UNA CRUÏLLA QUE ENS FA DUBTAR ÉS UN NOU CONEIXEMENT.
LA COMPRENSIÓ, PERÒ, ÉS LA VERITABLE PORTA D'ENTRADA.
RC77

dijous, 22 de desembre del 2011

UNA GENIALITAT DELS LEXU'S

Ungrupunit        SOSES

Ha arribat el moment. Hem abaixat, avui, el teló de l'obra representada durant el primer trimestre. Les alumnes i els alumnes s'han endut el guió treballat i completat a casa -una butlleta de qualificacions i un informe individualitzat que han de ser objecte de lectura atenta i integrats en qualsevol cas dins l'espai de reflexió familiar-. Tothom té un cert marge de millora -bo i tenint en compte que el rendiment de tots els discents no ha estat ni de bon tros el mateix-. Sortosament, però... Tothom pot millorar!
Aprofitem aquesta entrada per tal de recordar a les alumnes i als alumnes que l'esforç és un valor personal d'excepcional vàlua. Cal, doncs, considerar sempre la seva aplicació en totes i cadascuna de les tasques d'estudi que duguin a terme d'ara i en endavant. A la vegada, és de justícia reconèixer l'exquisit tracte que noies i nois han tingut amb el seu mestre tutor a l'hora de viure i gaudir la darrera jornada de classe. És de justícia FELICITAR-LOS.
Amb el propòsit de desitjar a tots els agents de la comunitat educativa un BON NADAL i un MILLOR ANY 2012, inserim al bloc una GENIALITAT DELS LEXU'S, grup de les nostres terres que genera dia rere dia una música d'excepcional qualitat rítmica i amb una profunditat en les seves lletres lloable. Un magnífic regal que pot ésser tingut molt en compte a l'hora d'engruixir la panxa del tió.

MOLT BON NADAL A TOTES I A TOTS!
PITGEU EL PLAY!!!


diumenge, 18 de desembre del 2011

RÈPTILS I AMFIBIS

Ungrupunit       SOSES

Avancem un xic més dins el treball relacionat amb el món animal. Ara és el torn dels escorredissos granota, salamandra, tritó... i també dels rugosos sargantana, llangardaix, caiman, cocodril, tortuga o serp.
Els amfibis i els rèptils ens donen la benvinguda dins el seu particular hàbitat. Un cop descobertes les principals característiques de mamífers si ocells, podem aturar-nos uns minuts i començar a indagar sobre la vida d'aquests altres vertebrats. Pot resultar força alliçonador, atesa la gran càrrega visual que el material enllaçat conté.
Recordeu, a més, que a l'entrada del dia 13 de desembre, a la part inferior, s'hi troba l'enllaç directe a la pàgina del zoo de Barcelona, espai en què és possible ampliar la informació sobre quasevol tipus d'animal a cop de clic.
Som-hi, doncs!




dijous, 15 de desembre del 2011

TOT EN OFF, A LES PORTES DEL NADAL...

Ungrupunit           SOSES

A les portes del Nadal, mentre enfilem el camí cap al punt crucial en què caldrà lliurar les qualificacions a les alumnes i als alumnes, mentre ens preparem per a gaudir de la representació nadalenca a la sala del ball i mentre covem uns ànims parcialment encesos davant la munió de regals que el tió està digerint hores d'ara dins el seu complex estómac, us regalem la quarta entrega del TOT EN OFF -el nostre noticiari de cicle particular- ple de notícies, fets i esdeveniments que podeu consultar mercès a la intervenció de les nostres noies i dels nostres nois.


 



TOT EN OFF por jmiret56

dimarts, 13 de desembre del 2011

ELS ANIMALS. MAMÍFERS I OCELLS

Ungrupunit      SOSES

Iniciem el recorregut pel fascinant món dels animals tot apropant-nos de primer als vertebrats. Concretament, avui hem treballat les característiques generals dels mamífers i també dels ocells. Recordeu que resultarà crucial d'efectuar un estudi progressiu per tal d'interioritzar correctament les particularitats de cada grup d'éssers vius treballat.
Enllacem en aquesta entrada dos vídeos, l'un directament relacionat amb els mamífers i, l'altre, enllaçat amb les característiques dels ocells. Si disposeu d'una estona lliure, visualitzeu-los. Resulten molt aclaridors.
A banda del treball de visualització, us pot resultar útil el link a la pàgina del zoo de Barcelona on, d'una forma senzilla, entenedora i gràfica, hom hi té a l'abast un espai per a cadascun dels tipus d'animals existents.
Finalment, el darrer enllaç és una activitat clic que aborda tota la tipologia d'animals vertebrats disponible.
No deixeu passar l'oportunitat d'ampliar els vostres coneixements. Endavant!






ZOO DE BARCELONA: TOTS ELS ANIMALS

ACTIVITAT CLIC SOBRE ELS ANIMALS VERTEBRATS

divendres, 9 de desembre del 2011

EL ADJETIVO CALIFICATIVO Y SUS GRADOS

Ungrupunit        SOSES

Después de descubrir que los adjetivos pueden expresar cualidades o estados del nombre al que acompañan, de haber analizado la concordancia entre dichas palabras y de haber investigado acerca de los diferentes grados en que puede aparecer la calificación, llega el momento de abordar de forma interactiva y eminentemente práctica los coneptos puestos encima de la mesa.
Disponemos ahora de tres enlaces que tratan específicamente del adjetivo. El primero de ellos se adentra en las características teóricas de este tipo de palabras (aunque ejemplifica magníficamente cada una de las explicaciones a través de ejercicios clarificadores). El segundo enlace nos conduce ya a un espacio absolutamente interactivo en el que es necesario aplicar los conocimientos adquiridos (dicho link es muy intuitivo y atractivo). Finalmente, el trabajo cierra el círculo con un enlace más, apto solo para expertos...
¡ADELANTE!





