UNA CRUÏLLA QUE ENS FA DUBTAR ÉS UN NOU CONEIXEMENT.
LA COMPRENSIÓ, PERÒ, ÉS LA VERITABLE PORTA D'ENTRADA.
RC77

dilluns, 24 de desembre del 2012

REFLEXIÓ PER A LES FAMÍLIES... I BON NADAL!

Ungrupunit        SOSES 


Finalment, el dia vint-i quatre ens obre les portes embolcallat dins un xal d'espessa i tradicional boira, la boira pròpia de la terra ferma, característica de les nostres contrades. Avui, la nit de Nadal ens tornarà a sorprendre a totes i a tots, tornarà a activar les nostres il.lusions i, potser, a renovar també les nostres esperances. Avui, nit en què és preceptiu desfermar la joia i badar boca contemplant el rostre il.luminat dels més menuts davant els papers de regal estripats amb golosia, aturem una estona els ritmes que ens són imposats i reflexionem un xic sobre els valors i l'impacte que les tendències socials generen en les ments i també en les rutines i dinàmiques dels nostres nens. 
Cal que extraguem una conclusió vàlida d'aquesta meditació i ens preguntem: REALMENT ÉS EL QUE VOLEM? 
Us convidem a llegir, mares i pares, la següent aportació que hem trobat al diari EL PAÍS 

dijous, 20 de desembre del 2012

NADAL 2012: CANÇONS I DRAMATITZACIÓ

Ungrupunit               SOSES

El Nadal és arribat i, a l'escola, tal i com puntualment exigeix la rigorosa tradició, hem dut a terme la representació cantada i dramatitzada d'aquesta data tan assenyalada i alhora plenament desitjada. 
Petits i grans, mainada, pares i mestres, hem confluït avui a la sala del ball per tal de compartir gairebé dues hores d'intensa i directa convivència i poder així desgranar, ara amb melodia, ara amb vocalització i dramatització, passatges i escenes típicament nadalencs.
Desitgem que totes i tots pugueu gaudir d'aquest tastet gràfic i aprofitem l'avinentesa per tal de desitjar-vos un molt bon Nadal i un venturós any dos mil tretze.
SOM-HI!


dimecres, 19 de desembre del 2012

APROXIMACIÓ ALS POLÍGONS (FEM MEMÒRIA)


Ungrupunit              SOSES

A manera d'homenatge a tots els interessats i fidels seguidors del bloc, us deixem avui dues perles que us han de permetre d'ampliar la tasca d'estudi amb una mica de pràctica directa en relació al tema dels polígons -el qual encetarem dins l'àrea de Matemàtiques (de fet, quan llegiu aquesta entrada, ja l'haurem inaugurat oficialment a l'aula)-.
Així, doncs, si voleu incloure una sèrie d'activitats interactives dins del vostre univers de treball personal, visiteu els enllaços que trobareu a la part final de l'article. El primer link aborda experiències corresponents a la geometria plana. En el cas de la segona adreça, si hi pitgeu accedireu a un entorn clic on és possible posar en joc el vostre enginy a l'hora de resoldre problemes.
Valentes i valents membres d'Ungrupunit... Endavant!

dijous, 13 de desembre del 2012

LA FUNCIÓ DE NUTRICIÓ: APARELLS IMPLICATS


Ungrupunit            SOSES

Per tal d'iniciar el procés d'estudi dels diferents aparells que inervenen de manera directa en la funció de nutrició (obtenció i tránsformació de les substàncies nutrients necessàries per al d'obtenir energia i poder desenvolupar les activitats quotidianes), us deixem tot seguit una sèrie d'enllaços que us permetran d'endinsar-vos en la morfologia i funcionalitat de les estructures direcament implicades en la dinàmica d'aquesta funció vital.



Afegim, a més, un excel·lent enllaç a vídeos sobre cadascun dels diferents aparells. Recordeu, però, que de primer és imprescindible el fet d'haver llegit els links de la part superior. Els vídeos són la continuació ideal després d'haver estudiat.
Ànims

dimecres, 5 de desembre del 2012

ELS SECTORS ECONÒMICS


Ungrupunit    SOSES

Som-hi un altre cop! Tots a la càrrega!
L'estudi dels diferents sectors econòmics, amb especial incidència en el sector terciari, ens ha d'ocupar ben bé un parell de setmanes. Analitzarem amb deteniment el sector primari, els seus àmbits d'explotació i la localització dins Espanya de les varietats produïdes. Atès que properament ens endinsarem en l'anàlisi del sector secundari i també del terciari, podem aprofitar aquests enllaços complementaris per tal de fiançar els aprenentatges que anem desplegant a l'aula.
Ànims!
No defalliu mai!

