Existen también por los aledaños un par de podencos que se dedican a hacerle la vida imposible. El sentido práctico de Lluís, sin embargo, lo maniene a salvo.
Acceded a la lectura propuesta para le segunda unidad de Castellano y disfrutad con esta instructiva narración en clave de fábula moderna.
¡Adelante!


dimarts, 13 d’octubre del 2015

AVANCEM EN LA LECTURA EN CATALÀ...

Ungrupunit       SOSES


Llancem, en aquest espai virtual d'aula, la segona lectura corresponent a l'encara llunyana prova de Llengua Catalana per tal que en pugueu fer un cop d'ull. En el cas que ens ocupa, un oblit imperdonable és el responsable dels maldecaps que s'abraonaran sobre la vida quotidiana dels protagonistes. Cal que estigueu atents davant les paraules que apareixen al text, atès que ben sovint un simple mot pot provocar una terrible i insalvable confusió.
Llegiu, llegiu...


dilluns, 12 d’octubre del 2015

TREBALL ESPECÍFIC DE L'APARELL CIRCULATORI

Ungrupunit       SOSES

Us facilitem l'enllaç que us portarà de dret cap a l'entrada corresponent a la funció de nutrició, en què hi trobareu l'apartat i el vídeo específics de l'aparell circulatori. Feu clic sobre aquest link i podreu començar a investigar.

L'APARELL CIRCULATORI DINS LA FUNCIÓ DE NUTRICIÓ



Amb l'estudi i el procés de treball en profunditat aviat sereu força experts en la morfologia i funcionalitat de l'aparell circulatori. En coneixereu la descripció de les princpals parts -cor i conjunt de vasos sanguinis- i, molt possiblement ben aviat arribareu a tenir una visió panoràmica força extacta de les dinàmiques que implica cada tipus de procés de distribució sanguínia -pulmonar i també general-.
Per tal d'acabar d'il·lustrar els processos que cal estudiar i amb l'objectiu d'apropar-vos abans d'abordar el tema a l'aula la composició de la sang i a la funció de cadascuna de les cèl·lules, podeu visualitzar els següents vídeos amb calma i molta atenció.



diumenge, 4 d’octubre del 2015

ABORDEM ELS RIUS DE CATALUNYA

Ungrupunit     SOSES


Hem dut a terme un ampli recorregut de descobriment de les principals unitats de relleu de Catalunya dins l'àrea de Coneixement del Medi i és ara arribat el moment de treballar els rius de la nostra comunitat autònoma per tal de tenir més arguments des del punt de vista del relleu que ens acull.
A l'aula treballarem els vessants hidrogràfics o xarxes fluvials i ens endinsarem en les característiques dels nostres rius. Així, doncs, us esperonem a posar-vos en marxa i accedir als enllaços de descoberta i pràctica que clouen aquesta entrada.
Seguim progressant!