diumenge, 4 de desembre del 2011

PROPIETATS DE LA SUMA, RELACIÓ ENTRE ELS ELEMENTS D'UNA RESTA, NOMBRE MIXT, PERCENTATGES I OPERACIONS AMB FRACCIONS

Ungrupunit           SOSES

Decebedor.
Veritablement decebedor.
Com a qualssevulla de les classes del nostre centre i, talment com succeeix en totes les aules de les escoles que obren portes cada dia amb l'objectiu d'instruir un xic més la canalla i de donar-los una empenta que els porti cap a nous sabers, la nostra sala de treball ha anat abocant i desgranant, a poc a poc, els conceptes i procediments corresponents al treball amb les unitats de Sistema Mètric Decimal i també del Sistema Mètric Sexagesimal.
Setmana rere setmana, amb molta dedicació, paciència i voluntat de resolució de dubtes i inquietuds, el vostre mestre ha anat descabdellant el fil de les accions de càlcul i de resolució de problemes amb cura i precaució, procurant sempre de no avançar amb més rapidesa del que és aconsellable per tal de garantir la consecució dels aprenentatges a tots els alumnes i a totes les alumnes, des del/la més aplicat/da fins al/la més despreocupat/da.
El resultat objectiu del procés d'aprenentatge ha estat, en aquest cas, i malgrat les hores i els esforços invertits, realment deplorable. LES QUALIFICACIONS PARLEN AMB VEU PRÒPIA (excepció feta d'uns quants discents).
Crec que en aquest cas, l'alumne hauria de fer examen de consciència i pensar si realment és al lloc que li pertoca (el de l'atenció, la voluntat de treball i la dedicació envers l'estudi), si lluita per tal de ser-hi o, almenys, d'arribar-hi.
Malgrat el nefast rendiment global, tirarem pel dret com sempre amb il·lusió (una il·lusió la qual, però, comença a estar un xic esquerdada) i encetarem el tema corresponent a l'anàlisi de les propietats de la suma, la relació entre els elements de la resta, el càlcul de percentatges, el nombre mixt en les fraccions i les operacions amb fraccions. Serà, novament, una unitat plena d'explicacions, de bones pràctiques, de santa paciència i... també de recolzament per part de l'estudiant? De seguiment diari a cura de tot agent implicat en la seva formació? Tenint en compte que un petit gruix d'alumnes segueix encara endavant amb força, amb un correcte suport i amb un rendiment lloable, hem de pensar que sí, que així serà...

Us deixem una sèrie d'enllaços els quals, un cop abordades les qüestions a l'aula, us han de permetre d'arrodonir l'aprenentatge encetat.
Com sempre... ÀNIMS I VOLUNTAT!





http://www.youtube.com/watch?v=lIZml3T3E0M



TREBALL AMB PERCENTATGES I


TREBALL AMB PERCENTATGES II


EL NOMBRE MIXT

dimarts, 29 de novembre del 2011

RECORDATORI

Ramon Castells   MESTRE DE L'ESCOLA JAUME MIRET   SOSES

El trimestre avança a tota màquina cap a l'estació que li ha de permetre d'aturar-se i d'enfilar el necessari canvi d'agulles per tal de continuar, després d'un obligat i merescut parèntesi, via enllà cap un nou rumb, cap a nous horitzons d'aprenentatge.
Avui m'adreço a vosaltres en primera persona i de forma directa per tal de demanar-vos, si us plau, que espremeu al màxim totes les oportunitats que encara resten per tal d'acabar amb bon peu el primer tram del curs. Sóc conscient que, amb el canvi de cicle, us heu hagut d'adaptar a una severa disciplina de treball i alhora fer front a continguts d'aprenentatge força més densos i durs. Sabeu, però, que els mestres hem persistit i perseverat en tot moment per tal d'aconseguir que no us apartéssiu mai del correcte camí de progrés. En conseqüència, us animo a accelerar el ritme, a posar tota la fusta a la caldera de les vostres màquines i a fer que la locomotora que sou cadascú de vosaltres assoleixi la màxima potència en la recta final. Ànims!
Aprofito per a recordar-vos, a més, que l'entrada d'aquest bloc corresponent al dia sis de novembre (la podeu cercar tot desplaçant el ratolí cap a la part inferior) inclou activitats relacionades amb l'accentuació. No deixeu passar pas l'oportunitat de practicar.
Fins ara a totes i a tots!

dilluns, 28 de novembre del 2011

EL SENTIT FIGURAT I LES FRASES FETES

Ungrupunit     SOSES

Per als qui no esteu a la lluna ni us ofegueu en un got d'aigua, per als qui esteu sempre disposats a agafar el bou per les banyes i no teniu mai el cap a tres quarts de quinze, aquesta és una magnífica oportunitat de posar a prova el vostre enginy i d'investigar un xic més sobre el sentit figurat i les frases fetes.
Hem treballat l'adedquació de diferents expressions en funció del context (del moment i de la situació) en què les utilitzem. La classe de Llengua Catalana d'avui ha estat amena i ens hem fet un tip de riure, fet que ens ha permès de contextualitzar en diferents situacions les nostres frases fets.
Accediu ara al següent enllaç i... PASSEU UNA BONA ESTONA! (No us oblideu l'apartat "practica" i "avalua't", i recordeu-vos d'activar el volum).