dijous, 29 de novembre del 2012

FRASES HECHAS: sentido figurado en estado puro

Ungrupunit     SOSES


Una vez trabajadas las frases hechas en Catalán, nos enfrascamos ahora en el necesario recorrido por las más conocidas expresiones en sentido figurado que alberga nuestra Lengua Castellana, un recorrido cuioso, pues admite paralelismos con su equivalente en Catalán y, a su vez, posibilita la ampliación del abanico léxico personal.
Aprendamos, pues, nuevas frases hechas y sus correspondientes significados.
¡Manos a la obra!


FRASES HECHAS (II)


FRASES HECHAS (III)


FRASES HECHAS (IV)

dimarts, 27 de novembre del 2012

LA DIÈRESI

Ungrupunit           SOSES


Un cop treballats a fons els diftongs i els hiats, és necessari que identifiquem la dièresi com un caràcter fonamental que ens permet de destruir la unió de dues vocals (sempre que sigui necessari i les normes d'accentuació no se n'hagin encarregat prèviament) o bé de fer sonar la lletra u en els diftongs creixents güe, güi / qüe, qüi. Lògicament, existeixen casos d'estalvi de la dièresi (els quals també analitzarem a l'aula).
Per tal d'anar fent boca, accediu al següent enllaç i feu un tomb per l'apartat "eines" i també per la zona de pràctica.
Som-hi!

dilluns, 26 de novembre del 2012

ÀREA I SUPERFÍCIE


Ungrupunit       SOSES

Farem nostres les extensions! Sí... Ben aviat, la determinació de l'extensió de qualsevol superfície delimitada per dues magnituds com són ara la llargada i l'amplada ja no tindrà secrets davant els nostres ulls. Ens submergim, dins la propera unitat de Matemàtiques, en el descobriment del concepte de superfície, de les unitats que en permeten llur càlcul i dels processos de demostració d'on brollen les fórmules que ens han de fer més fàcil el fet de treballar amb l'àrea de qualsevol mena de polígon.
El ventall d'enllaços que proposem a continuació inclou el treball al voltant de l'àrea de figures plenes poligonals de diferent índole. 
Indagueu, un cop encetat el treball, què succeix en els diferents casos...

diumenge, 25 de novembre del 2012

LES FRASES FETES!


Ungrupunit     SOSES

Per als qui no esteu a la lluna ni us ofegueu en un got d'aigua, per als qui esteu sempre disposats a agafar el bou per les banyes i no teniu mai el cap a tres quarts de quinze, aquesta és una magnífica oportunitat de posar a prova el vostre enginy i d'investigar un xic més sobre el sentit figurat i les frases fetes.
Treballarem, dins l'apartat corresponent al lèxic, l'adequació de diferents expressions en funció del context (del moment i de la situació) en què les utilitzem. La classe de Llengua Catalana, doncs, serà profundament amena i ens permetrà de fer-nos un tip de riure, fet que obrirà la porta, alhora, a la contextualització en diferents situacions de les nostres frases fets.
Accediu ara al següent enllaç i... PASSEU UNA BONA ESTONA! (No us oblideu l'apartat "practica" i "avalua't", i recordeu-vos d'activar el volum).

FRASES FETES A DOJO!

dimarts, 20 de novembre del 2012

ACENTUACIÓN DE PALABRAS COMPUESTAS

Ungrupunit           SOSES



El cuerpo de palabras compuestas que podemos encontrar en nuestra lengua es amplio y muy diversificado. A cada palabra de nueva formación le puede corresponder una regla específica que dicte su correcta acentuación (en caso de que esta sea necesaria).
Finalizado el estudio de las normas que nos permiten disponer la tilde sin miedo a equivocarnos -en el caso de las palabras compuestas-, llegado es el momento de poner a prueba nuestros conocimientos. Así, pues, acceded, si lo deseáis, a este espacio interactivo de práctica. 
¡Adelante!
(no olvidéis efectuar un repaso en el apartado teórico y, a continuación, abordar la parte correspondiente a la ejecución de los ejercicios)






LA FECUNDACIÓ HUMANA

Ungrupunit    SOSES


Un cop analitzada la morfologia i funcionalitat dels aparells reproductors masculí i femení, ens apropem ara al procés de la fecundació -el miracle de la vida, sens cap mena de dubte-.
La fecundació humana és un procés refinat, gelosament estructurat i orquestrat, cuidat fins el més mínim i imperceptible detall, una autèntica declaració de principis biològics a favor de la supervivència.
Accediu ara a la visualització del següent document per tal d'endinsar-vos en el desenvolupament d'un dels processos més espectaculars i increïbles que tenen lloc dins el cos humà femení.
Som-hi!



