Avui hem clos els tallers d'experimentació que hem anat desenvolupant durant el present curs. Al blog podeu recuperar les galeries fotogràfiques en què exemplifiquem totes les accions que hem dut a terme.
En el cas que ens ocupa hem treballat a fons amb el microscopi per tal de diferenciar els elements de la cèl·lula vegetal i també ens hem apropat als microorganismes presents en l'aigua de bassal.
La nostra particular, única i intransferible brisa de mar ha estat, enguany, la marinada. Traslladats a la casa de colònies que desvetlla aquest deliciós nom de ventijol arran de mar, les alumnes i els alumnes han pres la mida -potser per primer cop enguany- al perfil mariner i a la temperatura de l'aigua salada.
Han estat dos dies de convivència intensa, d'activitats motivadores i atractives (figures de sorra amb volum i bany, joc de nit i discoteca, i circuit de dificultat variable de ponts i tirolines) les quals han fert les delícies dels participants.
Els àpats i la nit han estat un escull ben superat (malgrat la dedicació docent que ha calgut posar sobre la taula per tal de garantir la correcta dinàmica dels hàbits essencials) i complementat amb les franges eternes d'esport col·lectiu que hem pogut compartir de forma conjunta.
Una brisa que caldrà buscar en properes ocasions...
Un grupo de amigos decide emprender el viaje de su vida, alejándose de cualquier fuente de estrés y quiebra de la paz del alma. Guiados por las sabias indicaciones de la responsable de una agencia de viajes, Manal, Pol y Sergi se suben a un avión para poner rumbo a Bombay, la exótica ciudad india donde se mezclan el bullicioso y pintoresco ambiente que inunda sus calles y la paz que, con un poco de suerte, puede ser cazada en algún rincón poco conocido y frecuentado.
Embelesados por la dulce melodía de una flauta y rendidos ante los movimientos acompasados y pacificadores de una serpiente danzante entrarán en una espiral de sueño reparador, aunque su situación personal cambiará radicalmente...
Quan, dins la classe de Tecnologia, a l'insititut, el senyor Salvador Tornavís presenta a les alumnes i als alumnes part de l'obra de creació de Leonardo Da Vinci, sorgeix la idea d'orquestrar un concurs per tal de dissenyar els artefactes voladors més enginyosos.
Malauradament, en aquesta cursa de disseny tecnològic no tothom té les mateixes ganes de participar i, al final, no tots els aparells s'enlairen...
Un cop inaugurat oficialment l'espai de mar del port de Tarragona (instal·lació que vàrem poder "estrenar" amb les nostres alumnes i els nostres alumnes el proppassat 16 de març), enllacem seguidament la galeria audiovisual per tal que pugueu copsar els moments més interessants de l'experiència.
Certament, el recorregut amb golondrina pel port de mercaderies, industrial i comercial de la ciutat, conjuntament amb la visita guiada pel Museu del Port i la descoberta de la renovada Llotja de peix, varen fer les delícies d'un alumnat el qual, però, trobà algun cop les explicacions (especialment les corresponents a les diverses espècies marines) un xic llargues.
Amb tot, però, l'experiència resultà molt profitosa i recomanable.
Avui hem treballat amb aigua, miralls i un feix de llum blanca amb l'ànim d'apropar-nos a la descomposició del conjunt lumínic en els set colors fonamentals que es desprenen del fenomen refractari. Ha estat una activitat molt agraïda, plena de sorpreses i combinacions de colors.
Alhora, hem xiulat ben fort per tal de transmetre vibracions sonores a una membrana artificial (elaborada amb paper film) i provocar així el desplaçament de petits fragments de poliestirè expandit.
Ens disposem a endinsar-nos en les diferents fonts històriques que ens apropen a l'estudi del passat. Posarem sobre la taula les eines necessàries per tal d'obtenir un dibuix aproximat dels fets més rellevants que han anat marcant la història fins al temps actual.
És ara el moment, doncs, de revisar la cronologia i les característiques més rellevants de les cinc edats en què, fins el moment, ha quedat dividida l'espiral dels anys que ens ha precedit: Prehistòria, Edat Antiga, Edat Mitjana, Edat Moderna i Edat Contemporània,
Aprofitarem la present entrada per tal d'abordar els moments inicials de la Prehistòria, concretament el Paleolític. Si accediu als diferents enllaços i produccions visuals que us oferim a continuació podreu obtenir un bon reguitzell de particularitats pròpies d'aquesta etapa de la història.