divendres, 25 de novembre del 2011

TALLER PRÀCTIC DE RECICLATGE

Ungrupunit       SOSES

Té el nostre món una espasa de Damocles a tocar que apunta d'una forma directa i amenaçadora cap al seu cor?
Quin és l'estat actual del nostre planeta, des del punt de vista de la salut medioambiental? Som conscients que bona part dels problemes que assetgen violentament el nostre entorn (efecte hivernacle, escalfament global del globus terraqüi, incisió desaforada de la capa d'ozó, increment del nivell dels oceans i mars i desaparició de terres situades a la línia costanera, regressió d'hàbitats de les espècies, extensió de les zones climàtiques més càlides, explosió a nivell mundial dels índexs de contaminació...) són en realitat una conseqüència directament derivada de la nosra manca de mesura i de la nostra incosciència en la gestió, utilització i malbaratament dels recursos de què disposem???
Una qüestió apartentment tan senzilla com hauria de ser l'actitud envers allò que consumim i la lògica en l'administració dels residus que generem, és avui dia una autèntica amenaça irracional que plana sobre l'estabilitat i la sostenibilitat del món que ens dóna aixopluc i que, de retruc, alberga la nostra vida, allò que som.
L'ésser humà s'ha erigit en amo i senyor de tot allò que l'envolta. Força sovint els residus no representen res més que una molèstia que cal eliminar amb promptitud, però... No és hora, potser, de pensar en com actuem, en com dibuixem la nostra actitud dins el dia a dia?
El TALLER PRÀCTIC DE RECICLATGE ha apropat les nostres alumnes i els nostres alumnes a la necessària observança de la llei de les tres R (reduir, reutilitzar, recliclar), els ha permès de fer una anàlisi sobre quina és la seva actitud en el consum i ús diari de tot tipus de productes i alhora els ha convidat a ser imaginatius per tal de reutilitzar els elements que queden en desús i dotar-los d'una nova vida útil (hem vist, a tall d'exemple, com les ampolles es poden convertir en autèntiques "totxanes", útils per a bastir les parets d'una casa).
Allò més significatiu, però, ha estat el taller de classificació i el joc de coneixements en què, convenientment distribuïts en grups, noies i nois han gaudit de l'oportunitat de teixir una sana competició per tal de guanyar punts tot classificant productes al contenidor corresponent o bé resolent qüestions relacionades amb l'actitud davant els residus.
Tot plegat ha resultat ser força instructiu i pedagògicament adequat. Una bona manera d'aprendre!

diumenge, 20 de novembre del 2011

ANTONIO LÓPEZ, creador de persones i d'espais.

Ungrupunit       SOSES

Aquesta setmana rebrem la visita d'un artista i pintor, el senyor Ernest Lahoz. Gaudirem de l'oportunitat d'apropar-nos a les inquietuds d'aquest il·lustre creador i alhora podrem preguntar-li d'on frueix la seva frisança creativa, com inicia el seu personal camí d'expressió un cop trobada la inspiració i quines són les tècniques que li permeten de transformar les seves impressions en realitats artístiques palpables.
Diuen que l'art, lluny d'ésser qüestió i producte de la raó, és fidel servent de les impressions, les emocions i els focs interiors.

Paral·lelament, la nostra escola es vesteix enguany de l'essència del pintor hiperrealista Antonio López, autèntic geni creador que ha plasmat persones, rostres, rictus, actituds i que alhora ha recreat la senzillesa dels espais que els són comuns i propis dins el marc de la seva obra.
Si voleu apropar-vos a algunes de les creacions més emblemàtiques d'aquest il·lustre artista manxec, accediu a la presentació que us hem preparat a continuació.

divendres, 18 de novembre del 2011

TOT EN OFF! TERCER LLIURAMENT

Ungrupunit     SOSES

A la xarxa un cop més el noticiari de Cicle Superior Tot en OFF. Consulteu l'actualitat i les notícies elaborades per les nostres alumnes i els nostres alumnes els quals, amb més perícia o menys, s'esforcen per tal de generar una producció oral que resumeix una part del projecte interdisciplinar dut a terme.

Passeu i mireu!



Tot en Off (18/11/2011) per jmiret56

dilluns, 14 de novembre del 2011

TREBALLANT AMB L'ESPAI I EL TEMPS

Ungrupunit       SOSES

La dimensió del treball amb l'espai i el temps ens ha portat avui a conèixer, d'una forma succinta i aproximativa, algunes unitats curioses com el pam, i també magnituds anglosaxones com són ara el peu, la iarda o la milla nàutica. A més, hem après a determinar les polzades de la pantalla dels nostres televisors i ens hem atrevit a comparar els temps de navegació d'algunes de les embarcacions que varen prendre part a la Barcelona World Race (a l'efecte, hem començat a moure'ns dins la relació entre unitats de temps).
Encara no hem entrat de ple en el treball de transformació d'unitats, però és bo que iniciem una investigació pràctica per tal de veure si som capaços de connectar les accions de multiplicació i divisió per la unitat seguida de zero dutes a terme amb anterioritat amb la relació entre les unitats corresponents al sistema mètric decimal.
Passeu i actueu!
Som-hi!






dimarts, 8 de novembre del 2011

LES PLANTES...