Fecundacion humana: La odisea de los... por raulespert

dimarts, 13 de novembre del 2012

BENVINGUTS A TARRAGONA...

Ungrupunit          SOSES


Rebuts per un sol esperançador a la porta de l’escola, inicialment, i força escèptics arrel de les gotes de pluja que ens han donat la benvinguda quilòmetres enllà de la Terra Ferma            -concretament al Portal del Roser, a les muralles romanes de Tarragona-, així hem iniciat avui l’aventura de descoberta de la Tàrraco romana – capital de província d’important renom i influència durant l’etapa d’ocupació dels romans, a l’Edat Antiga-.
Tarragona sempre s’engalana i s’obre esplendorosa i captivadora -estigui banyada pel sol o tenyida per la pluja-. Tarragona és sempre una ciutat empolainada que es vesteix amb nombrosos atractius que conviden el visitant o el passavolant a trepitjar-la a fons i a descobrir-ne els racons més amagats.
Bona part de les bondats arquitectòniques de l’urbs procedeixen del llegat que els pobladors romans varen aixecar en l’època d’emperadors, escipions i centurions les quals, avui dia, restaurades i lliurades a la seva ciutat moderna i al seu públic curiós, poden ser recorregudes amb la justa pausa i la necessària dedicació que es mereixen.
Avui, apressats per l’amenaça de la pluja, caminant amb gran cuita per l’assot del fred incipient, els alumnes de Cicle Mitjà i també de Cicle Superior han pogut gaudir d’una visita guiada per les muralles, el pretori, el circ romà i l’amfiteatre de Tarragona. Amb les pertinents explicacions, nenes i nens han volat panoràmicament cap a una època daurada i han pogut copsar de prop alguns dels elements més significatius de l’antiga Tàrraco, ancorada ara sobre les presses de la ciutat moderna.
Fem un cop d’ull, ara, a les vivències que hem pogut recollir gràficament...


dimecres, 7 de novembre del 2012

L'APARELL REPRODUCTOR

Ungrupunit   SOSES

En el decurs de les properes setmanes, analitzarem a fons una nova funció vital que duen a terme els éssers vius. Concretament, ens centrarem en l'anàlisi de la funció de reproducció en els éssers humans, la reproducció sexual.
Estudiarem les cèl·lules sexuals haploides masculines i femenines, parlarem del zigot, de la mòrula i de la blàstula. Deixarem el resultat de la múltiple divisió cel·lular implantat a l'úter, on s'iniciarà un viatge meravellós a través del temps (9 mesos) fins a culminar amb el sorprenent naixement d'una nova vida.
Si voleu avançar-vos a la lliçó, visualitzeu el següent vídeo, un document molt clar i vàlid a l'hora d'efectuar un recorregut per tot el tema...

dilluns, 5 de novembre del 2012

EL REFRANERO POPULAR

Ungrupunit            SOSES

Ampliaremos ahora un poco más nuestra cultura popular en su vertiente lingüística. Los refranes son dichos o expresiones de carácter popular -son aportaciones que nacen fruto de la experiencia, la observación y la sabiduría acumululadas con el pasar de los años- que encieran una valiosa moraleja, enseñanza o comunicación relacionada con valores -como la reflexión, la paciencia, el esfuerzo, la temperancia, etc.-
Es necesario disponer de puntos de referencia que nos acerquen a dichos refranes para así conservar viva la tradición popular que normalmente se ha perpetuado por la vía oral y que, en una época de contacto tecnológico permamente, pueden restar sumidos en el olvido.
Consulta, pues, los refranes que más te apetezcan accediendo al siguiente enlace.