Nuestro más cercano aliado, nuestro más sincero y desprendido amigo es, a su vez, un blanco fácil, una diana de centro abierto sobre la que los humanos disparamos a discreción sin mostrar compasión ni arrepentimiento. Nuestra especie ha convertido el planeta Tierra en un laboratorio de experimentación en el que llevar a cabo diferentes pruebas para conseguir adecuar las condiciones de vida a nuestras necesidades, caprichos y veleidades es algo no sometido, al parecer, a regulación alguna, y sí lícito y admitido. Así, la contaminación y los excesos están a la orden del día. Nuestra Tierra grita, llora, adolece... Pero nos sigue regalando la posibilidad de vivir...
Els coralls de la Gran Barrera Australiana han optat, molt a contracor, pel fet de fer la motxilla i abandonar a corre-cuita la seva ubicació natural. Cnidaris com són, resulta impossible que es desplacin, oi...? Doncs, en el cas que ens ocupa, els animals colorits que semblen plantes han hagut de fugir assetjats per la sobrepesca que es duu a terme als mars del sud i també per l'increment de la temperatura de l'aigua.
En el seu trajecte fins les costes de l'Índia hauran de salvar les escomeses del tauró balena. La corall Marina ha concedit una entrevista i ens explica els fets de primera mà...
En l'experiment que avui hem dut a terme hem pogut comprovar com, en el cas d'un canvi químic, les propietats dels diferents elements varien i ja no tornen a presentar-se de la mateixa forma.
Hem fet reaccionar el suc d'una llimona amb el foc (tot aplicant una combustió) i també el bicarbonat líquid amb la pròpia llimona. Ha estat força interessant. Fins i tot han aparegut icones sorprenents del no-res...
Un accidente de avión acaecido cuando Paula contaba tan solo con dos tiernos añitos cambió el rumbo de la vida de la pequeña. Extraviada en la selva congoleña, la niña recibió el auxilio de una jirafa y fue acogida por su manada como una más. Su excelente relación con los animales del ecosistema circundante marcó el devenir de los años venideros, en los que la chica llegaría a fundar una asociación de defensa de la fauna autóctona.
Posteriormente, un viaje a Nueva York culminó con una propuesta empresarial curiosa: abrir un negocio/servicio de limpiacristales de altura...
Ben aviat arriba el recés de Setmana Santa i encarem el darrer trimestre del present curs amb el treball de pràctica i domini progressiu de transformació de les unitats de longitud, capacitat i massa corresponents al Sistema Mètric Decimal. Es tracta, sens dubte, d'un àmbit crucial que caldrà tenir ben apamat atès que combina les accions de càlcul amb la resolució de problemes i ens habilita paral·lelament per tal de poder endinsar-nos un xic més endavant en la correcta determinació de superfícies.
Us emplacem a fer un ús actiu dels enllaços proposats amb l'objectiu de descobrir els eixos essencials del treball que durem a terme a l'aula i, també, com a poderosa eina d'ampliació dels aprenentatges que puguem anar desplegant.
Deixem enrere la protecció del medi ambient i les dinàmiques pròpies dels ecosistemes per tal d'endinsar-nos, dins l'àrea de Coneixement del Medi, en el descobriment de la matèria. Iniciarem el camí tot inddagant al voltant dels àtoms, les partícules subatòmiques i les seves inèrcies d'agrupament.
Ens centrarem, posteriorment, en l'estudi aplicat de la matèria, de les seves propietats i també dels canvis que pot experimentar (siguin aquests físics o bé químics). Si voleu escalfar motors, investigueu una estona els enllaços que us oferim tot seguit i us adonareu de la dimensió de tot allò que ens envolta, és a dir, de la MATÈRIA.
Una joven sirviente decide aventurarse por su cuenta y tratar de conseguir acceder a los escondrijos secretos que Bernatus, el emperador de la antigua Babilonia, ha dispuesto en los innumerables palacios que posee. Fuertemente custodiados por caballos equipados con antojeras (una especie de protecciones que impiden a los corceles poder dirigir su visión hacia los lados), las cámaras secretas parecen inexpugnables hasta que la jovencísima babilonia se las ingenia para que los caballos salgan trotando al galope, llevándose con ellos a los guardianes de la puerta...