Ungrupunit            SOSES

He de reconèixer que el treball que hem dut a terme avui dins l'àrea de Coneixement del Medi ha resultat força dens... Tot un repte per als alumnes i les alumnes més atents i disposats a integrar nous coneixements!
Plegats hem de reflexionar i entendre que, un cop al cicle superior, el volum d'informació, el seu tractament, les explicacions i la quantitat de conceptes es multipliquen atès que ja disposeu d'unes eines d'anàlisi més polides i perfeccionades. Això sí... Cal mantenir un nivell d'atenció alt i cal estar sempre ben disposats a participar i a treballar en profunditat!!!
Com bé sabeu, avui hem conegut les plantes amb flors (fanerògames) i ens hem endinsat concretament en les angiospermes (les que fan flors vistoses i es reproduexien per llavors allotjades en fruits). Sóc conscient que el terme fanerògama sona més a grec que a català, però de ben segur n'heu captat les característiques essencials (arbres, arbustos i herbes; flor hermafrodita; llavors en fruit...).
Al costat de les fanerògames hem començat a entreveure les gimnospermes (arbres de flor poc vistosa i llavors allotjades en pinyes). Aquestes només les hem anomenat, atès que hem considerat oportú de deixar un temps d'estudi i de reflexió.
Ara, però, podeu aventurar-vos a descobrir més característiques de les plantes (fins i tot de les gimnospermes i de les criptògames) per mitjà dels enllaços de treball que us proposem. En el primer cas topareu amb una interessant activitat clic que us permetrà d'efectuar un recorregut pels elements clau de cada tipologia de planta. A continuació, un vídeo explicatiu del procés de la fotosíntesi us aproparà gràficament a la impressionant acció de nutrició autòtrofa dels vegetals.
Esperem que les activitats resultin aclaridores i us puguin fer passar, alhora, una deliciosa estona.
Som-hi!




diumenge, 6 de novembre del 2011

ANTÒNIMS, SÍL·LABA TÒNICA I ACCENTUACIÓ

Ungrupunit           SOSES

Dins l'àmbit corresponent a Llengua Catalana hem treballat a l'aula els mots anònims i n'hem efectuat la corresponent pràctica d'identificació i recerca. Si disposeu de temps per tal de provar de fer una activitat més, el primer dels enllaços que trobareu a la part inferior d'aquesta entrada us permetrà de posar en joc la vostra capacitat lingüística.
En un altre ordre de coses, treballarem ben aviat -o, més ben dit, repassarem- el procés d'indentificació de la síl·laba tònica de les paraules, la corresponent classificació dels mots i començarem també a interioritzar i a solidificar les normes d'accentuació -elements vitals a l'hora de garantir una escriptura sense irregularitats ortogràfiques-. Així, immediatament després del link corresponent als mots antònims, podreu accedir a una sèrie d'enllaços que expliquen la disposició de la síl·laba tònica, us proposen d'accentuar paraules i, fins i tot, us ofereixen la possibiliat d'indentificar mots que presenten accent diacrític.
Endavant!


dimecres, 2 de novembre del 2011

AL CAU SECRET...

Ungrupunit            SOSES

A través d'un passadís secret, els tres supervivents de la massacre d'en Víktor Kruguer arriben al cor del magatzem Flax per tal de rebre noves ordres. Un cop allí, la Marta descobreix una nova manera de "consumir llibres" i, de retruc, la clau per a salvar el poble de Soses de les mans del tirà. Ho aconseguirà?
No et perdis la continuació del llibre d'aula La família dels intrusos.


dilluns, 31 d’octubre del 2011

UN VIATGE SINGULAR. RELAXA'T APROPANT-TE FINS ON L'HOME "HA ARRIBAT"

Ungrupunit          SOSES

Nit de difunts, truc o tracte, Halloween... Quin munt de denominacions foranes!

En quasevol cas, NIT DE CASTANYADA amb la família o bé amb els amics.
Avui el dia ha estat benèvol amb els passejants i l'entorn s'ha vestit amb les seves millors gales,  tot filtrant uns rajos de sol deliciosos que ens han permès de passejar tranquil·lament pels carrers i camins dels nostres termes. Potser ha estat un dels darrers jorns amb clara insolació, un sol que de ben segur tornarem a retrobar quan, cansats del fred, desitgem ardorosament saludar la primavera.
De moment, però, cal entomar la fresca que ha d'aterrar de forma imminent i que ja comença a insinuar-se en les nits que arribaran, d'ara i en endavant, més aviat, nits que allargaran la fosca i ens faran apressar el pas cap a casa.
Avui menjarem panellets i castanyes; els sopars i ressopons seran sonats i n'explicarem mil i una al voltant d'una taula.
Xerrera, cridòria de quitxalla, bon ambient... Genial!
Si després de la jornada festiva us ve de gust un retrobament furtiu amb la calma i el silenci, us proposem de visionar el següent document. Es tracta d'un viatge que comença a la serralada de l'Himàlaia i acaba als confins de l'univers que ara com ara han arribat a "mapejar" els astrofísics més il·luminats. Un cop al llindar de l'univers conegut, retornarem pausadament cap a la Terra i farem cap un cop més a l'Everest.
L'aventura és amanida amb una dolça melodia i amb necessàries intervencions del silenci.
PASSEU BONA CASTANYADA.
TINGUEU BON VIATGE SIDERAL.



dimecres, 26 d’octubre del 2011

ARQUEÒLEGS EN ACCIÓ! SORTIDA A L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ

Ramon Castells     MESTRE DE L'ESCOLA "JAUME MIRET"  SOSES


Fa tot just un parell d'hores hem abandonat l'autocar que ens ha retornat amb salut i joia de la nostra estada a la Conca de Barberà. Fa tot just un parell d'hores hem enfilat la recta que ens ha retornat a Soses, a casa.
Avui, però, els nostres pensaments i el nostre imaginari no han acabat de retornar del tot de la fondalada espluguina; de ben segur, la nostra memòria viatja ara i ho seguirà fent durant un temps a través de les experiències en forma d'imatge que els racons més emblemàtics del nostre cervell han ja emmagatzemat.
I és que, avui, dia assolellat amb irrupcions intermitents d'un capriciós vent a voltes glaçat, hem viscut moments vivenciats inoblidables i eminentment pràctics a l'Espluga de Francolí. Nenes i nens hem fet d'arqueòlegs i hem dut a terme una autèntica excavació, hem efectuat un interessant i pedagògic recorregut al Museu de la Vida Rural -ara modernitzat i amb aplicacions tecnològiques que han fet més comprensible la visita- i ens hem apropat a la Cova de la Font Major la qual, envaïda pels operaris, presenta un aspecte ben diferent del que ens té acostumats als qui fa temps que la visitem mercès a la inclusió de múltiples projeccions mutimèdia que ens han traslladat al paleolític i al neolític.
Aquí teniu un tastet gràfic d'algunes de les experiències que hem viscut.
Un cop a Soses... Tornem a l'Espluga!