divendres, 2 de novembre del 2012

INSTITUCIONS ESPANYOLES I UNIÓ EUROPEA

UNGRUPUNIT   Soses



Fem un pas endavant i creuem les fronteres de Catalunya per tal d'analitzar les institucions democràtiques d'Espanya, conjuntament amb la seva divisió territorial i la concentració de població en cadascuna de les comunitats autònomes que conformen el país. Analitzarem, a poc a poc, les funcions que la Constitució Espanyola atribueix a cadascun dels òrgans institucionals i observarem els principals drets i deures que són reflectits a la Carta Magna.
Un cop desenvolupat el treball indicat, avançarem cap a la Unió Europea per tal de descobrir-ne els estats membres i també llurs institucions (òrgans que, avui dia, són a l'ull de l'huracà atesa la situació de crisi global i la possibilitat d'intervenció d'Espanya).
Podeu aprofitar per tal de repassar els països i capitals d'Europa, conèixer la UE a fons i analitzar les institucions espanyoles. 
SOM-HI!





dimarts, 30 d’octubre del 2012

ELS DIFTONGS (REVISIÓ)

Ungrupunit       SOSES

Un nou repte ortogràfic. EL DIFTONG!
Desconegut per bona part dels alumnes que s'inicien en el treball acurat de la llengua, tenim ara una magnífica oportunitat de descobrir les estranyes associacions que tenen lloc entre les vocals fortes o obertes (a, e, o) i les febles o tancades (i, u), o bé entre les mateixes vocals tancades, exclusivament.
Talment com hem pogut comprovar avui, la unió de dues vocals en un mateix cop de veu pressuposa l'existència d'un diftong. Hem estudiat la formació dels diftongs decreixents i també dels creixents i us hem demanat sol·lícitament que feu l'esforç de revisat el conjunt teòric i els exemples exposats per tal d'entrar amb bon peu a l'execució de les diferents activitats que tenim preparades.
Ara, però, us oferim un link molt adequat que presenta la formació de diftongs. Cliqueu a la granota per tal de copsar com va prenent forma cada diftong.
En acabat, accediu a l'apartat "PRACTICA" (MOLT RECOMANABLE!). Podreu posar-vos a prova i demostrar si sabeu caçar i classificar paraules amb diftong i paraules impostores.
E N D A V A N T!!!

PRÀCTICA DELS DIFTONGS!

diumenge, 28 d’octubre del 2012

REDUCCIÓ DE FRACCIONS A COMÚ DENOMINADOR I MULTIPLICACIÓ I DIVISIÓ DE FRACCIONS

Ungrupunit          SOSES



Arribem a la part més important dins el cos del treball amb fraccions. Un cop analitzat el mètode de determinació del m.c.m., efectuarem operacions amb fraccions que presenten diferent denominador -les quals reclamen un procés d'equiparació d'aquests termes per tal de poder treballar-hi-.
Així, doncs, farem un cop d'ull al mètode dels productes encreuats i al de reducció a partir del mínim comú múltiple. Observareu com, dins els enllaços corresponents, hi ha sempre un apartat d'explicació que ens permet de refrescar la memòria abans de calcular, si ho volem
Paral·lelament, recordarem el procés de multiplicació i divisió amb fraccions. 
Som-hi! Sempre endavant!





dimecres, 17 d’octubre del 2012

DIPTONGOS E HIATOS

UNGRUPUNIT        Soses


La presencia de vocales que guardan proximidad en el interior una palabra nos sitúa frente a un nuevo concepto ortográfico clave por lo que respecta a la separación de los términos en sílabas y, cómo no, a la siempre dificultosa acentuación. Hablamos de los  DIPTONGOS y de los HIATOS.
En el aula revisaremos las reglas de identificación de diptongos y asimismo de hiatos, conjuntamente con las normas de acentuación de los mismos.
Trabajaremos a fondo todos estos aspectos en clase, como es obvio, con el peso específico que merece tal empresa.
Mientras tanto, alumnas y alumnos, efectuad las prácticas de calentamiento que se detallan a continuación. ¡Puede resultar muy provechoso!
¡ÁNIMOS!


dilluns, 15 d’octubre del 2012

EL SISTEMA NERVIÓS

Ungrupunit         SOSES




Un cop treballada la morfologia i funcionalitat dels diferents òrgans dels sentits, avancem per tal d'aprofundir en el centre de processament i anàlisi de la informació i d'emissió de respostes. 
El SISTEMA NERVIÓS, de ben segur, fascinarà les alumnes i els alumnes més curiosos, els qui, delerosos de saber com funciona aquest complex entramat d'organs i nervis, decideixin d'investigar i fer un cop d'ull al material d'ampliació que pengem seguidament.
Alumnes... No us oblideu de llegir la dinàmica del moviment voluntari i també la del moviment reflex -ambdues incloses al dossier d'aula- per tal de copsar-ne una DIFERÈNCIA FONAMENTAL!
SOM-HI!