Avui hem iniciat una prova pilot d'ús d'Snappet, un sistema de treball (més aviat, de revisió) d'aprenentatges. Un cop consolidades les bastides dels diferents conceptes i procediments que hem treballat de valent a l'aula, hem posat a prova les nostres aptituds amb aquest entorn virtual (val a dir que ja estem força avesades i avesats a treballar els bancs d'activitats que l'Aula Virtual Santillana posa a la nostra disposició).
<<Mestre! Amb l'ou a l'interior de l'aigua, l'aigua ha pujat!>>
Així, d'una forma intuïtiva, ha arrencat la nostra pràctica experimental d'avui. Tot modificant la densitat de l'aigua hem interioritzat la important propietat de la materia (relació entre la massa i el volum d'un cos) i ens hem aventurat a establir hipòtesis sobre la seva incidencia en diferents cossos i en diferents espais.
L'ou amb què hem efectuat la pràctica ha visitat el fons del vas de precipitats de primer, ha surat després i, finalment, ha quedat enclavat en una mena de llimbs i no ha anat amunt ni avall.
De retruc, hem descobert el principi d'Arquímedes i ens hem apropat al concepte de flotabilitat d'un vaixell. Tot plegat, força alliçonador!
Donem la benvinguda a la nova proposta de treball de geometria i orientació dins l'espai tot abordant la simetria, la translació i els girs. En aquest cas, haurem de fer ús de la nostra capacitat d'orientació espacial per tal de disposar una sèrie de figures respecte d'un eix de simetria, traslladar-les o bé sotmetre-les a una sèrie de girs.
Un proposem que feu un cop d'ull als tres vídeos que enllacem, atès que són molt clars i instructius, i que seguidament us llanceu a executar una divertida i relaxant activitat de simetria (activitat clic força recomanable).
La nova proposta de comprensió lectora dins l'àmbit de Llengua Catalana ens confronta, novament, amb la discussió abordada durant el desplegament de la unitat en curs: <<Podem parlar, d'intel·ligència animal, equiparable a la capacitat pròpia dels éssers humans?>>.
En el cas que ens ocupa, una mestra anomenada Doaa decideix adoptar una exòtica mascota (un lloro gris cuavermell africà), atès que queda gratament encisada pels seus encants i la seva gran "intel·ligència". Amb tot, però, és més que possible que l'ocell no sigui res més que un espavilat ocellot impostor que aprofita les ocasions per a captivar una innocent ésser humà... Tot és possible.
Caldrà llegir la trama per tal de conèixer-ne el desenllaç...
La possibilitat d'escoltar, veure i viure la història de primera mà confereix un valor especial a la instructiva visita de què hem pogut gaudir mercès a la saviesa i l'experiència acumulada a les ments i als cors del Miquel i el Francisco, testimonis vivents de l'època de postguerra i participants actius del procés d'acollida de desenes de persones refugiades que resultaven desplaçades a causa dels horrors derivats del Gran Conflicte que tingué lloc a Espanya.
Amb el fil conductor de les preguntes que les noies i els nois de Quart, Cinquè i Sisè han exposat, els nostres avis han anat desgranant episodis clau que la seva memòria els ha permès de posar davant els nostres ulls i el nostre coneixement.
L'estudi que hem dut a terme sobre els espais naturals de Catalunya ens ha portat fins a diferents localitzacions de la nostra geografia. Hem vist zones amb protecció integral, protecció alta i també protecció parcial, amb diferents extensions i interessos científics, paisatgístics, ambientals i educatius.
Un dels espais que més ens ha captivat ha estat la Zona volcànica de la Garrotxa, en què la bellesa del relleu i la diversitat vegetal són un autèntic regal per als sentits.
Us animem a que visualitzeu aquest clip del Telenotícies Comarques, des del minut 26 i fins al 28, atès que podreu ampliar la vostra informació i conèixer la lluita que anys enrere es va dur a terme per tal de preservar aquest edèn natural català.
Comencem a fer els primers passos en el treball amb angles dins el Cicle Superior. De primer ens aproparem als angles tot descobrint llur tipologia i les accions de mesura amb el transportador. Així mateix, treballarem a fons els tipus de línies i rectes (poligonals, corbes, paral·leles i perpendiculars). Cal dur a terme una mesura fiable i molt correcta de cadascuna de les propostes per tal de poder evolucionar, amb posterioritat, envers el coneixement dels angles complementaris, suplementaris, dels girs i de procediments com són ara la determinació de les mediatrius de segments i les bisectrius d'angles.