dilluns, 24 d’octubre del 2011

INSTITUCIONS DE GOVERN DE CATALUNYA I COMUNITATS AUTÒNOMES D'ESPANYA

Ungrupunit                    SOSES

Podem complementar el treball que durem a terme dins l'àrea de Coneixement del Medi amb la visualització d'aquest slide i l'accés a una mena de puzle virtual per tal de revisar les institucions de govern i els símbols de Catalunya, conjuntament amb la indentificació de cadascuna de les disset comunitats autònomes del país.
Com és habitual, recordeu que l'accés al bloc ñés complementari i suposa un mitjà d'ajuda a l'estudi addicional.
Som-hi!

INSTITUCIONS DE GOVERN I SÍMBOLS DE CATALUNYA

IDENTIFIQUEM LES CC.AA. D'ESPANYA!!! PUZLE

divendres, 21 d’octubre del 2011

NOTÍCIES, UN COP MÉS AL CARRER

Ungrupunit    SOSES

Us oferim tot seguit la segona entrega del TOT EN OFF, noticiari interdisciplinari de cicle superior.
Les alumnes i els alumnes han efectuat un treball de recerca i elaborat diferents informacions relacionades amb les àrrees del currículum per tal de culminar les seves accions tot elaborant el noticiari del cicle.
Feu-hi un cop d'ull, si us ve de gust...
BON CAP DE SETMANA!



TOT EN OFF (21 - 10 - 2011) por jmiret56

dimecres, 19 d’octubre del 2011

OPEREM D'URGÈNCIA LA UNITAT!

Ungrupunit         SOSES

Ha arribat el moment de donar un cop d'efecte i de deixar enrere la tradicional cançoneta "d'unitats, desenes, centenes, unitats de miler, desenes de miler, centenes de miler, unitats de milió, desenes de milió, centenes de milió...).
Ara, amb valor i decisió, OPERAREM D'URGÈNCIA LA UNITAT!
Sí, la dividirem en elements els quals són encara més petits. Treballarem les dècimes, les centèsimes, les mil·lèsimes... Fins i tot les deumil·lèsimes. En resum, disseccionarem la unitat en grups de 10, cada cop més petits, esbrinarem quina relació tenen aquests nombres amb les fraccions, entendrem què és la part entera i la part decimal, llegirem els nombres decimals, els compararem i operarem amb ells...
Un nou univers de càlcul ens espera!

Com sempre, podeu consultar els materials de treball interactiu un cop efectuades les explicacions i pràctiques corresponents però, si sou agosarats, podeu accedir ara mateix i començar a investigar...
ÀNIMS!





dimarts, 11 d’octubre del 2011

LA UNIÓ... FA EL DIFTONG!

Ungrupunit       SOSES

Un nou concepte. Un nou repte ortogràfic. EL DIFTONG!
Desconegut per bona part dels alumnes que s'inicien en el treball acurat de la llengua, tenim ara una magnífica oportunitat de descobrir les estranyes associacions que tenen lloc entre les vocals fortes o obertes (a, e, o) i les febles o tancades (i, u), o bé entre les mateixes vocals tancades, exclusivament.
Talment com hem pogut comprovar avui, la unió de dues vocals en un mateix cop de veu pressuposa l'existència d'un diftong. Hem estudiat la formació dels diftongs decreixents i també dels creixents i us hem demanat sol·lícitament que feu l'esforç de revisat el conjunt teòric i els exemples exposats per tal d'entrar amb bon peu a l'execució de les diferents activitats que tenim preparades.
Ara, però, us oferim un link molt adequat que presenta la formació de diftongs. Cliqueu a la granota per tal de copsar com va prenent forma cada diftong.
En acabat, accediu a l'apartat "PRACTICA" (MOLT RECOMANABLE!). Podreu posar-vos a prova i demostrar si sabeu caçar i classificar paraules amb diftong i paraules impostores.
E N D A V A N T!!!

dilluns, 10 d’octubre del 2011

COMPLEMENT

UNGRUPUNIT               SOSES

Avancem en l'estudi de l'organització fonamental dels éssers vius. Un cop treballada la cèl·lula, és hora de copsar el seu procés d'agrupació i organització en elements més complexos que efectuen la mateixa funció i treballen alhora de manera coordinada.
Us oferim un enlaç complementari que permet de fer més gran l'entrada penjada fa dos diumenges. A l'apartat "La cèl·lula" podreu revisar tots els conceptes estudiats i apropar-vos a l'organització essencial dels éssers vius (CÈL·LULA ----  TEIXIT  ------ ÒRGAN  ------ SISTEMA /  APARELL  ----- ORGANISME).

ORGANITZACIÓ FONAMENTAL DELS ÉSSERS VIUS

dijous, 6 d’octubre del 2011

SI VOLS MÉS EMOCIÓ... LLEGEIX!

Ramon Castells             MESTRE DE L'ESCOLA "JAUME MIRET" SOSES

Apreciats i, potser, impacients lectors. La Marta està bé, no us preocupeu. Se l'han endut inconscient a la biblioteca i molt probablement allà hi haurà sarau.
Us ho perdreu?
Llegiu la nova entrega de La família dels instrusos.
Si voleu més emoció... Llegiu al vostre quiosc virtual!

dimarts, 4 d’octubre del 2011

SOBRE BESTIAS Y SUS VOCES...