EL SISTEMA NERVIÓS (CONCEPTES FONAMENTALS)




divendres, 12 d’octubre del 2012

RECUPEREM EL TREBALL AMB FRACCIONS

Ungrupunit     SOSES

Les fraccions tornen a prendre possessió de l'aula i passen a ocupar, un cop més, bona part del gruix d'hores dedicades al treball matemàtic. El proppassat any vàrem efectuar un ampli recorregut pel concepte de fracció, el càlcul de la fracció d'un nombre (i llur aplicació en la resolució de problemes), l'obtenció de fraccions equivalents i les operacions bàsiques amb fraccions.
Enguany iniciem el camí de treball amb fraccions que poden presentar un denominador diferent, fet pel qual entrarà en joc el procediment del m.c.m., vist i desenvolupar en la unitat anterior.
Per mitjà del promer enllaç que us oferim seguidament, podeu repassar els procediments bàsics i accedir a algun element nou el qual, en qualsevol cas, veurem a l'aula. El segon linlk és un espai de pràctica on refrescar la memòria és possible.
Som-hi!






dilluns, 8 d’octubre del 2012

L'ACCENT DIACRÍTIC: TEORIA I PRÀCTICA

UNGRUPUNIT        Soses


Dins l'àmbit ortogràfic corresponent a l'accentuació, topem sovint amb paraules monosíl·labes (o d'altres, com són ara determinades bisíl·labes) que presenten o no accent segons el context   en què són introduïdes. Aquest accent que de vegades identifiquem sobre els termes esmentats és l'accent diacrític, el qual permet de diferenciar paraules que s'escriuen de la mateixa manera (excepció feta de l'accent, és clar) i que en qualsevol cas PRESENTEN UN SIGNIFICAT DIFERENT
Utilitzem l'accent, doncs, en aquests casos, per tal de dotar l'oració en què estem treballant o bé que estem llegint d'un significat concret (He fet els exercicis / Aquell be no vol entrar a la pleta).

Accediu ara, si us és possible, als enllaços prooposats.Els dos primers ens conviden a dur a terme un repàs de les principals paraules que poden presentar accent diacrític. El tercer llança ja un repte de pràctica. És el quart, però, el link que us aproparà amb més encert a un espai d'aplicació per tal que pogueu posar-vos a prova. 
Endavant!










divendres, 5 d’octubre del 2012

ELS ÒRGANS DELS SENTITS. MORFOLOGIA I FUNCIONALITAT

UNGRUPUNIT    Soses

La funció de relació és, d'entre les tres que conformen l'univers dels éssers vius, una de les més determinants, atès que ens permet de captar i analitzar la informació del medi circumdant i emetre les respostes més adequades en cada moment.
Començarem, a l'aula, treballant la morfologia i la funcionalitat dels òrgans encarregats de captar els inputs (informacions) que constantment ens arriben de l'exterior (per bé que també el nostre propi cos en genera): els òrgans dels sentits.
Podeu començar a investigar i a apropar-vos a aquest nou àmbit ara, si ho voleu.
SOM-HI!







dijous, 27 de setembre del 2012

MÍNIM COMÚ MÚLTIPLE

Ungrupunit   SOSES

El m.c.m. és una operació matemàtica que consisteix en buscar els múltiples de dos o més nombres.
Un cop tenim els múltiples agafem el número comú (igual) més petit de la llista de múltiples de cada número.
Ja haurem trobat el mínim comú múltiple!

6 = 6, 12, 18, 24, 30, 36, 42, 48, 54...
8 = 8, 16, 24, 32...

Un cop feta l'operació, el mínim comú múltiple és 24. També podem obtenir el m.c.m per mitjà de la taula de descomposició factorial, Us n'ofereim un exemple. A la vegada, podreu observar també quin és el procediment aplicat a l'hora de trobar el màxim comú divisor (m.c.d)






PROVEU DE RESOLDRE AQUESTS PROBLEMES MÉS ENDAVANT!

