UNA CRUÏLLA QUE ENS FA DUBTAR ÉS UN NOU CONEIXEMENT.
LA COMPRENSIÓ, PERÒ, ÉS LA VERITABLE PORTA D'ENTRADA.
RC77

diumenge, 16 de març del 2014

ASSALTANT LA BELLA SEU VELLA

Ungrupunit     SOSES



Aires de primavera ja instal·lats ja a casa nostra. Aires, colors i olors que dibuixen una primavera que arriba amb el bany de calidesa propi de les primeres temperatures agradables, les quals conviden a trepitjar carrer, a atrevir-se ja sense la molesta bufanda a respirar obertament i a deixar-se seduir per la bonança dels exteriors més ben il·luminats que no pas fa quatre dies mal comptats, en el decurs dels durs dies d'hivern.
Amb l'esclat de la primavera, les alumnes i els alumnes d'Educació Primària aborden la segona sortida pedagògica del present curs escolar, una proposta enclavada dins l'àrea de Coneixement del Medi que els ha conduït fins al turó de la Seu Vella, on paisatge natural i urbà i història s'han fusionat en una jornada que ha estat completa i força satisfactòria, des del punt de vista de l'aprenentatge.
Havent abordat el turó a peu, tal i com manarien els bons cànons de l'època fundacional en què els ibers s'apropaven al riu -a la part baixa- per tal de gaudir dels beneficis de l'aigua de vida però alhora retornaven camí amunt per tal d'arrecerar-se rere les muralles del seu poble, els nens i les nenes de Primària han entrat al complex del turó grimpant serra amunt, en una primera acció de descoberta que els ha captivat mercès al llenç inigualable que dibuixen les vistes panoràmiques de la ciutat i, per extensió, de la Plana de Lleida.
Al llarg d'un matí ben expremut, els més menuts han gaudit amb el taller "Temps de Reis i Reines", una activitat en què la figura del rei Jaume I (dramatitzada a cura d'un actor de l'aula de teatre de Lleida) els ha menat vers la coneixença de les dinàmiques pròpies de l'època de cavallers, reis i castells, a través del mim, la imaginació i la presentació històrica. Els discents de Cicle Mitjà han pogut conèixer de prop l'art dels picapedrers, les seves eines, la seva dinàmica de treball; muntar arcs, aixecar un mur de carreus i conèixer les marques que imprimien a les pedres que treballaven ha estat una realitat ben apreciada per part dels menuts. Els més grans, els nois i noies de Cicle Superior, han assistit a la presentació explicativa de la història de fundació, formació i construcció de la Seu Vella, des dels seus inicis al segle XIII i fins a la seva culminació durant el segle XV. Han copsat la varietat d'estils arquitectònics, els períodes d'ús i ocupació del complex i, paral·lelament, han sortit amb la idea fonamental que cal aplicar un procés de restauració continuat al complex monumental per tal de preservar-ne la seva existència.
A banda dels tallers pactats, nenes i nens han efectuat la visita de descobriment guiada pels mestres del Castell del Rei, al claustre i al campanar de la Seu Vella, espais de gran bellesa i que guardaran gelosament diverses anècdotes, com són ara les emocions de pujar i baixar per l'escala de cargol o bé l'exercici de descoberta de gàrgoles i mènsules.
El dinar als Camps Elisis i l'estona d'esbarjo al parc infantil han clos una activitat que, finalment, ha resultat força plàcida i instructiva.