Hem integrat, hores d'ara, la dinàmica d'execució de les operacions combinades i treballat també amb els nombres enters. Tal i com heu pogut observar, no hi ha res difícil que resulti impossible, ans al contrari, la nostra màxima es fonamenta en el fet de convertir tot allò que sembla dificultós en un bon motiu per tal de treballar a fons i convertir-ho tot plegat en un joc de fàcil resolució.
Ara és el torn dels múltiples i dels divisors. Coneixerem els nombres primers i els compostos i aprendrem a calcular el mínim comú múltiple i el màxim comú divisor, amb el clar objectiu de traslladar els procediments a l'àmbit dels problemes i poder resoldre amb destresa, solvència i encert, diferents situacions en què cal fer servir l'enginy. Com és habitual, anirem seqüenciant els enllaços pràctics per tal que pugueu anar interioritzant els processos que treballarem a l'aula.
A poc a poc, anem ampliant el nostre cercle de coneixements!
El m.c.m. és una operació matemàtica que consisteix en buscar els múltiples de dos o més nombres.
Un cop tenim els múltiples agafem el número comú (igual) més petit de la llista de múltiples de cada número.
Ja haurem trobat el mínim comú múltiple!
6 = 6, 12, 18, 24, 30, 36, 42, 48, 54...
8 = 8, 16, 24, 32...
Un cop feta l'operació, el mínim comú múltiple és 24. També podem obtenir el m.c.m per mitjà de la taula de descomposició factorial, Us n'ofereim un exemple. A la vegada, podreu observar també quin és el procediment aplicat a l'hora de trobar el màxim comú divisor (m.c.d)
2 comentaris:
Moltes gràcie és molt interesant mestre
EL VIDEO ES MOLT INTERESAN
Publica un comentari a l'entrada