ELS TRASPLANTAMENTS, PORTA CAP A LA VIDA


UNGRUPUNIT   Soses

Un cop finalitzat  el tema de les malalties infeccioses i no infeccioses, examinats els hàbits de salut, coneguts els símptomes d'algunes afeccions i examinats els sistemes de guariment i de prevenció de les mateixes, hem abordat un aspecte cabdal a l'aula: els trasplantaments.
Hem aprofundit sobre la importància de disposar d'un ampli banc de donants per tal de poder garantir la intervenció quirúrgica a un bon nombre de possibles receptors.
Trasplantament és sinònim de vida possible, símbol de solidaritat i de fraternitat amb els nostres congèneres.
Si voleu ampliar la informació, podeu accedir a l'enllaç que l'Organització Catalana de Trasplantaments ens facilita (web on, a banda de saber un xic més sobre aquestes intervencions, podreu endinsar-vos en diferents tipus de trasplantaments específics amb un sol clic). Així mateix, us animem a visualitzar un vídeo esperançador on s'explica que el nombre de substitucions d'òrgans s'ha incrementat a Catalunya.

VÍDEO TRASPLANTAMENTS


TIPUS DE TRASPLANTAMENTS (FRANJA DRETA DE LA PÀGINA)


dimarts, 25 de setembre del 2012

LOS VERBOS IRREGULARES

Ungrupunit     SOSES


El verbo, el motor de la oración, puede presentar una serie de irregularidades en cualquiera de las dos partes que conforman cada persona, dentro de cada forma verbal. Así, si tomamos una de las personas del presente de indicativo del verbo caber (cojamos la primera persona del singular "quepo", a modo de ejemplo), observaremos que la podemos dividir en dos elementos:

QUEP      -    O
raíz               desinencia
(o lexema)     (o morfema)

Para determinar si una forma verbal es o no irregular, debemos verificar, básicamente, dos aspectos:

a) La permanencia (o variación) de la raíz en todas y cada una de sus formas.

b) La coincidencia de las desinencias que presenta con las terminaciones de algún verbo modelo de su misma conjugación (recordemos que, a modo de ejemplo, los verbos CANTAR, TEMER Y PARTIR son verbos modelo regulares).

Trabajaremos el mecanismo de detección de verbos irregulares ampliamente en el aula (haremos hincapié, asimismo, en las variaciones solamente ortográficas que pueden presentar las formas verbales), pero hagamos un ejercicio de reflexión y comparemos la forma verbal tomada anteriormente con su equivalente en el caso del verbo TEMER (un verbo de su misma conjugación, la segunda).
Si pensamos en el infinitivo de cada uno de los verbos (infinitivo que puede terminar en -ar, -er o -ir según la conjugación), es posible separar la raíz de la desinencia (tem -er ; cab - er). En consecuencia, dicha forma verbal quedará, con sus personas separadas, de la siguiente forma.

TEMO                                                   QUEPO
TEMES                                                CABES
TEME                                                   CABE
TEMEMOS                                          CABEMOS
TEMÉIS                                               CABÉIS
TEMEN                                                CABEN

Como muy bien podemos comprobar, las desinencias (terminaciones marcadas en azul), coinciden. Si nos fijamos bien, ocurre que en el caso del verbo caber, la raíz varía en el caso del presente. Así, podemos afirmar que el verbo caber es un verbo irregular.

A continuación y con el deseo de que podáis acceder a un amplio espectro de verbos irregulares, enlazamos varias páginas que presentan dicho recurso, para terminar en una última página donde podéis practicar la escritura de dichos verbos.
El trabajo será arduo, pero... ¡Valor y adelante!

VERBOS IRREGULARES (CONSULTA 1)

VERBOS IRREGULARES (CONSULTA 2)

REPARA VERBOS IRREGULARES

dijous, 20 de setembre del 2012

EL ACENTO DIACRÍTICO

Ungrupunit       SOSES

El acento diacrítico resulta especialmente singular dentro del apartado gramático correspondiente a la acentuación de palabras esencialmente monosílabas. A continuación podréis encontrar una lista de vocablos que pueden (o deben) presentar acento diacrítico en determinadas situaciones de uso, seguida de un espacio de prueba para que pongáis en juego vuestro saber.