Ungrupunit                  SOSES

Con el objetivo de reforzar el trabajo relacionado con las voces animales (es decir, el nombre que recibe cada tipo singular de comunicación y expresión de una bestia) y con las correspondientes onomatopeyas (representación fonética de la voz animal ejecutada), os planteamos hoy una visita voluntaria a un primer enlace desde el cual podréis conocer la voz animal que le corresponde a cada criatura. Como podréis comprobar, en algún caso se ofrecen varias opciones.
Una vez visualizado el primer enlace, constrastad cada voz con su correspondiente sonido onomatopéyico a través del vídeo colgado.
Suerte.





diumenge, 2 d’octubre del 2011

L'ORGANITZACIÓ FONAMENTAL DELS ÉSSERS VIUS...

Ramon Castells     MESTRE DE L'ESCOLA "JAUME MIRET"  SOSES

Com porteu el tema de la fruita? Heu incrementat el consum de làctics? Heu començat potser a moderar la ingestió de dolços i productes de brioixeria????
Resulta inevitable, un cop efectuat l'estudi i recorregut al voltant de la salut i l'alimentació, de no mirar allò que consumim amb lupa i de fer bons propòsits per tal de millorar el benestar físic i mental personal. Però no us angoixeu pas; és un bon senyal! Vol dir que esteu començant a aplicar allò que sabeu dins el vostre entorn immediat. Això és eminentment significatiu i molt valuós per a vosaltres!Ànims!

Uns quants ex-alumnes de l'escola ens van visitar el divendres. Van acudir al col·legi tot menjant-se una empanada. En veure'm, ells mateixos es van aturar i van dir: <<Ep, mestre, no ens miris l'empanada! És dieta mediterrània! Porta verdures a l'interior... Encara que la pasta és rica en hidrats de carboni i greixos, també, ja ho sabem...>>.
Jo no vaig obrir la boca.
Ella i ells ho van dir tot.
Resulta emocionant de comprovar que els aprenentatges perviuen fins i tot en joves que ja han abandonat l'escola.

Amb aquesta estació de Coneixement del Medi superada, encetem ara l'estudi de les funcions dels éssers vius i també de la seva organització i classificació fonamental.
Dintre del compendi d'aprenentatges que treballarem, l'estudi de la cèl·lula resulta fascinant per les funcions que li són atribuïdes i també per la seva estructura i organització.
Viatjar de la cèl·lula al cos humà resulta emocionant!
Poder observar la capacitat d'organització d'aquestes estructures funcionals tan petites és quelcom apassionant.
Per tal d'obrir boca, feu un cop d'ull al següent document visual i xafardegeu, amb ànim d'investigació, els enllaços que us facilitem.
No us en penedireu pas!
Vinga!





OBSERVA COM SÓN LES CÈL·LULES EN REALITAT! ESPECTACULAR!

MIRA ELS SISTEMES DEL COS HUMÀ

COM SÓN, DE GRANS, LES CÈL·LULES?

divendres, 30 de setembre del 2011

PRIMERA ENTREGA DEL "TOT EN OFF"

CICLE SUPERIOR       ESCOLA "JAUME MIRET" SOSES

Ha arribat l'hora de l'esperat llançament. El primer bloc informatiu del "Tot en Off" ja és aquí. Enguany, el projecte interdisciplinar gira entorn a la recerca i anàlisi d'informació d'actualitat relacionada amb el treball curricular de les diferents àrees.
Les alumnes i les alumnes han dut a terme un procés d'investigació i elaboració de les informacions per tal de finalment generar un format reduït, el qual ha pogut ésser radiat a les aules i, ara mateix, penjat als blocs del nostre cicle.
Apa... Informeu-vos!
"TOT EN OFF"




TOT EN OFF (30/09/2011) per jmiret56

dijous, 29 de setembre del 2011

LES FIGURES A L'ESPAI

Ungrupunit               SOSES

Nova aventura matemàtica en el descobriment de l'espai que ocupen els cossos. Entrem tot seguit i a velocitat de creuer en l'estudi de les figures de revolució, de polídres i cossos rodons, de prismes, piràmides, cons, cilindres i esferes. En realitat, es tracta de donar un cop d'ull al món que ens envolta, ple a vessar de figures geomètriques: des de la muntanya més bella fins a l'insecte més petit.
Tenint en compte que n'analitzarem els elements (bases, cares laterals, vèrtexs, arestes bàsiques i laterals, forma de les bases...) pot ser adient el fet de disposar d'un suport gràfic i interactiu que ens permeti de manipular els diferents paràmetres dels cossos geomètrics.
Un cop ens hi haguem posat seriosament, proveu de treballar conjuntament amb el present enllaç.
Som-hi!

dimecres, 28 de setembre del 2011

AIGUA VA!

Ungrupunit    SOSES

La gran varietat de relleu constatada a Catalunya ha d'ésser considerada simultàniament amb l'existència de rius de diferent recorregut, cabal i comportament al llarg de l'any.
Hem explorat els tres vessants o xarxes hidrogràfiques de Catalunya. Arribat és el moment, doncs, de dedicar l'estona necessària a l'estudi personal. Recordeu de no deixar de banda el repàs progressiu del relleu mentre efectueu l'estudi dels rius, el vessant a què pertanyen i les seves característiques.
Els següents enllaços us permetran de consolidar els aprenentatges adquirits.
Ànims i endavant!


dilluns, 26 de setembre del 2011

RECORDEU... 5 AL DIA!