L'entrada inclou dos apartats finals per als més agosarats i encuriosits...
Por amor, todo es posible. Sin amor, a veces, todo puede llegar a parecer desgarrador...
Anas, el valeroso y legendario guerrero, vela día y noche a su amada, trágicamente fallecida. Su incondicional estima hacia la princesa le lleva a permanecer día y noche alerta, vigilante, expectante, procurando que su llama no se extinga.
Pero la llegada de una contienda a las fronteras de su país lleva al guerrero a tomar las armas nuevamente y a tener que ceder la vigilancia de su antorcha a un emisario enviado por la malvada gobernante Bruna Estrella.
Mediante una lectura atenta y con plena voluntad de comprensión, seremos capaces de averiguar cuán importante es para el guerrero la llama de la antorcha y qué puede pasar cuando la rabia, el enfado y la desesperación se apoderan de uno...
La preparació del Dia de la No violència I la Pau (DENIP) ens ha portat a compartir aquestes darreres setmanes un treball d'observació, reflexió i i conscienciació sobre quines són les posicions que ocupem al món, i quina és la situació per la que malauradament han de passar milers i milers de persones refugiades que han hagut de desplaçar-se per tal de buscar refugi i aixopluc a causa d'infortunis i episodis de violència, de discriminació i de rebuig absolutament intolerables.
Des de la nostra posició privilegiada, hem mirat d'entendre els seus ulls, les seves veus, les seves petjades... Ens hem apropat al seu sofriment i també hem entès els seus somriures (perquè, malgrat tot, els somriures poden ser -i, fet i fet, són- un bàlsam dins les difícils situacions que estan vivint).
Ungrupunit SOSES La proposta de cuina que us fem a mans avui és una alternativa sana, saborosa i atractiva als ulls si el que volem és cuinar de forma contundent i molt nutritiva. Proteïna vegetal a dojo amb les nostres mandonguilles de soja! Ens en podem ben bé llepar els dits! Endavant amb la lectura!
Malgrat l'enfocament global de l'activitat que avui al matí hem dut a terme als cinemes JCA d'Alpicat girava al voltant d'un camí iniciàtic d'enamorament entre adolescents, la profunditat de tractament científic de la proposta mitjançant la qual hem pogut apropar-nos als diferents tipus d'energia i establir una pauta de conscienciació sobre el fet d'estalviar-ne ha resultat molt interessant.
Podem recuperar-ne alguns instants a través d'aquesta presentació gràfica.
Una primera aproximació a l'època històrica (dins l'Edat Antiga) de poblament dels ibers al territori, conjuntament amb una panoràmica de les seves dinàmiques vitals en tots els flancs (urbanisme, gastronomia, societat, eines, activitats econòmiques, ritus, activitats de joc i vestimenta) ha estat llançada ja per tal que comencem a entomar la idea global que ha de presidir el nostre projecte, a concretar a l'entorn de l'assentament de Gebut, situat dins el terme de Soses.
Tal i com vàrem comentar, enllacem alguns recursos d'investigació i visualització perquè tots plegats puguem tenir un primer punt de contacte.
El tratamiento de la biografía como texto literario que efectúa un recorrido cronológico sobrevolando los hechos más relevantes de la vida de un personaje de cierto alcance público nos ha permitido trabajar a fondo esta tipología textual, aunando a la vez el aspecto formal y el creativo.
En el caso que nos ocupa, un archifamoso arqueólogo se enfrasca en un largo proceso de búsqueda de unos valiosos diamantes que deben permitirle, a su equipo y a él mismo, acceder a la mítica (y desconocida) ciudad de oro de los mayas.
¡Acompañemos con nuestra lectura los momentos más significativos de su vida!
La escritura de palabras que presentan el sonido "J" fuerte resulta especialmente complicada para el conjunto de parlantes que hacen uso (aun asiduamente) del Castellano. Tenemos más o menos asumido que delante de a, o y u disponemos la letra j, pero no sucede lo mismo con las vocales e, i, ya que dichas letras pueden aceptar la presencia de j o g en función de la regla de uso aplicada, la excepción, o bien la ortografía normativa. Es crucial disponer de un extenso banco de palabras mental que sacar a relucir cuando la escritura lo requiere y de un dominio ortográfico aceptable, en cualquier caso.