dimecres, 19 de setembre del 2012

PARTS DE L'ORACIÓ. EL SUBJECTE I EL PREDICAT. ANÀLISI SINTÀCTICA D'ORACIONS

Ungrupunit      SOSES

Recuperem, mitjançant el present escrit, el treball que vàrem encetar el proppassat curs escolar sobre la indentificació d'oracions i la determinació de les seves parts fonamentals. Som coneixedors, hores d'ara, de la presència d'un subjecte i d'un predicat dins l'estructura de l'oració. 
Així, un cop analitzada també la categoria gramatical de bona part de les paraules (verbs, substantius, adjectius, determinants -articles, demostratius, possessius, numerals, indefinits, quantitatius-, adverbis, pronoms i enllaços), inciarem a l'aula l'anàlisi sintàctica d'oracions, una dissecció que serà cada cop més complexa però que iniciarà la cursa de forma plàcida, sobre terreny pla, abans de fer front a un bon grapat de pujades (increment de la dificultat). 
Podeu refrescar la memòria amb un enllaç que us convida a discriminar subjecte i predicat dins l'oració i, si ho voleu, també us podeu començar a submergir en les bases de l'anàlisi sintàctica.



dimarts, 18 de setembre del 2012

ACCENTUACIÓ DE PARAULES: ZONA DE PRÀCTICA

Ungrupunit      SOSES

Internet, l'àmplia xarxa mundial de comunicació, ens ofereix nombrosíssimes possibilitats d'accés a una multiplicitat de recursos inimaginable. Portals com l'EDU365 o pàgines com matesinteractives.cat faciliten un ventall considerable d'experiències per tal de reforçar procediments com el de l'accentuació.
Us proposem que feu un tomb per la xarxa i us endinseu en els enllaços presentats a continuació per tal de fer un xic de pràctica directament relacionada amb la disposició de l'accent gràfic.





dijous, 13 de setembre del 2012

LAS PALABRAS COMPUESTAS: IDENTIFICACIÓN, TIPOS Y ACENTUACIÓN

Ungrupunit       SOSES

Nos acercamos al puerto de las palabras compuestas, términos que se forman mediante la unión de palabras de diversas categorías gramaticales (nombre + nombre, verbo + nombre, nombre + adjetivo, adverbio + adjetivo...). 
Iremos descubriendo progresivamente el proceso de formación de dichas palabras y su correcta acentuación en el aula. Ahora, sin embargo, para los internautas con deseo de saber más, disponemos en la presente entrada una serie de enlaces que van desde la lista de palabras compuestas, pasando por ejercicios de detección y formación de las mismas, y llegando finalmente a las normas de acentuación.
Si disponéis de tiempo y ganas, os recomendamos que os deis una vuelta por la red.
¡Ánimos y adelante!





dimecres, 12 de setembre del 2012

OPERACIONS COMBINADES I EXPRESSIONS NUMÈRIQUES

Ungrupunit    SOSES

Tot repassant les propietats de les operacions bàsiques topem, dins la unitat en curs de Matemàtiques, amb la necessitat de refrescar la memòria respecte de l'aplicació de la jerarquia de les operacions i, a la vegada, amb l'oportunitat d'enfrontar-nos al descobriment d'expressions matemàtiques (les quals han d'ésser representades amb nombres). Treballarem ambdós aspectes a l'aula. 
Mentrestant, però, podeu provar de resoldre les activitats interactives proposades (tingueu en compte que, en el segon cas, cal prémer de primer el botó inicia de la part inferior per tal de poder començar l'experiència).

RESOLUCIÓ D'OPERACIONS COMBINADES


EXPRESSIONS MATEMÀTIQUES

dilluns, 10 de setembre del 2012

NICOLÁS COPÉRNICO. LENGUA CASTELLANA

Ungrupunit    SOSES

Nos acercamos, mediante la presente entrada, a la vida de un pensador que revolucionó con sus ideas el fundamento geocéntrico conocido hasta la fecha. La teoría heliocéntrica de Nicolás Copérnico, aunque inicialmente declarada prohibida, ganaría fuerza con el paso de los años. No exenta de errores, supuso un avance hacia la comprensión de la organización del Sistema Solar.
Leamos e investiguemos.



DIVERSITAT DE RELLEU, RIUS I CLIMES D'ESPANYA I D'EUROPA

Ungrupunit     SOSES


Avancem un xic més en aquest inici de curs i endinsem-nos ara en un tema complex, com és ara la descoberta de la fesomia natural d'Espanya i també del nostre continent, Europa.
La diversitat de formes i formacions de relleu, el gran nombre de rius i la varietat climàtica, presents en el nostre continent, ens obliga a tractar pas a pas el treball de descoberta d'aquestes particularitats, però en cap cas ens deslliura de l'obligació de fer-ho, atès que resulta summament important de disposar d'una cultura geogràfica rica i ben fonamentada de cara a fer front a nivells de formació posteriors.
Les activitats que us enllacem a continuació són eminentment interactives. 
En primer lloc trobareu la drecera cap a dues pàgines que inclouen mapes interactius d'Espanya i d'Europa. No cal que els completeu tots, lògicament, però si us ve de gust provar sort i posar sobre la taula els coneixements que fins ara heu acumulat, podeu provar de resoldre'ls. Cliqueu a sobre de cada mapa fins que us surti el desplegament interactiu de treball. 
La part final de la present entrada l'hem dedicat a una activitat clic sobre Europa.
En qualsevol cas, treballarem àmpliament tots aquests elements a l'aula, fet pel qual novament disposarem a través del bloc d'un nou element de suport per tal de consolidar els aprenentatges.
Endavant!





