UNA CRUÏLLA QUE ENS FA DUBTAR ÉS UN NOU CONEIXEMENT.
LA COMPRENSIÓ, PERÒ, ÉS LA VERITABLE PORTA D'ENTRADA.
RC77

dimarts, 30 d’abril del 2013

I'M SINGING IN THE RAIN...

Ungrupunit                     SOSES



Cantant, rient, jugant, descobrint, passejant quan la benevolença d'un temps desordenat i capritxós -ara pluja, ara vent, ara ullades de sol- ho ha permès, enguany les colònies a "La Ruca" (El Bages) s'han erigit com una veritable cursa d'obstacles, la qual ens ha exigit d'efectuar malabarismes per tal de poder gaudir de les activitats de contacte amb la natura que ens havien estat reservades i preparades. 
Així, fruint com sempre d'una convivència que enriqueix i omple, les nenes i els nens de l'escola -els assistents a l'activitat- han gaudit de diversos jocs d'interior, de tallers de confecció de manualitats, de gimcanes de descoberta de l'entorn, de l'apropament a un estany que embelleix la contrada  i, sortosament, també, de caminades amb regust de treball de camp que destapaven l'objectiu de conèixer les formacions del relleu de la zona, les petjades d'animals o els testimonis vegetals del passat.
Els àpats puntuals, el joc de nit, la discoteca -aclamada per la quitxalla- i les poques hores de son han acabat de confegir l'amanida de dos dies intensos -tacats certament per la boira curiosa i els nuvolots compactes- els quals de ben segur romandran a la retina dels alumnes i de les alumnes de Soses. Us n'oferim la galeria gràfica.


dimecres, 24 d’abril del 2013

LES ERUPCIONS VOLCÀNIQUES, TOT UN EXPONENT DINS EL VENTALL D'AGENTS GEOLÒGICS INTERNS QUE ACTUEN SOBRE LA GEOSFERA

Ungrupunit     SOSES


La constant modificació de la forma de la superfície terrestre confereix una fesomia canviant al nostre planeta. Així, sota l'exponencial rapidesa derivada de l'efecte dels agents geològics interns (com és ara el cas de volcans, terratrèmols o del moviment diversificat de les plaques, en determinats instants) o amb l'acció pausada però incisiva i persistent dels agents geològics externs (vent, aigua, glaceres) o dels éssers vius, el relleu de la geosfera es mostra vulnerable i exposat a una sèrie d'elements i fenòmens els quals, talment com un escultor capficat, mai consideren com a cert el fet d'haver assolit la perfecció i sempre prossegueixen endavant en el procés de creació i de recreació.
Un cop completada la pràctica referent als volcans, us emplacem a visualitzar el següent documental relacionat amb les erupcions volcàniques més famoses i sonades per tal que pugueu completar la vostra visió d'aquestes manifestacions de la ràbia de l'astenosfera. Endavant!


ELS NOMBRES ENTERS. TREBALL INICIAL


Ungrupunit          SOSES

Dins l'àmbit del coneixement matemàtic, entrarem properament de ple en el treball amb nombres enters. Un cop entès que els nombres naturals formen part de la nostra vida quotidiana i del nostre entorn més proper -"M'han donat 25 euros". "Encara queden 4 mesos per acabar el curs". "He fet 2.500 exercicis durant tot el cicle superior"- accedirem ara a la nova dimensió dels nombres que en certa manera complementen el primer grup, doncs se situen per sota o per sobre del 0. Treballarem els nombres enters positius i negatius: els coneixerem i manipularem sobre la recta (un termòmetre n'és un bon exemple), operarem amb ells i resoldrem problemes que requreixen la seva intervenció directa.
Podeu consultar els següents enllaços per tal de familiaritzar-vos amb aquest tipus de nombres.
Som-hi!