Ramon Castells MESTRE DE L'ESCOLA "JAUME MIRET"    SOSES


Com bé sabem, la dieta mediterrània fonamenta la seva riquesa i valor en la inclusió de fruites, verdures, hortalisses, cereals, llegums i oli d'oliva, conjuntament amb la incorporació de làctics i productes carnis consumits amb moderació.
La fruita i la verdura, però, conjuntament amb els cereals i l'oli, són la columna vertebral d'aquesta sàvia dieta de què podem gaudir.
A l'aula hem fet referència als beneficis del consum abundant de fruita i verdura, atesa la gran riquesa nutricional que contempla i els innumerables beneficis per a la salut que comporta.
Podeu investigar, ara, dins el web "5aldia", on resultarà especialment significatiu de clicar a l'apartat de "Fruites i hortalisses" per tal de comprovar els beneficis per a la salut que es deriven del consum d'aquests aliments i així mateix accedir a la piràmide alimentària.
Un cop ho hagueu fetm, us podeu passejar llurement pel web.
Fins ara!


divendres, 23 de setembre del 2011

JA AL TEU QUIOSC VIRTUAL!

Ramon Castells   MESTRE DE L'ESCOLA "JAUME MIRET"  SOSES

Després de la magnífica aportació de la Gemma (recordem que deixà la Marta a mans de la mestra Mar i escapant de l'escomesa dels avis...), arriba un nou capítol de La família dels intrusos.
En aquesta ocasió, la Marta vol cercar refugi en un lloc ben especial, un lloc que de ben segur serà màgic a mesura que la trama vagi avançant...
Aquí teniu el llibre!

dijous, 22 de setembre del 2011

ENDAVANT AMB LES LLENGÜES!

Ungrupunit      SOSES

L'apòstrof i les contraccions, en el cas de Llengua Catalana, i los signos de puntuación, en el cas de Llengua Castellana, són elements ortogràfics que "han deixat de tenir secrets per nosaltres". Els hem analitzat, estudiat i disposat en paraules i oracions.
És ara moment de recapitular i provar d'iniciar un període de prova personal per tal de determinar fins on arriba el nostre grau de coneixença,
Tal i com podreu comprovar, s'adjunten una sèrie d'enllaços en què podreu aplicar tot allò que sabeu.
Els links de Català permeten de treballar l'apòstrof i les contraccions de manera interactiva.
En el cas de l'enllaç de Castellà, hi trobareu com una mena d'autoavaluació molt interessant. De primer haureu de llegir cadascuna de les propostes que us fan i clicar sobre la casella que sota el vostre parer conté el signe de puntuació correcte. Finalmentm, quan hàgiu completat tota la sèrie, haureu de prémer el botó "puntuación" per tal de saber quantes respostes heu encertat.
Ànims... És un bon sistema de repàs!

dimarts, 20 de setembre del 2011

FEM MEMÒRIA...

Ungrupunit           SOSES

Avancem en el tema de la salut i l'alimentació.
A l'hora de clarificar conceptes, resultarà escaient d'esquematitzar els elements principals.
Aquí teniu una mostra d'esquelet que, lògicament, caldrà ampliar amb el corresponent estudi.

diumenge, 18 de setembre del 2011

LA TRAMA CONTINUA RODANT!

Ramon Castells  Mestre de l'Escola "Jaume Miret"   SOSES

Ja és al quiosc virtual, és a dir, al bloc, la darrera creació que permet de fer més gran el llibre La família dels intrusos.
Aquest cop els alumnes han iniciat una redacció pròpia i inèdita del text. La Gemma és la primera de la llista i, en conseqüència, la primera escriptora que col·labora a temps complet.
Animeu-vos a llegir!

dijous, 15 de setembre del 2011

I SI EN FEM D'EQUIVALENTS...?

Ramon Castells      Mestre de l'Escola "Jaume Miret"     SOSES

Coneixem el concepte de fracció.

Coneixem el sentit i significat del denominador i del numerador.

Sabem representar fraccions.

Sabem resoldre problemes tot calculant la fracció d'un nombre o trobant la unitat (us sona el típic problema <<Ens hem cruspit 9 galetes d'un paquet que en conté moltes més. Aquestes 9 galetes són 3/7 de les que contenia el paquet quan l'he comprat. Quantes galetes hi havia al paquet?>>

És ara, doncs, el moment d'atacar sense por les fraccions equivalents, és a dir, les expressions matemàtiques que representen una mateixa part però que inicialment ens poden semblar numèricament diferents.
Un cop abordat el tema a l'aula, un cop hagueu practicat un xic amb els exercicis proposats, podeu provar de construir les vostres pròpies fraccions equivalents i també, per què no, de jugar una estona.
Ataquem!

Ah... Espero que algú resolgui el problema plantejat en color vermell i ens faci saber la resolució a través d'un comentari.


dimecres, 14 de setembre del 2011

SOBRE LA SALUT I L'ALIMENTACIÓ

Ramon Castells  Mestre de l'escola "Jaume Miret" SOSES


Ja hem abordat què significa el fet de tenir salut (recordeu, un fet relacionat amb l'absència de malalties i amb el benestar personal) i també quins són els hàbits de salut més importants. A més, hem remarcat clarament que la pràctica moderada i freqüent d'exercici físic comporta una sèrie de clars beneficis per a l'organisme (agilitat, fluïdesa respiratòria, enfortiment del cor i circulació de la sang sense traves).
Ens resta parlar dels principals nutrients presents en els aliments (hidrats de carboni, greixos, proteïnes, vitamines, fibra i aigua), així com conèixer i analitzar la piràmide dels aliments i la freqüència de consum dels diversos grups alimentaris.
Per tal de poder solidificar els aprenentages desplegats a l'aula, proposem d'efectuar una ampliació a través dels següents enllaços.
Proveu de fer clic a les icones o explicacions que parlen de la dieta saludable, de la fruita i dels hàbits.
Som-hi!