Así, pues, con la voluntad de poder extender la práctica ortográfica desarrollada en clase más allá de los muros del aula, enlazamos una interesante batería de experiencias interactivas que no dejarán indiferente aun al más rezagado de los estudiantes.
Amb la hipòtesi de la possible dissolució del poliestirè expandit hem arrencat avui la tercera acció experimental dins l'àmbit de Medi. El poliestirè (o porexpan) és un material (derivat plàstic) d'ampli espectre d'ús dins la nostra vida quotidiana. Emprem aquest material per tal d'aïllar habitatges, protegir aparells electrònics, contenir (com a recipient) productes alimentaris diversos, etc.
El problema del poliestirè és l'enorme dificultat d'eliminació de la substància (cal recordar que el plàstic és un material que pot trigar milions d'anys a descompondre's).
Hem mirat de dissoldre'l emprant el dissolvent universal, l'aigua, però no ha estat possible aconseguir la fita. Així, hem optat per un dissolvent molt més potent (i alhora contaminant), l'acetona, substància amb què hem aconseguit de dissoldre el porexpan. Malauradament, ha quedat integrat dins la pròpia barreja d'acetona, fet que ens ha menat a una doble conclusió: el poliestirè no desapareix del tot i és necessària una substància altament corrosiva per tal de poder arribar a camuflar-lo... Tot un problema pel medi ambient, si és que des de determinats sectors es fa servir aquesta tècnica a gran escala per tal de dissoldre'l.
Un nou concepte. Un nou repte ortogràfic. EL DIFTONG!
Desconegut per bona part dels alumnes que s'inicien en el treball acurat de la llengua, tenim ara una magnífica oportunitat de descobrir les estranyes associacions que tenen lloc entre les vocals fortes o obertes (a, e, o) i les febles o tancades (i, u), o bé entre les mateixes vocals tancades, exclusivament.
Talment com hem pogut comprovar avui, la unió de dues vocals en un mateix cop de veu pressuposa l'existència d'un diftong. Hem estudiat la formació dels diftongs decreixents i també dels creixents i us hem demanat sol·lícitament que feu l'esforç de revisat el conjunt teòric i els exemples exposats per tal d'entrar amb bon peu a l'execució de les diferents activitats que tenim preparades.
Ara, però, us oferim un link molt adequat que presenta la formació de diftongs. Cliqueu a la granota per tal de copsar com va prenent forma cada diftong.
En acabat, accediu a l'apartat "PRACTICA" (MOLT RECOMANABLE!). Podreu posar-vos a prova i demostrar si sabeu caçar i classificar paraules amb diftong i paraules impostores.
La diversitat de medis físics (boscos, deserts, zones glaçades...) i d'éssers vius que conformen i poblen el nostre planeta fa possible, d'una banda, que la Terra sigui encara un important reservori de biodiversitat i, de l'altra, que les relacions que s'estableixen entre els esmentats elements siguin, pràcticament, inacabables.
Estudiarem, al llarg del present tema i dintre de l'àmbit de Coneixement del Medi Natural, l'entramat d'interaccions que tenen lloc a l'interior d'un ecosistema i comprovarem que, per sobre de tot i abans de disposar d'un coneixement exhaustiu sobre els elements que el conformen, allò més encertat és potenciar una actitud de respecte i una voluntat de preservació de l'enorme font de riquesa que és el nostre planeta -el qual cada cop, però, acusa més els efectes d'una agònica malaltia medioambiental-.
Com sempre, us proporcionem enllaços que us permetran d'apropar-vos als ecosistemes, als elements que els conformen i a les relacions que entre ells s'hi estableixen. A més, trobareu també dos interessats vídeos que aborden les relacions alimentàries teixides entre els individus i també les adaptacions que aquests éssers vius duen a terme per tal de sobreviure.
En aquesta mínúscula escena poeticoteatral, tres germans presenten candidatura per mitjà de les seves raons amb l'objectiu de comprar una o altra vianda per al Nadal. Discussions rimades que acabaran en una evident falta d'entesa. Un cop llegida la proposta, digueu-hi la vostra...