diumenge, 9 de setembre del 2012

ARRENQUEM! LA SALUT, ELS HÀBITS DE SALUT I LES MALALTIES.

Ungrupunit       SOSES

Benvolgudes i benvolguts... 
Un cop més, ens tornem a trobar a la cruïlla. Vosaltres veniu d'on veniu; jo, vinc d'on vinc. Cadascú, venint del seu estiu. Ara, tots al mateix lloc, i a la vegada, ens trobem. Ens hem posat novament d'acord.
Un cop més, dempeus al mateix punt d'inici, preparats per tal de pujar un esglaó més en l'escala de l'aprenentatge, el nostre bloc obre portes i es reafirma com a canal de contrast d'opinions, desplegament d'aprenentatges i punt de trobada de les nostres inquietuds. Aquesta escala, de la qual encara no en veiem el cap -i, puc dir-vos, que se situa amunt, ben amunt- l'anirem pujant a poc a poc, tot i que amb fermesa i decisió, atès que l'ascensió a què ens enfrontem és ja la darrera que farem plegats dins l'etapa corresponent a l'Educació Primària.
Amb decisió i sense mirar enrere, deixem penjant l'estiu que resta suspès en el buit del passat i anem sempre amunt, ben amunt... 
COMENCEM!

La present entrada, la primera dins el curs escolar 2012-2013, ens aboca a la consideració dels hàbits de salut com a eina fonamental per tal de garantir el correcte funcionament del nostre organisme. L'objectiu: la consecució d'un benestar físic i mental contrastat que ens permeti gaudir d'una salut de ferro. 
Com a contrapartida, una proposta de descoberta i d'anàlisi de les malalties infecciones i no infecciones, algunes de les quals ens resulten familiars i, d'altres, llunyanes i desconegudes.
Us convidem a visualitzar el vídeo sobre els hàbits alimentaris, la presentació relacionada amb els hàbits de salut i, a la vegada us presentem dos enllaços per tal que, si ho voleu, investigueu algunes malalties que poden ser infecciones o bé derivades d'altres causes orgàniques (cops, lesions, malestar mental, transtorns del son...).

Escalfem motors. Investiguem!



divendres, 15 de juny del 2012

ELS PRÉSTECS O MANLLEUS LINGÜÍSTICS

Ungrupunit       SOSES

Un préstec o manlleu lingüístic és una paraula, originalment inclosa dins el cos d'una llengua que no és pas la nostra pròpia, i que resulta integrada al nostre indioma davant la necessitat d'anomenar algun element que no disposa d'un terme concret (per exemple, sabó, clixé o càmping).
Per mitjà dels següents enllaços, amb una mica de paciència i destriant sempre la informació cabdal d'aquelles dades que resulten menys significatives, podreu obtenir més informació relacionada amb els manlleus (fet que us permetrà, en qualsevol cas, d'enriquir el vostre vocabulari)


MANLLEUS LINGÜÍSTICS (II)

MANLLEUS LINGÜÍSTICS (III)

dimarts, 5 de juny del 2012

LES MÀQUINES: GLOSSA DEL TREBALL AMB MENYS ESFORÇ

Ungrupunit    SOSES

Arribem al tram final dins el complex àmbit de Medi Natural. Un cop abordada la matèria, dediquem ara els darrers esforços de l'any acadèmic a investigar sobre l'aparició de les màquines,  a descobrir el seu sentit en la història del desenvolupament de les aspiracions humanes i, alhora, a integrar el conjunt de beneficis que han estat conseqüència directa de la seva aplicació. Ginys simples i complexos, estructures d'enorme utilitat en el conjunt del progrés -i, potser també, de la involució en alguns casos- de l'espècie humana.
Us convidem a contrastar el treball d'aula amb una investigació personal la qual, segurament, resultarà productiva i instructiva.
Endavant!