MÉS EMOCIÓ

Ungrupunit               SOSES

Ja és al bloc la darrera contribució del llibre virtual! Aquest cop, la Gemma i la Carla hi han posat el seu granet de sorra.
Animeu-vos i llegiu-lo!
Molt aviat els alumnes i les alumnes desenvoluparan de forma completa les properes aportacions.
Fins ara!

dilluns, 12 de setembre del 2011

PAGA LA PENA: EL RELLEU DE CATALUNYA

Ramon Castells  MESTRE DE L'ESCOLA "JAUME MIRET"     SOSES

Alumnes tots. Demà ens posarem a la feina i començarem a recórrer la geografia catalana per tal de descobrir quines són les principals unitats de relleu de casa nostra.
Aprendrem que el perfil català és variat i diversificat, amb cims elevats, serralades, una gran depressió i nombroses formacions costaneres. Tot això i més, emmarcat dins una gran diversitat de climes.
A banda de la visualització de les unitats de relleu a l'aula, del corresponent treball i de la pertinent explicació, podeu accedir a tres magnífics enllaços que us permetran de descobrir encara més a fons quin és el relleu de Catalunya.
No deixeu passar l'oportunitat de posar-vos a prova i d'aplicar alllò que ja sabeu. Resulta molt recomanable a l'hora d'estudiar!



diumenge, 11 de setembre del 2011

ENGEGUEM... FRACCIONS!

Ramon Castells    MESTRE DE L'ESCOLA "JAUME MIRET"   SOSES

Som a escasses hores de donar la benvinguda a les alumnes i als alumnes que enguany s'incorporen al primer nivell de Cicle Superior. De fet, resulta més que probable que el moment en què efectuïn la lectura de la present entrada sigui molt posterior a la data d'escriptura en què aquest article fou creat...
En qualsevol cas, un cop encetat el tema corresponent a les fraccions, aprofitem aquest espai per tal de deixar una sèrie d'enllaços interactius que permeten de practicar el concepte de fracció, la fracció d'una unitat i d'un nombre i la representació de fraccions.
El darrer dels enllaços suposa una via d'exploració per als alumnes més agosarats.
Accediu-hi! Som-hi!


dissabte, 10 de setembre del 2011

LA PRIMERA APORTACIÓ!

Ungrupunit               SOSES

Fantàstic!
Hem rebut la primera col·laboració especial que ens ha permès d'empènyer la trama del llibre virtual. Seguidament us n'oferim l'enllaç actualitzat perquè pugueu prosseguir amb la lectura de l'obra. Hi trobareu, a més, el nom de la col·laboradora especial.
Si us animeu a posar també el vostre granet de sorra, recordeu que a l'espai de comentaris del bloc (a la part inferior de l'article), podeu escriure (ja en forma de redacció), la breu narració desitjada.
Ánims!
Ungrupunit creix!
Extraordinari!


dilluns, 5 de setembre del 2011

LLIBRE OBERT. ALUMNES I FAMÍLIES

Ramon Castells        MESTRE DE L'ESCOLA "JAUME MIRET"    SOSES

A tocar d'inici del període lectiu, us proposem de convertir-vos en esciptores i escriptors, en motors generadors d'idees curioses, imaginatives i emocionants.
Pengem avui, per primer cop al bloc, l'embrió d'un llibre que pretenem desenvolupar a poc a poc i plegats amb l'objectiu clar de promoure l'escriptura en llengua catalana, desvetllar el gust envers el fet d'escriure i cercar una estreta col·laboració entre tots els agents que integren la comunitat educativa.
Enguany, a l'aula, treballarem la composició d'aquesta obra a partir de les propostes de continuació de les noies i els nois de Cinquè. A la vegada, però, i per mitjà dels comentaris adjunts que poden ésser formulats, ens agaradarà que sosins i sosines propers a l'entorn dels alumnes, antics alumnes del centre i, si ho voleu, gent del poble en general amb ganes de participar, puguin fer-nos arribar idees vàlides per a poder seguir endavant amb el desenvolupament de la trama de l'obra.
Podeu accedir al llibre La família dels intrusos a través de l'enllaç directe que us oferim. A mesura que hi hagi nous progressos en l'escriptura, renovarem l'enllaç.

Engresqueu-vos a escriure! Llegiu i composeu amb els vostres fills!

Pot resultar molt gratificant!
Fins ara.

dijous, 1 de setembre del 2011

PER ALS NOSTÀLGICS, UN RECORD I, PER ALS NOUVINGUTS, MOTIU DE CURIOSITAT...

Ramon Castells       Mestre de l'escola JAUME MIRET    SOSES

Bé.... Ja hi tornem a ser!
Amb nostàlgia i alhora amb empenta, les mestres i els mestres encetem el curt període de preparació del curs escolar 2011 - 2010 per tal de tenir ben lligats els nusos sobre els quals s'ha de sentir ben amarrat el navili de la nostra lluita lluita diària i del repte que han d'entomar els alumnes ara totalment vençuts pel sol, la bonior de l'estiu i l'olor de la Festa Major suspesa en l'aire.
Després de dos anys vogant dins la barca del Cicle Superior, un cop arribats al port de l'Educació Secundària Obligatòria les viatgeres i els viatgers sortints-els quals són ja a punt d'iniciar un nou llarg viatge dins l'itinerari de la formació i l'aprenentatge-, em queda una imatge deliciosa i inesborrable de tot plegat que constitueix la base de les arrels que ja comencen a fer camí en terra sosina.
Tot desitjant una plàcida reentrada dins el corriol de la formació, per als nostàlgics que marxen i també per als qui s'apropen per primer cop al bloc, deixem penjat dins els dominis de la xarxa virtual un arxiu singular. Els nostàlgics amb bona memòria experimentaran un flaix, una descàrrega a la memòria que els aproparà al primer tema de Matemàtiques que vàrem desenvolupar a Cinquè ja fa dos anys. Els neòfits es preguntaran de què va tot plegat, però potser, encuriosits, faran el primer pas envers la descoberta del pa que s'hi dóna...