dimarts, 23 d’abril del 2013

ELS JOCS FLORALS, ESCLAT DE LLETRA, AROMA DE CREACIÓ

Ungrupunit            SOSES



El dia vint-i-tres d’abril la nostra escola s’omple de veus, de lletres, de llibres, d’englantines i de literatura eminentment creativa per tal de celebrar la diada de Sant Jordi, una màxima en l’expressió cultural del nostre país i, alhora, l’estendard viu de les contrades catalabes dins l’esclat folklòric de la primavera. El dia de la rosa i del llibre, radiant i presidit per un bat de sol de primer tebi i, després, progressivament, més ardorós, ens porta sempre els aromes que les paraules de les nostres nenes i dels nostres nens dibuixen en els aires del nostre poble.
Enguany, la celebració, molt emotiva, ens ha permès de retrobar la senyoreta Rosa Pérez, mestra de cerimònies ben trobada després de la merescuda jubilació en l’acte de lliurament dels premis literaris. Talment com succeeix cada any, les nostres nenes i els nostres nens, guanyadores i guanyadors, s’han encarregat de fer arribar a les companyes i companys presents a la sala d’actes del centre les seves obres inèdites, petites joies literàries que han de ser considerades com un primer pas envers l’escriptura a tenir en compte. Deliciosos minuts literaris que han traspuat enginy, creativitat i capacitat de generació de trames sorprenents ens han estat regalats en una experiència que resulta sempre enriquidora i que esperona els menuts a seguir escrivint, si s’escau, cada cop millor.
Un cop repartits diplomes, llibres i englantines, hem pogut conèixer de prop la figura biogràfica d’en Pere Calders i d’en Xavier Monsalvatge, escriptor i músic respectivament, persones abocades en qualsevol cas a la creació, a l’acció artística i a la transmissió d’emocions i d’impressions que arriben a l’ànima de les ànimes.
Precisament, un dels contes d’en Calders –El Raspall-, ha estat dramatitzat per un dels mestres de l’escola davant un públic que s’ha convertit en actor actiu de la representació en determinants moments, fet que ha convertit l’acte en una oportunitat dinàmica i engrescadora d’apropament col·lectiu a l’obra i a l’imaginari de l’escriptor.
Mercès al treball dels integrants de l’Associació de Mares i Pares de l’escola (l’AMPA), les nenes i els nens dels diferents nivells han passejat aprofitant la bonior del dia fins a la parada de llibres situada al cor del poble i han pogut apropar-se a diferents mostres de llibres que han fet ballar els seus ulls i les seves il·lusions mentre durava el procés de tria.
         Any rere any, la diada de Sant Jordi i la celebració del certamen dels Jocs Florals són un valuós argument folklòric i pedagògic que ens permet de treballar el procés de lectura, d’escriptura i de creació de manera activa i, alhora, de fer realitat el fet de desvetllar il·lusions i d’atiar curiositats.


dimecres, 17 d’abril del 2013

L'ACCELERACIÓ DELS ESDEVENIMENTS: SEGLE XX I INICIS DEL XXI

Ungrupunit     SOSES


Arribem al tram final dins l'estudi del medi social tot apropant-nos als vertiginosos esdeveniments que marquen la història del segle XX i, anàlogament, dels dies que ara mateix ens toca de veure i viure.
La revolució tecnològica, els conflictes a petita i/o gran escala i els nombrosos canvis a què assistim -els quals, atesa llur proliferació indeturable, arribem a integrar i a considerar com a predictibles- són els tres pals de paller que indentifiquen l'etapa de la història que ens ha tocat de compartir amb la resta de la humanitat.
Tractarem els fets més importants a l'aula dins l'últim tema. Amb tot, però, podeu utilitzar com a punt de referència, si ho voleu, l'enllaç que clou aquesta entrada. Aquest link inclou fotografies, explicacions succintes i també informacions en detall sobre els esdeveniments que cal tenir en compte dins el tram de la història contempòrània que arriba fins els nostres dies.
Som-hi!

diumenge, 7 d’abril del 2013

NATURA INQUIETA

Ungrupunit               SOSES



Davant l'imminent realització de la prova escrita que posarà sobre la taula els sabers acumulats per totes les alumnes i per tots els alumnes sobre les capes de la Terra i també sobre alguns dels fenòmens geològics més sorprenents i interessants que cal tenir en compte i dominar, Radiotelevisió Espanyola ens ofereix la possibilitat d'accedir, en format digital, a l'excepcional espai de documents gràfics de què setmana rere setmana podem gaudir si ens apropem a "La noche temática" (La 2 de Televisió Espanyola).
Mercès a l'accés a la xarxa podeu revisar, si us sembla escaient, dos vídeos relacionats amb els volcans i també amb els tornados. Són, em qualsevol cas, enllaços directes a la pàgina de la RTVE que poden ser molt útils i aclaridords. Us animem a fer, doncs, un tomb per aquest raconet de la xarxa.
Feu-hi un clic!



dimecres, 3 d’abril del 2013

UNITATS DE VOLUM, RELACIÓ ENTRE UNITATS DE VOLUM I CAPACITAT, I CÀLCUL DEL VOLUM DELS COSSOS GEOMÈTRICS


Ungrupunit          SOSES

Un dels temes importants d'aquest curs, una unitat que enllaça directament amb la corresponent al càlcul de superfícies dels políedres, és la lliçó que aborda la relació entre les unitats de volum i de capacitat, conjuntament amb el càlcul del volum del cub, el prisma, el cilindre, el con i fins i tot, si ens hi llancem de cap, el de l'esfera.
Obervareu que els dos primers enllaços us proposen una activitat de transformació d'unitats fent servir el quadre d'unitats (aquest apartat l'hem de dominar i ha de quedar clar, fet pel qual el desplegarem a classe) i una altra en què podeu repassar l'àrea total dels cossos geomètrics i així mateix el càlcul del seu volum (només heu de seleccionar el cos que voleu explorar a la part superior).
A banda de les propostes incials, trobareu després tres enllaços que us permetran de manipular cossos per tal de poder calcular-ne el volum.
Finalment, adjuntem també un vídeo on es construeixen les fórmules de càlcul aplicables als cossos geomètrics més remarcables (obervareu que s'efectua també la determinació del volum de l'octàedre i del tetràedre, càlcul que en el nostre cas podem ometre).
Un cop iniciada la unitat, doncs, serà convenient que feu un cop d'ull a les pàgines proposades.